mandag den 31. oktober 2011

En dag i Mondavi-land


Robert Mondavi Winery er vel nok det californiske vin-brand, som er bedst kendt i Danmark. Husets grundlæggger, legenden Robert Mondavi, var den første, der så muligheden i at markedsføre vin til amerikanerne som en del af en livsstil - la dolce vita - og han var også den første, der i 1965 byggede et winery med eksklusive besøgsfaciliteter og tastingroom i Napa Valley. Hans betydning for den californiske vinindustri kan nok ikke overvurderes, og selvom vineriet ikke længere er på familiens hænder, lever hans ånd stadig i de fine bygninger i spansk kolonistil, som ligger ved Saint Helena Highway lidt nord for Yountville.

Mr. Mondavi himself
Som vaskeægte celebrities har Mondavi-familien selvfølgelig også gennemlevet en offentlig familiefejde, som kunne gøre selv Carrington- og Ewing-familjerne forlegne. Du kan læse den underholdende historie i 'The house of the Mondavi' af Julia Flynn Siler, som iøvrigt også giver et fint indblik i hele dalens historie.



I dag kendes Mondavi nok bedst for deres supermarkedsvine, som efter min mening yder udmærket value for money. Det er ikke stor vin, men det er prisen jo heller ikke. Disse vine skal imidlertid ikke tages som udtryk for, hvad huset kan præstere, når det er bedst. Det kunne vi ved selvsmagning konstatere, da vi besøgte Mondavi-land for et par uger siden og swirlede, sniffede og gurglede os igennem et fornemt flight af Reserve Cabernet Sauvignon. Det overordnede indtryk, vi tog med os derfra var overraskende positivt. Der er tale om stilfulde, velbalancerede og tilgængelige vine med masser af spændende nuancer og fantastisk tekstur.
Fornemt Reserve-flight. Bemærk hvordan tjenerne meget pædagogisk har noteret årstallene på foden af glassene. Så kan selv fordrukne damer følge med.
Selve winery-oplevelsen var til gengæld helt som ventet. Kaotisk som Disney Land på en dårlig dag. Masser af turistbusser med forvirrede kinesere i flok, opkogte og stressede børn og damer i den giftemodne alder på våd pigetur. Jeg ved snart ikke, hvad der er værst. Men en vinentusiast kan næsten ikke forlade Californien uden at have besøgt Mondavi, og det er så hermed gjort.

Undertegnede og en ældgammel druekværn. Det er kværnen til venstre.
Her kommer smagenoterne:
1999 Robert Mondavi To Kalon Napa Valley Cabernet Sauvignon
Begyndende lys teglfarve i glasset, men stadig masser af pigment tilbage. Delikat næse med noter af solbær og grønne urter. Stadig frisk syrlighed i munden og let kantede tanniner, men det er balancen, der er virkelig er slående. Fyldighed: Medium+. Smagsnuancer af mild tobak, tranebær, savsmuld og cassis. Dette er ikke en klassisk stor Californisk basse. Den er virkelig fin og elegant. Jeg havde ikke ventet at finde denne stil hos Mondavi. Min favorit.

2005 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Her er vi mere på hjemmebane i Napa Valley, men vinen er stadig præget af balance og elegance. Næsen domineres af mørke stenfrugter og frisk egrønne urter som salvie og eukalyptus. Ikke helt så syrlig i munden, og tanninerne er mere polerede. Stor fyldighed og tydeligere ristet fadpræg end 99'eren. Lars' favorit.

2006 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Endnu et trin op af fyldighedsstigen. Mørk blomme og mynte i næsen. Fløjlsblød og tyk i munden med karakterfaste tanniner. Det er virkelig mundfornemmelsen, der er denne vins helt store fortrin. De grønne urter fylder godt i munden på baggrund af lettere jammy frugt og et strejf af jord. Fadene er mere diskrete her.

2007 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Næsen skiller sig ud fra de øvrige vine med tydeligt earthy præg, skovbund og gamle champignoner. Måske også et let mineralsk strejf, som minder mig om mine kulstifter, som jeg tegner med en gang imellem, så det må vel være grafit? Præg af creme de cassis i munden og stadig flere grønne urter. Stor fyldighed, lidt mere sødme, lidt kraftigere tanniner. En mere maskulin vin.

Mondavis entry level-vine forhandles i Danmark af Dansk Supermarked, og Reserve-serien finder du, så vidt jeg kan søge mig frem til, hos Vinoble.dk

2 kommentarer:

  1. Super spændende indlæg. Hvor må det være spændende sådan at kunne suse rundt og besøge "de lokale" vingårde.

    Der er et eller andet helt galt i min opdragelse, for jeg kender slet ikke til Mondavi-vinene. Måske fordi, som du skriver, de her i Danmark gør sig mest i supermarkedvinene (og intet galt med dem, jeg handler bare selv mest hos vinhandlerne, hvad enten de er on- eller offline).

    Måske man skulle smage deres Reserver. Cabernet Sauvignonen lød i hvert fald interessant.

    SvarSlet
  2. Tak, Jesper.

    Jeg tror, at Mondavi og Beringer er californiens to mest udbredte brands uden for USA. Du finder Mondavi i bl.a. Føtex, mens Beringer (som vist importeres af Kjær & Sommerfeldt)som regel finder vej til COOPs butikker. Jeg synes, det er udmærkede supermarkedvine på niveau med Castillo Diablo og Montgras i samme prisklasse. Tjek dem ud en dag, hvor du alligevel er nede og handle. Hey, måske er det et godt tema til endnu en komparativ smagning?: New World Main Stream Value Wine - måske kan vi gøre det sideløbende, når jeg er tilbage i Danmark - og så kan vi sammenligne noter :)

    Anyway, Reserve'erne er en helt anden historie. Det er topvin, og prisen er også derefter - sådan er det jo som regel.

    Cheers!

    SvarSlet