torsdag den 13. oktober 2011

Fi... Fi... Fess Fess

Sorry, overskriften er lidt plat, men nu jeg har din opmærksomhed, kan du jo lige så godt læse videre.

Chancerne for, at du kender Fess Parker er nok størst, hvis du var en rask dreng i midten af 1950'erne og fan Davy Crockett - ham den kække pioner med vaskebjørnshuen. Fess Parker var skuespilleren, der udødeliggjorde Davy Crockett i Disneys tv-serie af samme navn, som løb over skærmen i 1955 og 1956, og han vedblev for mange at være essensen af barndommens nostalgi.

I 1987 startede Fess Parker sit eget vineri ved Santa Barbara, hvor han året før også havde åbnet et luksuriøst hotel. Her har han gennem årene produceret stribevis af anmelderroste vine, og jeg har stiftet bekendtskab med de to seneste årgange (2008 og 2009) af hans entry level Pinot Noir fra Santa Barbara County. I begge tilfælde super dejlige vine til prisen, som på sin vis er ret stedtypiske med deres mørke bærnoter og eksotiske spiciness.

Fess Parker døde i foråret 2010 i en alder af 86, men vineriet og hotellet drives videre af hans familie. Min daværende chef i vinmarkedsføringsbureauet Charles Communications, Kimberly Charles, havde et særligt forhold til Fess Parker og hans familie, fordi han var hendes første kunde, da hun startede sin egen virksomhed. Jeg hørte første gang om Fess Parker, før vi tog til  Californien via BBC-serien 'Oz & James's Big Wine Adventure', som blev sendt for nogle år siden på DR2. Her besøgte de to værter Fess Parker, som optrådte med vaskebjørnshue og det hele. Han virkede som et sympatisk, varmt og humoristisk menneske, og det indtryk fik jeg bekræftet af Kimberly og stort set alle andre, jeg har mødt i den californiske vinbranche. Derfor er det også dejligt at kunne give hans vin en varm anbefaling med på vejen:

Fess Parker 2009 Santa Barbara County Pinot Noir
Fin, krydret Pinot-næse præget af mørke skovbær og måske et hint af jordbær. Et diskret strejf af 'asian spice' afslører, at vi er under sydligere himmelstrøg på Central Coast. Medium fylde, blød mundfornemmelse med et pift af frisk syre og smagsnoter af mørk, moden frugt, nellike og sichuan peber og en eftersmag a la cherry coke. Det lyder måske lidt underligt, men det er altså forførende godt.

Fess Parker forhandles i Danmark af H.J. Hansen Vin, og 2008-udgaven Santa Barbara County Pinot'en kan blive din for en 200-mand.

5 kommentarer:

 1. Nanna, Nanna, Nanna. Du kan da ikke nævne Fess Parker og hans fine vineri, uden lige at få med at det er det sted der bliver brugt i en vigtig og sjov scene, i vores allesammens yndlings vin-film, "Sideways". Her er navnet bare ændret til Frass Canyon ;) Det er for øvrigt den scene hvor Miles får afslag fra forlaget på sin bog, og drikker vinen fra spytspanden :D

  Ellers fantastisk at du beskriver deres Pinot, jeg har ofte overvejet at købe den. Kan den også være et godt bud på "en god indføringi Pinot'ens verden"?
  For øvrigt kan jeg også anbefale deres Frontier Red. Det er en forholdsvis billig blend, som smager ganske fint (som jeg husker den).

  Hilsen Jesper

  SvarSlet
 2. Jesper! Du har helt ret. En uundværlig detalje ;)
  Jeg elsker den film - og selvfølgelig først og fremmest Miles og hans Pinot'er.

  Jeg synes, at Fess Parkers Santa Barbara Pinot er et rigtig godt bud i den prisklasse. Sammen med La Cremas Sonoma Coast, som du finder hos worldofwine. Du kunne jo lave side by side-smagning og lade mig vide, hvad du synes.

  Men du må ikke fælde din endelige dom over cali-pinot'er, før du har smagt Rochioli, Williams Selyem, Merry Edwards og DuMol - for bare at nævne et par af mine favoritter :)

  I mellemtiden vil jeg tjekke Frontier Red ud ved næstkommende lejlighed.

  God weekend! Nanna

  SvarSlet
 3. Side-by-side-udfordringen er hermed taget op :) Ved førstkommende lejlighed vil jeg prøve dem af mod hinanden, og når jeg så har været ude og samle nok med flasker, så køber jeg også de andre ;)

  I mellemtiden har jeg hjemkøbt en New Zealandsk Herringbone Hills Pinot Noir 2008, som jeg regner med at drikke en af de næste par dage. Jeg havde bestilt nogle andre vine over nettet, og manglede en billig flaske for at komme på på en pris hvor fragten så blev gratis. Og der havde jeg, p.g.a. dig, Pinot i hovedet.

  Kender du den, og hvis du gør, så vær ENDELIG ærlig og sig om den er noget møg ;)
  Jeg skriver selv tilbage med en kommentar, når den er drukket.

  Rigtig god efterårsferie (det har du vel egentlig ikke),
  Jesper

  SvarSlet
 4. Fedt, glæder mig til at høre, hvad du synes. De er begge to af mine gode gamle hverdagskendinge (men de koster også ca. det halve eller under her i Bay Area).

  Jeg kender ikke Herringbone Pinot'en, men har generelt fidus til New Zealandsk Pinot (og Sauvignon Blanc, naturligvis), og begge sorter trives jo fortrinligt i Marlborough. Jeg holder udkig efter din vurdering på bloggen. :)

  SvarSlet
 5. Hej igen Nanna,

  Jeg har lige kigget på Fess Parkers Santa Barbara Pinot Noir som du anbefalede, og i den anledning så jeg at der lige nu er tilbud på deres Bien Nacido Pinot Noir og deres Ashleys Vineyards Pinot Noir, begge vine der koster omkring de 350 kroner, modsat Santa Barbara'ens 200 kroner.
  Er det vine du kender, og er de i så fald også "gode begynder-Pinoter"? (prisen indikerer jo et par bedre vine, selvom det selvfølgelig er en smagssag).

  Hilsen Jesper

  SvarSlet