søndag den 1. januar 2012

Vær velkommen 2012

Det er 1. januar i Berkeley. Solen skinner, vejrudsigten står på underkanten af 20 grader og høj sol, så langt øjet rækker. Ingen tømmermænd. Kun morgenhår og nytårsmakeup fra i går. Det råder vi bod på om lidt med et langt bad, en tall double shot latte og et par timer på græsset i solen på campus.

Nytårsaften 2012 vil gå over i Wang/Iversen-historien som den vel nok dårligste food/wine-pairing i mands minde. Stærk indisk curry går bare ikke til noget som helst - længere er den vel ikke. Men vi fik Skype-skålet i fine bobler (Schramsberg 2007 Blancs de Noirs - nødder, jord, ristet kaffe. Stor, tung og lækker) med venner og familie hjemme i Danmark, da klokken slog 12 hos dem. Ved samme lejlighed så vi aftenens eneste fyrværkeri gennem stuevinduerne hos søster Ida på Frederiksberg Allé. Ellers var det kulinariske højdepunkt et eminent glas 2008 Hartford Court Fog Dance Green Valley Russian River Valley Pinot Noir med et dertil hørende stykke hollandsk edammer. Venner, skynd jer ned i H.J. Hansen-vin og tjek ud, hvad de har hjemme fra Hartford. Det holder altså. Schramsberg finder du som altid hos Sigurd Müller.

Jeg må indrømme, at jeg glæder mig til næste nytårsaften, hvor der forhåbentlig bliver skruet lidt mere op for festlighederne, det kulinariske niveau, højtideligheden, raketterne, nedtællingen til klokken 12, dronningen, kransekagen, fuldemands-sms'er og beskeder til dem, man ikke er sammen med. Jeg præsterede en gang at lægge to beskeder til min søde veninde Helle. Den første lød noget i retning af GÅÅÅÅÅÅÅDT NYTÅÅR! Den anden, som kom fem minutter senere, lød nogenlunde sådan her: Jeg kan ikke huske, om jeg lige har ringet, men GÅÅÅÅÅÅÅDT NYTÅÅR!

I de sidste par dage har jeg forresten lyttet til Radio 24/7's vinprogram, 'Flaskens Ånd', med Poul Piilgaard. Det var Thomas fra Mad About Wine, der postede et link på Facebook, så jeg opdagede, at Radio 24/7 nu endelig streamer deres programmer. Han er fast lytter, tror jeg nok, ikke fordi han deler Poul P.'s tilgang til vin, men fordi han sætter pris på forskelligheden. Jeg er i mit mindre generøse hjørne for tiden - her er mine umiddelbare tanker om programmet:

Plussiden:
+ Klap på skulderen for idéen.
+ Sendefladen vrimler ikke ligefrem med vinprogrammer, så vi tørstige sjæle må tage, hvad vi kan få.

Minussiden:
- For lidt kvalitetsindhold om vin.
- Hvis værten har dyb indsigt i vin, så mærker vi det ikke
- Lidt for selvsmagende
- Lidt for forudsigeligt valg af gæster
- Lidt for indspist

Et godt råd:
Gør jer lidt mere umage. Det er ikke nok, at I hygger jer inde i radioen.

Du kan streame programmerne fra Radio 24/7's hjemmeside - tjek det ud, og lad mig vide, hvad du synes.

7 kommentarer:

 1. 100% enig i dine +/-'er, spot-on beskrivelse.
  Godt Nytår!
  VH Niels

  SvarSlet
 2. Tak, og i lige måde Niels. Må dit 2012 blive fyldt med masser af dejlig vin!

  SvarSlet
 3. Hej Nanna.
  Godt nytår. Kunne ikke lige finde et link til at kontakte dig direkte, så prøver med en kommentar og ser om den når frem.

  Har lige fundet din vin-blog idag via google søgning på Napa Valley, og har slet ikke kunnet stoppe med at læse igen, og vupti var 3 timer forsvundet.

  Vi planlægger tur til Grand Canyon, Yosemite, Napa Valley og San Fran til April, og har fået tonsvis af gode input til vores 8 dage i Napa Valley området ved at læse din blog.

  Din lille tourguide til Sonoma County fra Marts 2011, dit Californiske Highlights indlæg fra Oktober og din top10 over bedste Bobler fra dec har sammen med alle dine beretninger fra specifikke vingårde været guld værd.
  Så tusind tak fordi du deler din entusiasme med os andre. De fungerer også som super rejseguides :-)

  Men jeg vil lige høre dig om du evt. har et par minutter til et par insight oplysninger, selv om jeg ved du har hænderne fulde ifm flytning tilbage til dejlige DK.

  Hvordan opleves Napa Valley og alle vingårdene i starten af April?. Jeg tænker på om vinstokkene står helt bare uden blade, eller om de første grønne blade er begyndt at komme på vinstokkene i starten af April?
  Og ved du evt. om påsken er et gedemarked i vinområdet, eller om man også i den periode kan få en nogenlunde autentisk vinoplevelse?, da det ligner at 4 af vores 8 dage i Napa området kommer til at ligge i påsken i år.

  Vi planlægger også ca. 3 fulde dage i San Fransisco By. Har du et par personlige inside tips til hvad vi ikke bør gå glip af i SF by, og hvor man evt. spiser godt samtidigt med at man får den autentiske SF stemning med?

  Mvh
  Mogens, Aarhus.

  SvarSlet
 4. Hej Mogens
  Tusind tak for din søde kommentar - det er bare så dejligt at høre, at bloggen bliver brugt til inspiration og underholdning. Men pas på, når du spørger - det har det med at gribe om sig med meget lange svar. Jeg håber, du er forberedt på det :)

  1) Jeg synes, det er fedt at besøge vinlandet året rundt - netop fordi man får en fornemmelse af årstidernes gang og forskelligheder. Starten af april er som regel super smuk: Der er stadig grønt i dalen (de græsklædte bløde bjerge bliver gule senere på foråret, mange vinavlere sår lysende gule sennepsblomster mellem vinrækkerne som bunddække, og de blomstrer netop i starten af april, der er blomster på de mange æble- og kirsebærtræer rundt om i hele Bay Area inkl. vinlandet, vinstokkene står med små spæde grønne skud - bud break, som man kalder det herovre, finder som regel sted i Napa Valley og Russian River Valley i slutningen af marts.

  Men der er selvfølgelig udsving fra år til år - det er jo derfor det er så sjovt at være vinentusiast. De seneste to årgange har været meget kølige, så hvis 2012 er mere gennemsnitligt, er det hele måske lidt længere fremme, end jeg har beskrevet her. Vejret i april er i øvrigt som regel super smukt: Sol, 18-20 grader (nogle gange varmere oppe i dalene), og vores trofaste ven Hr. Tåge folder sig ikke rigtig ud endnu. Solgarantier gives ikke i Bay Area, men chancerne er rigtig gode i april. Alt i alt ret optimalt turist-vejr.

  2) Det er næsten altid i et gedemarket i Napa Valley - i hvert fald i weekenderne. Men det er i mine øjne også en del af charmen. Det er sjovt at opleve, at noget, som de fleste danskere finder elitært, herovre er en folkesport, som man valfarter til i busser fra nær og fjern. Med undtagelse af de største turistmagneter (som fx Mondavi og Beringer) har jeg dog aldrig oplevet, at vi turister lige frem gik i vejen for hinanden. Der er plads nok til os alle - men som jeg skriver, er Napa Valley og Sonoma/Russian River Valley meget forskellige. I sidstnævnte er der længere mellem vingårdene, bilerne og turisterne, og naturen er utrolig smuk.

  Man mærker ikke helt så meget til helligdagene her i Bay Area som derhjemme, fordi folk i området er en skøn blanding fra hele verden, og der er ikke en dominerende religion, som bestemmer, hvornår vi alle har fri (måske med undtagelse af et par dage i julen). Nogle holder fri i påsken - men de fleste benytter chancen for at holde butikken åben.

  Et par bonustip til vinlandet:
  1) Bestil rundtur og smagning på Schramsberg i Napa Valley i forvejen. Det er klart vinlandets bedste boble-oplevelse. Informativ, underholdende, historisk, anderledes og virkelig dejlige bobler.

  2) Hvis I har otte dage i vinlandet, ville jeg nok tage to dage i Napa, tre dage i Sonoma/Russian River Valley og slutte med tre dage helt ude ved kysten nord for Russian River Valleys udløb i Stillehavet. Ift. sidstnævnte, så lej evt. dette hus i det billedskønne Sea Ranch: http://www.searanchgetaway.com/bluff/graham.asp - det koster $300 per nat, og de smider som regel den tredje nat gratis oveni. Det er enestående smukt - og her fra kan I bl.a. besøge Hirsch Vineyards (send dem en mail i forvejen og lav en aftale om rundtur og smagning). Det er en sjov og helt anderledes vinoplevelse - naturmæssigt, vinmæssigt og kulturelt. Det er vindyrkning på den ekstreme - og meget smukke - måde. Du kan læse om vores besøg hos Hirsch her:
  http://vinensvildevesten.blogspot.com/2011/04/dogme-vin-fra-der-hvor-gpsen-for-lngst.html

  Jeg kan næsten ikke anbefale Sea Ranch (og Hirsch) nok. Tag derop, gå nogle lange ture, drik noget dejlig vin, hold øje med hvalerne, der svømmer forbi, fra terrassen, besøg den historiske hvalfangerby Mendocino og nyd solnedgangene, de vilde bølger og stilheden.

  (fortsættes...)

  SvarSlet
 5. 3) San Fran
  San Fran skal opleves til fods, hvis man ellers har friske ben og gode sko. Her er et par stikord. De er ikke alle sammen hemmelige insidertips, men de er gennemtestet og godkendt af undertegnede og mange af vores danske gæster:

  - Jeg kan rigtig godt lide down town/Union Square-kvarteret til shopping-, restaurant- og teater-liv. Det minder i stemning lidt om Strøget i København.
  - Telegraph Hill byder på smuk udsigt (find de små trapper op gennem haverne til toppen - måske støder I på en flok skræppende papegøjer)
  -Haight/Ashbury er selvfølgelig et must - men også meget turistagtigt
  - Det gælder Alcatraz, men udsigten, audio-guiden i fængslet og sejlturen er det hele værd (god idé at forudbestille billetter http://www.alcatrazcruises.com/)
  - Spring Pier 39 over, medmindre I er til turistfælder og markedsstemning a la Nyhavn.
  - Lej cykler (evt. v. Pier 39 - prøv Blazing Saddles) og cykl over Golden Gate til den lille lystbåds/rigmands-by Sausalito, som er et perfekt frokost-stop. Tag evt. færgen tilbage til Pier 39, så slipper I for turen op ad bakken.
  - Tag bilen op ad Conzelman Road lige nord for Golden Gate (på venstre side, hvis man kommer inde fra byen). Her er den smukkeste udsigt til broen og ind over byen (http://www.nps.gov/goga/parknews/2010-1118.htm). Der er en stor parkeringsplads efter ca. 3-400 meters kørsel op ad bakken, hvor I kan holde ind og gå ud på spidsen, hvor broen pludselig er helt tæt på.
  - Hvis I gør ovenstående, så fortsæt efter stoppet længere op ad bakken og ned igen på den anden side til Point Bonita - et smukt udsigtspunkt med et gammelt fyrtårn. Meget malerisk.

  Mht. restauranter, så har jeg fået spørgsmålet før - og nedenfor finder du, hvad jeg tidligere har svaret (på engelsk) - her noget i alle prisklasser og stilarter. Er I til det helt store (og dyre) gourmet, så er COI, Ame, Campton Place, Michael Mina og selvfølgelig French Laundry og Meadowood (de sidste to i vinlandet) meget lækre bud.

  RESTAURANTER I SF:
  EO TRADING CO
  Asian/Funky/Family style/Downtown:
  Good food, funny decor referencing the East oriental Trading co. theme. Good cocktails, fair prices. Not a high end place, but pleasant and fun and at a central location.

  LE COLONIAL SF
  French/Vietnamese/Colonial Style/Theater Neighborhood:
  More of a high end place without being too expensive. Great food, wine and cocktails. Fun to watch the 'incrowd' dining here before going to the theaters. Wear smart clothes - flip flops won't be tolerated, but other than that it's not a pretentious place.

  A WATERFRONT CAFE
  Contemporary American/Romantic/ Bay View/The Embarcadero:
  Great view of the bay and Bay Bridge, walking distance from the Embarcadero Bart, Midrange to hig hend cuisine and prices. Sea food, steaks, pasta, salads - everything is good and pretty traditional. Nice place for lunch in the Sun.

  RN74
  High end French Cuisine/groovy funky urban atmosphere/Star chef Michael Mina and star sommelier Raja Parr/Financial district:
  One of my favorites but also a bit pricy. The decor is very modern and cool, the food is excellent and pretty fancy, the wine is out of this world. They also have a fairly busy bar, so you could also stop by for a drink and watch the local yuppies at their favorite watering hole.

  SLANTED DOOR
  High end/japanese-french fusion/busy atmosphere/great location in the Ferry Building on the Embarcadero. One of SF's most popular and successful restaurants. A bit pricy, experimental cuisine, a lot of great sea food, wear nice clothes - they won't let you hang your coat or bag on the back of the chair, so they care about these things. I haven't been there myself, but Lars has and he says it's worth the dressing up

  (fortsættes...)

  SvarSlet
 6. SUTTRO'S AT THE CLIFF HOUSE
  Very Romantic/Sunset over the Pacific/Excellent food and wine/One of the best views in town
  Contemporary American cuisine, somewhat pricy, but you get a lot for your money - including THE best view of the ocean and sunset from the edge of the cliffs in the Southern part of the city. You could start with a stroll on the beautiful nearby beach. Not easy to reach without a car, but you could take a cab from a BART st.

  Og så lige et sidste bonustip til Grand Canyon: Bestil bord i forvejen på restauranten i El Towar-hotellet. Det er sjovt at opleve den historiske bjælke-byggeri og parkens bedste restaurant (selvom det ikke siger så meget) :)

  Og et aller sidste bonustip: Hvis I har en overnatning i Las Vegas i forbindelse med Grand Canyon, så er Yellow Tail i Bellagio-casinoet en super lækker, funky restaurant med udsigt til det spektakulære springvand foran casinoet. Hvis I er til en stille classy cocktail, så er cocktail loungen 'Mandarin Bar' på 23. etage i The Mandarin Oriental med udsigt over The Strip det perfekte valg.

  Jeg stopper nu - det blev meget langt igen. Men du var advaret! :) Tilbage er der bare at ønske jer en rigtig dejlig tur. Jeg bliver jo helt misundelig!

  Bedste hilsener, Nanna

  SvarSlet
 7. Hej Nanna.

  Wow, det er bare super sødt af dig at ta´ dig tid til så detaljeret et svar her midt i dine flytteforberedelser.
  Det er jo guldkorn, efter guldkorn, efter guldkorn. Er du sikker på du ikke skal ha´ stablet et lille rejsekonsulentbureau på benene når du kommer hjem til lille DK :-).

  Alle dine anbefalinger er i hvert fald noteret ned, og vil blive brugt i stor stil, incl. prioritering af Russian River Valley området, så nu glæder vi os bare dobbelt så meget til vi skal afsted.

  Mvh Mogens.

  SvarSlet