søndag den 18. december 2011

Home Sweet Home


Jeg er hjemme! Stadig godt jetlagget, forkølet og fortumlet men uendeligt glad for at være tilbage hos min Lars i vores hyggelige lejlighed med udsigten over bugten og bjergtagende solnedgange. Tæt på campus-parken, hvor jeg drikker kaffe i solen med gode venner, hvor jeg kan gå udenfor uden jakke i det skønneste 16-17 graders decembervejr med sol fra en skyfri himmel. I et stille Berkeley, hvor de studerende for længst har afsluttet semesteret og taget hjem til deres familier for at fejre højtiden, og hvor jeg kan finde ro til at samle tankerne og nyde de sidste seks uger i Californien. Alt godt kommer til den, som venter.

En af bonusserne forbundet med mit ufrivilligt lange ophold i Danmark var, at jeg nåede at spendere en aften på MASH i Bredgade i selskab med Kenneth fra KKWine.

Det var selvsagt en aften i vinens tegn, selvom bøfferne gjorde deres for at stjæle opmærksomheden. Omgivelserne virkede helt hjemlige for en eksilamerikaner som undertegnede - bløde sæder i båse med rødt læderindtræk og dæmpet belysning. De fint udstillede vinskatte i glasskabe på væggene bidrog også til hyggen, ikke mindst, når der blandt de mange flasker fandtes et fint udvalg af mine favoritter fra KKWine, heriblandt Dunn, DuMol og Williams Selyem. Man bliver jo helt rørt ved gensynet, når man er så langt væk hjemmefra.

Dette skal ikke være en anmeldelse af MASH, men jeg bliver lige nødt til at lette på hatten for deres imponerende vinkort. Hvor er det dejligt at se, at der findes professionelle i vinbranchen i Danmark, der tydeligvis ved noget om amerikansk vin, og som nærer stor kærlighed til disse vine. Kortet omfatter highlights og sjældne kultvine inden for de væsentligste sorter og kategorier, og priserne er oven i købet rimelige og ligger, så vidt jeg kan vurdere, på et niveau omkring to gange priserne i butikkerne. En undtagelse er koryfæet Screaming Eagle, som 'kun' koster 16.000, hvilket er det samme, som du skal give for den hos Kenneth, hvis han ellers vil sælge dig den. Ikke at jeg nogensinde kommer til at betale 16.000 for en vin, men jeg kan godt lide, at priserne ikke er skruet vanvittigt meget op i forhold til butikspriserne - hvilket ellers er mere reglen end undtagelsen på danske restauranter.

Kenneth havde medbragt to spændende vine, som han netop har fået hjem. De var ret forskellige og for så vidt et fint billede på, hvor bredt amerikansk vin spænder. Den første var en ung, spinkel og elegant Pinot Noir fra Oregons McMinnville AVA, som er en del af Willammette Valley. Den anden var en fuldfed Syrah fra Mount Veeder i Napa Valley. Det er i øvrigt sjovt at følge Kenneths strategi for, hvad han tager hjem. Selvfølgelig har han et stort kendskab til amerikansk vin, som er fundamentet for, at han stort set altid rammer plet, men han er tydeligvis lige så drevet af nysgerrighed, venskaber, gode kontakter og spontan lyst til at prøve noget ukendt og anderledes. Det kendetegner i mine øjne en rigtig entusiast.

Her kommer smagenoterne:

Kenn Wright Cellars 2010 Meredith Mitchell McInnville Pinot Noir (325 kr hos KKWine)
Lidt diskret næse med indslag af mørke bær og et lille whiff af jord og hestestald. Frisk syre, men ellers blød og behagelig mundfornemmelse og en fylde, der lige akkurat sniger sig op på medium. Smagsprofilen er præget af rene skovbær med en charmerende eftersmag af hindbærbolcher. Formentlig fortjener vinen 2-3 år mere i flasken, inden man fælder dom over den, og med dette forbehold vil min foreløbige bedømmelse være, at her er tale om en fin og velproduceret vin, som måske nok er lidt for spinkel til min smag, men som bestemt kan anbefales til de mange, som foretrækker denne stil.

O'Shaughnessy Winery 2006 Mount Veeder Napa Valley Syrah (350 kr hos KKWine)
Her er der anderledes smæk for skillingen - helt som man kan forvente af en Napa Syrah. Sort-rød og fed i glasset og med en gavmild næse præget af solbær, sorte kirsebær og måske lidt mørk blomme. I munden er vinen fyldig, rund og blød, men med tilstrækkelig mange tanniner til, at vinen har karakter og ikke bare glider ned som saftevand. De mørke stenfrugter går igen i smagsprofilen og får følgeskab af let urtede indslag i retning af salvie og lakridsrod. Det her er en humør-vin. Man skal være i humør til sådan en basse, men er man det, så giver den dig alt, hvad du kan ønske dig. Og til det røde oksekød og det rustikke tilbehør på MASH, er den et oplagt valg.

3 kommentarer:

  1. Skønt at du er tilbage, og forhåbentlig kan nyde den sidste tid i det amerikanske. Jeg kan ærligt mærke hvor underligt (og forfærdeligt) det må være snart at skulle sige farvel til sådan et dejligt ophold.

    Vinene lyder rigtig spændende, især syrahen, og et besøg på MASH ligger nu helt klart på min to-do liste for 2012. Det lyder formidabelt, og egentlig underligt at jeg som københavner ikke har været der endnu.

    Store julehilsener til jer i varmen ;)

    SvarSlet
  2. Tak for den fine omtale Nanna. Og jeg er glad for vores prisfilosofi bliver opmærksammet. Ofte bliver den aspekt overset, og man kan som sommelier nogen gange tænke at det jo er ligegyldigt, når man ser hvad folk betaler på andre steder uden at klage (og omvendt, folk uden viden klager stadig og synes det er dyrt).

    Vi kører også kampanje på et par udvalgte vine (vi kalder det Grand Vin Bonanza), hvor prisniveauet er nærmere butikspris eller i flere tilfælde lavere end hvad butikerne vil have. Udvalget skifter dog efter hvad vi har på lager og kan få fat i. Det gælder på alle vores restauranter, ikke kun MASH, selvom tilbuden er forskellige. Målet med det er selvfølgeligt at lokke flere af vinnørderne ind i vores restauranter.

    Arvid Rosengren
    Wine Director, MASH / Umami / Le Sommelier

    SvarSlet
  3. @Jesper: Også god jul til jer. Håber, at Fess er kommet i hus, og at du er ovre din juleinluenza. Her får vi gul jul (= sol fra en skyfri himmel) :)

    @Arvid: Tak for kommentar. Det lyder spændende med jeres kampagnetilbud - det må I endelig slå på tromme for, så folk opdager det. Hvis I har gode californiere med i kampagnen, så send mig gerne en besked - så vil jeg gerne omtale det her på bloggen. Vi må jo stå sammen om at udbrede budskabet i Danmark om Californiens mange kvaliteter :)

    Min søde svoger har forresten inviteret sin familie til fødselsdagmiddag inde hos jer i februar. Vi er begyndt at konspirere om vinen - vi hælder pt til Schramsberg og DuMol RRV Pinot :)

    God jul til dig og dine, Nanna

    SvarSlet