onsdag den 21. december 2011

Hvad skal barnet hedde? Fort Ross-Seaview AVA!

Med mine søde svigerforældre på udflugt i, hvad der i dag hedder Fort Ross-Seaview AVA
Sonoma Coast er i disse år en af Californiens mest interessante appellationer. Her har Californiens mest hårdføre producenter slået sig ned og i løbet af imponerende kort tid skabt et navn for sig selv og hele regionen. Men Sonoma Coast er også en af Californiens mest intetsigende appellationer i den forstand, at den dækker over et stort geografisk område med vidt forskellige mikroklimaer, jordbundsforhold og traditioner. Derfor bliver man som forbruger ikke ret meget klogere på, hvad det er for en type vin, der er i flasken, når der står 'Sonoma Coast' på mærkatet.

Vi har flere gange besøgt området omkring Fort Ross, Seaview og Sea Ranch. Billederne her fortæller vel klart hvorfor?

Mange i den californiske vinbranche, ikke mindst producenterne i regionen, har derfor kæmpet for at få Sonoma Coast splittet op i flere mindre og mere meningsfulde sub-appellationer. Mest synlig i denne kamp har været koryfæer som Hirsch, Flowers, Failla og Cobb, der har kæmpet side om side for at udskille, hvad de kaldte 'the true (eller extreme) Sonoma Coast' - et  område som dækker over de kystnære strækninger nord for Russian Rivers udløb i Stillehavet. Forleden blev det så kundgjort, at den amerikanske alkohol- og tobakshandelsmyndighed (TTB) har lyttet til de mange stemmer og nu godkender et forslag om at oprette en 'true Sonoma Coast'-appellation, som kommer til at bære navnet Fort Ross-Seaview AVA (AVA= American Viticultural Area).

Vinmarkerne i Fort Ross-Seaview-regionen ligger typisk på ret stejle skråninger og vender bogstavelig talt mod alle verdenshjørner.
Ud over nærheden til kysten er området karakteriseret ved sin høje beliggenhed ca. 300-600 meter over havoverfladen og dermed over de dagligt tilbagevendende tågebanker, der driver ind fra havet. Således får vinstokkene masser af sol, men der er stadig tale om en for californiske forhold ret kølig region. Til gengæld er jordbundsforholdene i regionen vidt forskellige, for området gennemskæres af St. Andreas Forkastningen, der med sin evige rumlen og erosion skaber stor diversitet i jordtyper inden for dette relativt lille område.
Denne billedskønne Pinot-vinmark tilhører Hirsch-familien.
Der kan næppe være tvivl om, at når det netop blev dette område, som fik lov at få sin egen appellation, så skyldes det, at producenterne her i de senere år har frembragt vine - primært Pinot Noir og Chardonnay - som har imponeret både på deres hjemmebane i Californien og på den anden side af Atlanten. Der er som regel tale om spinklere vine med mere syre end eksempelvis deres slægtninge fra Russian River Valley, og de af dem, jeg har smagt, har været super lækre, selvom jeg nok foretrækker en anelse mere power i min Pinot og lidt mere fedme i min Chardonnay.

Fort Ross var i øvrigt oprindeligt navnet på det sted, hvor de første russiske emigranter slog sig ned i  begyndelsen af 1800-tallet. Det er også navnet på et vineri i området, som i første omgang protesterede mod navngivningen, men som senere trak deres protest tilbage, fordi man formentlig godt kunne se fordelen i at få sin egen appellation.

Klasse-Pinot serveret til Bøf Wellington a la vores gode tyske venner her i Berkeley. (Og yep - jeg har endelig fået mig en iPhone)
Vi smagte netop en 2008 Fort Ross Symposium Pinot Noir forleden, og den var et yderst behageligt bekendtskab. Dejlige røde noter af bær med florale indslag, medium fylde, rund og blød fornemmelse i munden med et lille behageligt syre-spike. Meget anbefalelsesværdig, og i Danmark finder du den (godt nok i 2005-udgaven) hos Goodgrape. Flowers finder du hos H.J. Hansen. Hirsch, Failla og Cobb finder du hos KKWine.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar