onsdag den 28. september 2011

To smukke svaner og en enkelt grim ælling

Fine vinemarker i Russian River Valleys gyldne trekant
På vores ekskursion forleden til Sonoma County lagde vi vejen forbi en af de mindre hypede Pinot Noir-producenter, som måske er på vej til vinens hall of fame takket være en exceptionel 2009-årgang.

Joseph Swan Winery ligger i 'den gyldne trekant' i Russian River Valley. Det var her, Pinot Noir-bølgen for alvor startede i  begyndelsen af 1970'erne og bredte sig til resten af dalen med Joseph Swan som en af forgangsmændene. Så selvom vineriet ikke har opnået kultstatus, er det bredt anerkendt for sin rolle i Russian River Valleys relativt korte vinhistorie. I dag er Joseph Swan stadig et lille vineri, som ikke råder over topmoderne produktionsfaciliteter. Udblødningen af de knuste drueskaller og den første gæring finder sted i åbne tanke under åben himmel, og vinene fremstår da også mindre polerede end mange andre Pinot Noir-vine fra området. Til gengæld er priserne også sympatisk beskedne, så det hænger vel meget godt sammen.
Old school vinfremstilling
Vineriet er bestemt et besøg værd, for det ligger fint og putter sig i  bløde bakker beklædt med vinstokke, stedet er befriet for de fleste turister, og her er stadig en meget autentisk atmosfære, hvor vin og vinproduktion stadig 'bare' er et erhverv på linje med andre former for landbrug og fødevarefremstilling. Vi smagte på tre Pinot Noir-vine, hvoraf to er klart anbefalelsesværdige, mens jeg nok vil gå en stor bue uden om den sidste.


2009 Joseph Swan Cuvée du Trois Russian River Valley Pinot Noir
Fin pinot-næse præget af hindbær og måske lidt røde kirsebær. Frisk i munden med en del syre, medium fylde og fine noter af røde bær med et krydret strejf af hvid peber. For $29/flasken er vinen et rigtig godt køb, og jeg gik da også derfra med et par stykker af slagsen.

2008 Joseph Swan Trenton Estate Vineyard Russian River Valley Pinot Noir
Lidt mørkere og mere spicy næse, og i munden byder vinen på lidt mere bid i form af mærkbare tanniner og godt med syre. Noter af mørke kirsebær og asian spice. En dejlig vin, som fremstår lidt rustik på grund af den noget 'kantede' struktur.

2007 Joseph Swan Trenton View Vineyard Russian River Valley Pinot Noir
Usædvanlig næse for en Russian River Valley Pinot Noir med et markant præg af kål og champignon, som fortrænger bærnoterne til baggrunden. Fin struktur med bløde tanniner, velbalanceret syrlighed, medium fylde og smagsnoter i retning af røde, friske sommerbær. Næsen er altså ikke min kop te, og den står i den grad i vejen for, at jeg rigtig kan sætte pris på denne vin. Vinen er dog en af husets topscorere (93 pt i Wine Enthusiast), så det er formentlig mere et spørgsmål om smag end om kvalitet.

Joseph Swan forhandles ikke i Danmark, men har du lyst til en vin i samme klasse, så prøv for eksempel Rodney Strong, som du finder hos Skjold-Burne. Rodney Strong har en meget større produktion og er nok lidt mere standardiseret i stilen, men ligger ellers i nogenlunde samme kvalitets- og prisklasse, hvis du spørger mig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar