torsdag den 22. september 2011

Godt nyt fra Vestfronten: 2011-høsten er i gang, og 2009 karakteriseres som historiens bedste Pinot Noir-årgang i Californien

Høsten er i gang her i Californien, men efter en kold sommer er vi et par uger bagude, og de fleste steder har man indtil nu kun høstet Sauvignon Blanc og druer til sparkling wine, som godt kan klare lidt mere syre end almindelige still wines. De røde druer lader vente på sig, og både i Napa Valley, Sonoma County, Sonoma Coast og Central Coast forventes det, at høsten af de røde druer først for alvor går i gang om et par uger.

Billede fra høsten hos Hirsch Winery på the True Sonoma Coast, som er et af de få steder, hvor Pinot Noir-høsten er gået i gang (fotograf: Jasmine Hirsch).
Fra de fleste regioner meldes der om et relativt beskedent udbytte blandt andet på grund af masser af regn i juni måned, hvor vinstokkene blomstrede, men vinbønderne er optimistiske og lover fin druekvalitet på trods af (eller måske netop på grund af) det lave udbytte. Resultatet af alle anstrengelserne kan vi tidligst bedømme om et par år, når vinene frigives, så vi må ruste os med tålmodighed.

I mellemtiden kan vi glæde os over, at Wine Spectator melder om en exceptionel god 2009-årgang for Pinot Noir i Californien. På 100-point skalaen tildeler magasinet 2009 Pinot Noir-årgangen som helhed intet mindre end 99 point for Sonoma County, 98 point for Monterey, 97 point for Anderson Valley og 94 point for Santa Barbara. Det er enestående høje scorer over hele linjen.

Usædvanligt mange vine scorer i de højere 90'ere, og Wine Spectator fremhæver en del producenter, der er gamle kendinge for læsere af denne blog, bl.a Williams Selyem og Rochioli og Merry Edwards, som sammen med Aubert, Donum, Kosta Browne, Martinelli, Peter Michael og Siduri danner fortrop for Californiens mange og alsidige Pinot Noir-producenter.

Mit lille fordrukne Pinot-hjerte hopper af fryd, og jeg kan ikke vente med at få startet Volvoen, slået taget ned og finde vej op til Russian River Valley og besøge en håndfuld af de mange skønne Pinot-producenter, der huserer deroppe. Har du også lyst til at skænke dig et glas enestående delikat, californisk Pinot Noir, så kan du finde 2009-udgaver af Kosta Browne hos Goodgrape.dk, Rochioli og Williams Selyem hos KK Wine og Merry Edwards hos Otto Suenson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar