søndag den 18. september 2011

Being big is not a Zin


Zinfandel er vel det nærmeste, man kommer på en californisk nationaldrue. Den vokser på omkring 10% af statens vinmarker, og de ældste vinstokke er mere end 130 år gamle og dermed ældre end de fleste både amerikanske og europæiske vinmarker. Zinfandel dyrkes kun i Californien - i hvert fald under navnet Zinfandel, for det skulle være sikkert og vist, at Zinfandel genetisk set er den samme sort som Kroatiens Crljenak Kaštelanski-drue (prøv lige at udtale det!) og Syditaliens Primitivo.

Det er dog ikke kun sortens lange i historie her i landet, som har givet den national-status, men formentlig først og fremmest det faktum, at de fleste Zins er store, fyldige, højalkoholiske frugtbomber, sådan som mange amerikanere foretrækker det. Og skal sandheden frem, så lægger sorten også druer til de såkaldte 'White Zinfandels' eller 'Blush Wines' - søde rosévine fra helvede, hvis man skal tro anmelderne, men ikke desto mindre hvad mange amerikanere foretrækker frem for ... ja ... al anden vin.

Men Zinfandel er ikke bare for den uoplyste vinpøbel, som man måske kunne tro. På den årlige ZAP-festival (Zinfandel Advocates & Producers) i San Francisco viser mange producenter, at Zinfandel også kan levere komplekse og velbalancerede vine, som kan tilfredsstille mere forfinede ganer. Jeg har smagt rigtig gode Zins, men jeg har smagt flest i den tunge ende af skalaen, som er for meget for mig. Det er nu ikke nødvendigvis fyldigheden, alkoholen og sødmen, men nok mere de krydrede noter af grønne urter og blomster, som i kombination med den henkogte frugtsmag kan sætte mig af.

Men som nævnt er der mange undtagelser, og da jeg aldrig rigtig har smagt mig ind på denne drue, skal man ikke tage overstående for mere end personlig smag baseret på godt og vel 30-35 forskellige Zinfandels, som jeg har stiftet bekendtskab med over de seneste par år.

En af undtagelserne kommer ikke overraskende fra en af de få Zinfandel kult-producenter, nemlig Turley Wine Cellars, Vineriet ligger i Templeton i San Louis Obispo County, men henter druer fra mange steder rundt om i Californien og er specialiseret i Zinfandel og Petite Syrah fra gamle vinstokke. Ejeren, Larry Turley, er i øvrigt bror til den verdensberømte stjerne-winemaker Helen Turley, som ejer vingården Marcassin og ikke har haft noget at gøre med Turley Wine Cellars i mange år.

Winemakeren hos Turley er nu heller ikke nogen nobody - det er nemlig ingen ringere end Ehren Jordan, som også laver vin for sit eget label Failla, kendt for dets True Sonoma Coast Pinot Noir-vine. Faillas og Turleys vine er vel nærmest så forskellige, som vin kan være, men uanset om Jordan laver Zinfandel-bomber eller elegante Sonoma Coast-Pinot'er, får hans vine konsekvent topkarakterer af de amerikanske anmeldere.
Forleden smagte vi på en af Turleys sagnomspundne Zins, som indgik i KK Wine-Kenneths imponerende lineup, som jeg tidligere har omtalt. Det drejer sig om husets 2005 Dogtown Vineyard Zinfandel, som stammer fra Lodi-regionen lidt syd for Sacramento, som i øvrigt er en af de ældste vinregioner i Californien. Der er bestemt tale om det, som Larry Turley selv beskriver som en 'Big Red', men den kan noget mere end en gennemsnitlig Zinfandel, og især næsen er attraktiv på denne fætter:

2005 Turley Dogtown Vineyard Zinfandel, Lodi:

Stor næse med noter af kirsebær(likør), svesker, salvie og lidt varm skovbund. Medium til stor fylde og flere tørret-frugt-noter i munden, hvor sødme og syre holder hinanden i skak, og rimeligt robuste tanniner får vinen til at hænge ved. En af mine med-smagere sagde, at det er sådan en vin, man har lyst til at drikke en sen aften ved et lejrbål, og det er vel egentlig den mest rammende beskrivelse, jeg kan forestille mig.

Turley Wine Cellars forhandles i Danmark af KK Wine.

3 kommentarer:

  1. Hej Nanna
    Tak for inspirerende indlæg om Zinfandel. Jeg har altid haft det meget svært med denne drue, da den for mig ofte er parfumeret på den uheldige måde, og kan endda smage lidt syntetisk og sæbeagtig.

    Nå, måske har jeg kun smagt de dårlige. Jeg må op på hesten igen og smage mig frem.

    Bedste hilsner
    Simon

    SvarSlet
  2. Hej Simon,
    Jeg har det lidt på samme måde, men det er nok altid farligt at generalisere i vinens verden, så vi må på den igen og drikke noget mere :) Tough world, right?

    Var du til Mad+Medier? Og var det godt?
    Bedste hilsener, Nanna

    SvarSlet
  3. Hej Nanna
    Ja, det er altså hårdt at skulle smage så meget vin for at finde frem til sin sande holdning og smag :)

    Nej, jeg kunne desværre ikke deltage, selv om jeg gerne ville have været der. Det er jo ret sjovt at møde folk fysisk i stedet for i det digitale. Det må blive næste gang.

    Det næste vinagtige jeg skal til bliver spansk vinsmagning i Politikens Hus og så lige vinklubbens smagning i aften af vine fra Languedoc-Rousillon. Et område hvor jeg er helt blank.

    Bedste hilsner
    Simon

    SvarSlet