søndag den 11. september 2011

A Pinot-Girl goes Cab

Som den opmærksomme og trofaste læser (og dem har jeg jo mange af) formentlig har bemærket, så er jeg ret glad for Pinot Noir. Cabernet Sauvignon har til gengæld aldrig rigtig vundet mit hjerte. Vel har jeg smagt mange dejlige Cabs, og jeg kan sagtens se, at der er lejligheder og retter, hvor en Cab er et bedre valg end Pinot eller andre sorter. Men indtil forleden havde jeg stadig til gode at komme helt op at ringe over Napa Valleys signatur-drue.

Kenneth fra KK Wine gjorde da også sit for at overbevise mig om denne drues fortræffeligheder, da han forleden trakterede os med vine fra nogle af Napa Valleys mest ansete producenter, DUNN og Herb Lamb. Alle vinene var eksempler på, at Napa Cabs ikke nødvendigvis er store, jammy, sødlige og trættende i længden, men også kan være velbalancerede, velstrukturerede og interessante efter første mundfuld. Jeg har muligvis været længe om at nå frem til denne erkendelse, men nu er jeg altså overbevist.
Pinot-pigen har kun en enkelt forfængelig anke mod Cabernet Sauvignon-vine:
Man får Per Stig Møller-tænder af dem!
Det er i øvrigt Kenneth Olsen fra KK Wine til venstre. En super flink fyr med vel nok Danmarks bedste udvalg af nordamerikansk vin.
DUNN dyrker sine druer på Howell Mountain i Vaca-bjergene i den nordøstlige ende af dalen. Her i 2200 feet højde er der mærkbart køligere end i dalbunden, og Howell Mountain-vinmarkerne er derfor som regel blandt de sidste der bliver høstet sent på efteråret. DUNN er formentlig den producent, som først og fremmest kan tage æren for Howell Mountains fine omdømme, og fælles for de to DUNN-vine, vi smagte, var en markant struktur med relativt kraftige tanniner og florale aromaer, som lægger sig elegant oven på de klassiske mørke frugtnoter.

2002 DUNN Vineyards Howell Mountain Cabernet Sauvignon
Sorte kirsebær, lavendel og potpourri definerer aromaen på denne vin. I munden er den fyldig, men velbalanceret, har godt med syre og markante, men bløde tanniner. En meget behagelig mundfornemmelse, som er i proportion med vinens frugtighed og styrke uden at efterlade ens mund som en udtørret tannin-ørken.

2003 DUNN Vineyards Howell Mountain Cabernet Sauvignon
Igen dejlige mørke frugtnoter i næsen med et strejf af tørrede blomster, lavendel og salvie. Noget mere kantet i strukturen med hårde tanniner, som nok vil have godt af lidt flere år i flasken. Jeg kunne godt skimte en velproportioneret vin omme bagved tanninerne, men på dette tidspunkt skæmmer de lidt helhedsindtrykket for mig.

Folkene bag Herb Lamb startede som wine growers, der solgte deres druer fra vinmarken i den nordøstlige ende af Napa Valley til andre producenter i dalen. Efterhånden som Herb og Jennifer Lamb fik jord under neglene og mere erfaring med druedyrkning, kom deres druer i høj kurs, og blandt andre kultproducenten Colgin har været med til at udødeliggøre navnet Herb Lamb Vineyards. Sidenhen har Lamb familien etableret deres eget vineri og omsætter selv deres druer til vin i eget navn. En af slagsen af havde Kenneth medbragt, og den var et meget behageligt bekendtskab.

2008 Herb Lamb HL Napa Valley Cabernet Sauvignon
Floral og herbal næse (eller blomster og urter på godt dansk), som leder tankerne hen på Provences lavendel- og urtehaver. Underliggende mørkere toner af brombær og røde kirsebær. Medium- til fullbody, frisk syre og bløde tanniner. Rigtig fin balance og behagelig mundfornemmelse. En øjenåbner for en Pinot-pige, som har været længe om at erkende Cab'ens kvaliteter.

Ikke overraskende forhandler KK Wine både DUNN og Herb Lamb i Danmark, og de skulle ifølge Kenneth gå som varmt brød, så skynd dig at tjekke dem ud, mens du kan. (Dunn-vinene ligger i 4-500 kroners klassen, mens Herb Lamb står i en 1500-mand, så er du advaret og kan begynde at spare op!)

2 kommentarer:

 1. Hej Nanna,

  Tak for et lækkert indlæg, der er ikke noget bedre end at læse om en kvindes passion for vin - herligt, hvis du nu er tvunget, hvad er så den bedste af ovenstående vin til pengene?

  BH,
  Mads (Familiefaren)
  Gastromand.dk

  SvarSlet
 2. Hej Mads
  Mange tak! Og lige over med mænds passion for at gå i køkkenet. Det er et fedt site, I har fået stablet på benene, og jeg er sikker på, at både mænd og kvinder læser med.

  Min favorit er helt klart Herb Lamb. Men hvis man tager prisen med ind i billedet, så får den meget hård konkurrence fra 2002-udgaven fra Dunn. I morgen publicerer jeg en artikel om en af de fremadstormende Napa-producenter, Alpha Omega, som også laver en Fab Cab i den elegante ende af skalaen. Den er bestemt værd at tjekke ud (både vinen og artiklen ;-))
  Mange hilsener, Nanna

  SvarSlet