lørdag den 3. marts 2012

Da Californien kom til Kalvebod Brygge

Jeg har haft travlt. Faktisk alt for travlt. Men ikke for travlt til også at få nogle fantastiske vinoplevelser under vesten. Jeg skal prøve at catche up, og jeg starter ikke fra starten, men midt i ugen.

I onsdags var jeg nemlig til den californiske vinsmagning på Hotel Mariott på Kalvebod Brygge i København. Her var lidt over 70 importører og producenter samlet og udstillede deres varer for andre professionelle i branchen og for os dødelige forbrugere. For mig gav begivenheden anledning til at gensmage en masse gamle kendinge, stifte bekendtskab med nogle nye og ikke mindst møde andre våde vinsjæle, som jeg hidtil kun har mødt online. Smagningen var arrangeret af De Danske Vinrejser og The Wine Institute, der er en interesse- og markedsføringsorganisation for den californiske vinbranche.

Dagens højdepunkt var denne skattebasse fra Paul Hobbs
Men first things first: Vinene på udstillingen spændte vidt. Fra supermarked-brands som Gnarley Head, Mondavi og Ironstone til eksklusive kultvine fra blandt andre Ridge, Paul Hobbs og Siduri. De tre sidste var dagens vinøse højdepunkter, så de får lige et par ekstra ord med på vejen:

2009 Ridge Monte Bello Cabernet Sauvignon

Jeg har smagt tidligere årgange af Ridge Vineyard's kultklassikker Monte Bello, og 2009'eren leverede samme høje klasse, som jeg husker fra den gang. Skøn næse med noter af kirsebær, solbær, mandler og et strejf af provencalske grønne urter. Medium til kraftig fylde, som gør, at vinen føles let og kølig, selvom smagen er intens og tæt pakket med stenfrugter, urter, eg, marcipan og meget andet godt. Unge tanniner, der bider lidt fra sig, men som sikkert vil falde bedre til i det samlede udtryk med nogle år i flasken. 740 kroner hos Bergman Vin.

Otto Suenson får tre modeller hjem fra Pinot-darlingen Siduri, som vi besøgte i oktober. Dengang var jeg spændt på at smage de mange 2009'ere, der havde fået topkarakterer hos alle de store anmeldere, og som forhandles til yderst rimelige priser. Jeg købte en håndfuld 2010'ere med hjem, som lige nu er på vej over Atlanten. Og heldigvis for det, for gensynet med Siduri var meget positivt og generelt mere køligt end 2009'erne. Her kommer smagenoter i stikordsform:

2010 Siduri Russian River Valley Pinot Noir
Dejlig klassisk RRV Pinot-næse med skovjordbær, sommerlune hindbær og et strejf af vanilje. Medium fylde, let sødme, frisk syre. Stadig ung og skal måske have et år mere i flasken til at samle sig, men så vil den også være mere end klar til at blive nydt. Omkring 250 kroner hos Otto Suenson. Super kvalitet til prisen.

2010 Siduri Santa Lucia Highlands Pinot Noir
Lidt køligere i udtrykket og med tydeligere og mindre velintegreret ristet fad. Den unge syre prikker lidt på tungen og stjæler opmærksomheden fra en ellers fin smagsprofil med lyse bær og orientalske krydderier. Fortjener formentlig 2-3 år mere i flasken, men bliver nok aldrig min favorit fra Siduri. Dertil er den for upoleret og kantet i strukturen. Husker ikke prisen, men den lå vist i 250-300 kroners klassen.

2010 Siduri Keefer Ranch Vineyard Russian River Valley Piont Noir
Tilbage i Russian River Valley, nærmere bestemt i subappellationen Green Valley. hvor vi finder Keefer Ranch-vinmarken. Mørke, solmodne skovbær, et strejf af anis og en mere poleret, blød mundfornemmelse. Velintegreret krydret eg og et samlet udtryk, der er pleasende uden at blive forsimplet.

Og endelig smagte jeg for første gang en Pinot fra Paul Hobbs, som er en af de mange Russian River Valley Pinot-producenter og blandt de meget velansete. Hobbs forhandles af Philipson Wine, som ellers ikke gør et kæmpestort nummer ud af californisk vin, men som med Hobbs har gjort lidt af et scoop.

2010 Paul Hobbs Russian River Valley Pinot Noir
Hindbær, lakrids, vanilje og brombær i næsen med et floralt strejf, som kendetegner de (efter min mening) bedste RRV Pinoter. Trods den unge alder fremstår vinen poleret og helstøbt i munden med fyldig blødhed og balanceret frisk frugtsyre. Skøn eftersmag, hvor hindbær og sort te træder frem og hænger ved dejligt længe. 300 kroner v. 12 flasker hos Philipson Wine.

2 kommentarer:

 1. Hej Nanna, meget enig i din Paul hobbs. Smagte den selv og det var også een af mine favoritter. Har en anbefaling til en vin du også skal smage. Kjær & sommerfeldt har en pinot noir: Sequana - samento vineyard Santa lucia highlands pinot noir. 2007. Har lige nydt den og den er - tror jeg - som du også sætter pris på en outstanding amerikaner !

  SvarSlet
 2. Hej JC
  Tak for tippet - den skal jeg da helt sikkert tjekke ud.
  Stødte du ellers på nogle positive overraskelser til smagningen?
  Bedste hilsener, Nanna

  SvarSlet