søndag den 25. marts 2012

Perfekt Pinot-weekend vol. I

Nyt arbejde har skruet ned for både mængden af fritid og mængden af vin i mit liv. Til gengæld er de vine, jeg trods alt får nydt, været exceptionelt gode på det seneste, så nu skal der catches up, og vi starter i New Zealand.

Fredag havde Helle hjembragt en klasse-Pinot, som virkelig slog benene væk under mig. Glemt var X-faktor-finale, en travl uge og for en kort stund også det faktum, at Lars stadig er i Californien, hvor hans forskningsprojekt trækker ud og gør mig til græsenke i tre måneder mere.

Mt Edward Winery ligger i Central Otago-regionen i New Zealand. Jeg kendte ikke regionen i forvejen, men har siden læst lidt op på sagerne:

Central Otago ligger på sydøens sydlige spids og er dermed også den sydligste vinregion i verden. Samtidig er området med sine 200-400 meters højde det højest beliggende i New Zealand. Alt i alt betyder det, at området ikke har det moderate, stabile, maritime klima, som resten af landets vinregioner er præget af. Tværtimod bliver det tørt og varmt om sommeren og koldt og snerigt om vinteren, og temperaturudsvingene i løbet af dagen er store. Det hele løber op i en modningssæson, som er omkring 6-7 uger længere end i resten af landet, og skaber et lille koncentreret udbytte af druer - primært Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling.

Mount Edward Winery drives af Alan Brady, som sværger til biodynamiske metoder, hvilket i sig selv ikke siger noget om vinens kvalitet. Til gengæld lover det godt, at vinmarkerne ligger på 30% stejle skråninger, der sikrer god dræning af jorden og dermed små, koncentrerede druer.

 Men tilbage til vinen. Jeg tror, det er sikkert at sige, at 2008 Mt Edward Central Otago Pinot Noir er den bedste ikke-californiske Pinot, jeg hidtil har smagt. Elegant, intens og bare virkelig, virkelig lækker. Her kommer smagenoterne.

2008 Mt Edward Central Otago Pinot Noir
Lys og semitransparent i glasset (ufiltreret). Karakterfuld, klassisk Pinot-næse med lyse noter af skovbær. I munden er vinen rund og poleret, men ikke uden et syrestrejf, som adskiller den fra mange af de californiske kult-Pinoter. Medium+ fyldighed og rank elegance. Smagsprofilen er udpræget frugtig med røde og mørke bær og et diskret strejf af ristet eg. Sindssygt lækker og elegant. En af den slags vine, man har lyst til at tage med over i sofaen efter middagen, fordi den bare kalder på 100% opmærksomhed og fokus fra den, der er så heldig at nyde den.

Mt Edward forhandles af Laudrup Vin og Gastronomi og koster 399 bobs for en og 300, hvis du køber 12 stk.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar