torsdag den 28. april 2011

Dogme-vin fra der hvor GPS'en for længst er stået af

I Danmark har vi spradebassede københavnere vs. sindige jyder. I den internationale vinverden har vi vulgær New World vin vs. stramtandet Old World vin. Og i Californien har vi Hollywood-agtige Napa Valley vs. dogme-agtige Sonoma Coast - the TRUE Sonoma Coast, vel at mærke. Ikke overraskende for dem, som kender mig, vil jeg helst have det hele. Og forleden fik jeg så lov at opleve kulturen, arbejdet og ikke mindst vinen på den første og muligvis mest prominente vingård på den hard core true Sonoma Coast, nemlig den legendariske Hirsch Vineyards and Winery.


Storslået vista på vejen op til Hirsch Vineyards and Winery
Her ligger vinmarkerne spredt på næsten ufremkommelige bjergskråninger med fantastisk udsigt over Stillehavet kun syv kilometer væk. Med en gennemsnitlig årlig nedbør på knap tre gange så meget som i Danmark (og det hele falder i vinterhalvåret), stort set daglige kolde tågebanker, som vælter ind fra havet, og tørre til tider stegende hede sommerdage er vindyrkning på disse kanter ikke en hyggelig fritidshobby. Det er benhårdt arbejde. Til gengæld er her fabelagtigt smukt på en lun solskinsdag, som forleden hvor vi besøgte Hirsch. Folkene på vingården er iført gummistøvler, skovmandsskjorte, kasket og jeans - alt sammen i en stand som vidner om det temmelig beskidte arbejde i markerne og i vineriet. Men de har tid til en snak og et glas eller tre med de gæster, der har fundet hele vejen ud til deres lille helle på trods af svigtende GPS og køer på vejene.

Et hyggeligt bekendtskab, vi gjorde på vejen.
En sød, hurtigt-snakkende Jasmine Hirsch (datter af vingårdens grundlægger David Hirsch) mødte os, lettere stresset, men i et utroligt humør og med en fantastisk fortælleglæde. Trods travlhed og stress gav hun sig tid til halvanden times rundvisning og tasting - det er en helt anden form for luksus, end den der møder en i Napa Valley. Her fik vi straight talk om, hvordan fejltagelser i planlægningen og dyrkningen af markerne endte med at give husets bedste druer, og om hvordan David Hirsch og hans vineyard manager Everado Robledo (en stjerne inden for sin metier) stadig efter 30 år eksperimenterer og forsøger at vriste hemmelighederne ud af områdets unikke terroir. En anden af husets beskedne men store stjerner er winemaker Ross Cobb, som bl.a. også har slået sine folder hos Williams Selyem. Ham mødte jeg, da jeg skulle finde toilettet (som for øvrigt var placeret i vineriets bogholderi og depot til kontorartikler).

Billedskønne Pinot Noir-stokke med spæde skud
Jasmine Hirsch fortæller, mens hjertehusbond-Lars og svigerfar-Mik lytter.
Og så fik vi heldigvis også lov til at smage på en lille håndfuld af husets vine:

2008 Estate Chardonnay: Frisk, syre-drevet, bourgogne-stil med meget lidt egetræ. Stram og spinkel i stilen. Her er noget for kræsne old world-tunger.

2008 Bohan Dillon Estate Pinot Noir:
Årgangens skovbrande har sat et tydeligt spor på denne vin, som har et markant røget præg. Nogen er vild med det, andre vil se det som en fejl i vinen. Men ellers en spinkel, elegant vin, som minder mere om ribs og tranebær end om fuldmodne vilde hindbær og jordbær, som ofte kendetegner Pinot Noir fra Russian River Valley længere inde i land.

2007 M Estate Pinot Noir: Lidt mere power, men stadig slank og elegant. Meget tilbagetrukket egefadssmag af ristet vanilje under en ren, frisk smag af røde sommerbær.

2007 San Andreas Estate Pinot Noir:
Absolut min favorit. Masser friske sommerbær og så det der hint af anis, som kendetegner de bedste Pinot'er i mine øjne. Stadig elegant og relativt spinkel sammenlignet med fætrene fra Russian River Valley, men med en blød og pleasende mouth feel, som man kun kan elske. Namme-nam siger jeg bare, for nu at bruge et udtryk fra den finere vin-lingo.

Du behøver ikke tage hele vejen til Sonoma Coast for at smage på sagerne (selvom det bestemt ville være turen værd).  Du kan nøjes med at tage turen til Charlottenlund eller daffe ind på Indernettet og besøge KKwine, som importerer alle de nævnte vine. Enjoy!

Jasmine Hirsch et moi - et fantastisk minde til samlingen.

Et PS til de hardcore vinnørder: Et par håndfulde at de velansete 'True Sonoma Coast' producenter, herunder Hirsch, har stiftet en forening, som vist først og fremmest skal give dem synlighed og skille dem ud fra den rodebunke af et vindistrikt, som går under navnet Sonoma Coast. The West Sonoma Vintners, som foreningen hedder, afholder blandt andet en festival, hvor man kan stifte nærmere bekendtskab med de prominente producenter og deres vine. Det sker den 5.-7. august i Occidental, ca. en times kørsel nord for San Francisco - så hvis du er i nabolaget og sætter pris på god, ikke alt for frugtbombet vin, så skulle du måske slå vejen forbi. Læs mere om The West Sonoma Vintners på Fermentation Blog, som altid byder på branche-nyheder for vinnørder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar