mandag den 31. oktober 2011

En dag i Mondavi-land


Robert Mondavi Winery er vel nok det californiske vin-brand, som er bedst kendt i Danmark. Husets grundlæggger, legenden Robert Mondavi, var den første, der så muligheden i at markedsføre vin til amerikanerne som en del af en livsstil - la dolce vita - og han var også den første, der i 1965 byggede et winery med eksklusive besøgsfaciliteter og tastingroom i Napa Valley. Hans betydning for den californiske vinindustri kan nok ikke overvurderes, og selvom vineriet ikke længere er på familiens hænder, lever hans ånd stadig i de fine bygninger i spansk kolonistil, som ligger ved Saint Helena Highway lidt nord for Yountville.

Mr. Mondavi himself
Som vaskeægte celebrities har Mondavi-familien selvfølgelig også gennemlevet en offentlig familiefejde, som kunne gøre selv Carrington- og Ewing-familjerne forlegne. Du kan læse den underholdende historie i 'The house of the Mondavi' af Julia Flynn Siler, som iøvrigt også giver et fint indblik i hele dalens historie.



I dag kendes Mondavi nok bedst for deres supermarkedsvine, som efter min mening yder udmærket value for money. Det er ikke stor vin, men det er prisen jo heller ikke. Disse vine skal imidlertid ikke tages som udtryk for, hvad huset kan præstere, når det er bedst. Det kunne vi ved selvsmagning konstatere, da vi besøgte Mondavi-land for et par uger siden og swirlede, sniffede og gurglede os igennem et fornemt flight af Reserve Cabernet Sauvignon. Det overordnede indtryk, vi tog med os derfra var overraskende positivt. Der er tale om stilfulde, velbalancerede og tilgængelige vine med masser af spændende nuancer og fantastisk tekstur.
Fornemt Reserve-flight. Bemærk hvordan tjenerne meget pædagogisk har noteret årstallene på foden af glassene. Så kan selv fordrukne damer følge med.
Selve winery-oplevelsen var til gengæld helt som ventet. Kaotisk som Disney Land på en dårlig dag. Masser af turistbusser med forvirrede kinesere i flok, opkogte og stressede børn og damer i den giftemodne alder på våd pigetur. Jeg ved snart ikke, hvad der er værst. Men en vinentusiast kan næsten ikke forlade Californien uden at have besøgt Mondavi, og det er så hermed gjort.

Undertegnede og en ældgammel druekværn. Det er kværnen til venstre.
Her kommer smagenoterne:
1999 Robert Mondavi To Kalon Napa Valley Cabernet Sauvignon
Begyndende lys teglfarve i glasset, men stadig masser af pigment tilbage. Delikat næse med noter af solbær og grønne urter. Stadig frisk syrlighed i munden og let kantede tanniner, men det er balancen, der er virkelig er slående. Fyldighed: Medium+. Smagsnuancer af mild tobak, tranebær, savsmuld og cassis. Dette er ikke en klassisk stor Californisk basse. Den er virkelig fin og elegant. Jeg havde ikke ventet at finde denne stil hos Mondavi. Min favorit.

2005 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Her er vi mere på hjemmebane i Napa Valley, men vinen er stadig præget af balance og elegance. Næsen domineres af mørke stenfrugter og frisk egrønne urter som salvie og eukalyptus. Ikke helt så syrlig i munden, og tanninerne er mere polerede. Stor fyldighed og tydeligere ristet fadpræg end 99'eren. Lars' favorit.

2006 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Endnu et trin op af fyldighedsstigen. Mørk blomme og mynte i næsen. Fløjlsblød og tyk i munden med karakterfaste tanniner. Det er virkelig mundfornemmelsen, der er denne vins helt store fortrin. De grønne urter fylder godt i munden på baggrund af lettere jammy frugt og et strejf af jord. Fadene er mere diskrete her.

2007 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Næsen skiller sig ud fra de øvrige vine med tydeligt earthy præg, skovbund og gamle champignoner. Måske også et let mineralsk strejf, som minder mig om mine kulstifter, som jeg tegner med en gang imellem, så det må vel være grafit? Præg af creme de cassis i munden og stadig flere grønne urter. Stor fyldighed, lidt mere sødme, lidt kraftigere tanniner. En mere maskulin vin.

Mondavis entry level-vine forhandles i Danmark af Dansk Supermarked, og Reserve-serien finder du, så vidt jeg kan søge mig frem til, hos Vinoble.dk

fredag den 28. oktober 2011

FredagsRecap: Radio 24syv lancerer vinprogram, med Jesper i Pinot-land, forbuden frugt, Pinot-fest og en meget stor føntørrer

Q: FredagsRecap - hvad er den af?
A: Den er god nok, du gamle. Hver fredag samler jeg op på highlights fra vin-blogs og andre vinmedier, som jeg følger dagligt. Her får du overblik og måske inspiration til videre læsning. Det er ren public service - intet mindre.
Find tidligere FredagsRecaps her

Yours truly som kratlusker i Beringers lavendelbed. Al søgning efter sammenhæng med teksten nedenfor vil være forgæves.
Politiken: Radio 24syv går i luften med vinprogram
Politiken beretter om, at den Danmarks nye radiokanal, Radio 24Syv går i luften med ethelt program dedikeret til vin. Programmet skulle hedde 'Flaskens Ånd' og været hedde Poul Pilgaard Johnsen. Han beskrives som forfatter og levemand med hang til  finere madlavning og champagne. Radio 24Syv overtager P2's sendefrekvens fra den 1. november, og hvis de også podcaster eller online streamer, så vil jeg helt sikkert lytte med.
Læs mere her

Vintanker: På opdagelse i Pinot Noir-land
Jesper har sat sig for at finde en Pinot, han kan lide. Indtil videre har han sværget til større og fyldigere vin som aussie Shiraz og store italienere.  Jeg har anbefalet ham at smage to af mine favoritter i prisklassen omkring 200 bobs, nemlig La Crema Sonoma Coast og Fess Parker Santa Barbara County. Jeg håber og tror, at han vil opleve, at Cali Pinot er nem at nyde - faktisk ren hedonisme på flaske, hvis du spørger mig. Jeg glæder mig under alle omstændigheder til at følge med i hans opdagelsesrejse i Pinot-land.
Turen starter her

Fermentation: Forbuden frugt
Et af de store debatemner i den amerikanske vinbranche er et lovforslag, som skal gøre det illegalt at sende vin og anden alkohol på tværs af statsgrænser i USA. Ja, du hørte rigtigt. I The Land of Freedom, arbejder stærke kræfter på at gøre det til en strafbar handling at indføre vin fra en forhandler eller producent i anden amerikansk stat! De stærke kræfter er naturligvis alkoholdistributørerne, som har interesse i at fastholde '3 tier-systemet', som sikrer grossistens plads i fødekæden. Flere stater, bl.a. New York, Maryland og Texas har allerede indført tilsvarende restriktioner med puritanske undskyldninger om afholdenhed og mådehold. Men den slags fromme hensyn plejer jo at vige pladsen for mere pragmatiske argumenter om indtægter fra skatter og afgifter, og det formentlig Tom Warks bevæggrund for at spekulere over, hvor meget disse stater kunne hente hjem til statskassen, hvis de liberaliserede alkohollovgivningen
Læs mere om sagen her

Vinography: Så der Pinot-fest (igen)
Denne gang er det restauranten og San Francisco-ikonet Farallon, der afholder en stor Pinot-smagning med californiske producenter. Der er stort set kun stjerner på plakaten, så hvis du er i området den 19. november og er klar til slippe 100 amerikanske dask for en vinsmagning, så har du her en super chance for at smage dig godt og grundigt ind på californisk Pinot Noir. Jeg er fristet, men jeg synes, at prisen er noget pebret, så ender nok med at stå over og bruge pengene på et par gode flasker i venners lag.
Læs mere om arrangementet hos Alder Yarrow på Vinography

NPR: En meget stor føntørrer
Regnvejret i de nordlige californiske vindistrikter, som er tæt på at drukne høsten for mange uheldige vinbønder, har fået Bruce Cakebread, der ejer Napa-vineriet af samme navn, til at gribe til desperate metoder. Han har hyret en helikopter til at hænge over hans vinmarker for at tørre druerne, så de ikke rådner på grund af de store vandmængde. Det må da give ildrøde tal i Mr. Cakebreads grønne regnskab!
Læs historien her

onsdag den 26. oktober 2011

Halloviiiiiiiiiiiiiin

Tak for græskarinspiration til Chokoladesansen
Halloween nærmer sig og er på rekordtid blevet min yndlingshøjtid her i USA. Jeg elsker lysene, farverne, kreativiteten og efterårs(u)hyggen. I år er jeg gået all-in med splatter cupcakes, græskarhoveder og selvfølgelig en dejlig, blodrød Hallo-vin.



Mens efterårsmørket sniger sig ind på os, virker det helt oplagt at vælge en lidt mørkere vin end mine ellers så højt skattede Pinot'er. Så vores Hallovin er en Petite Syrah fra en af de gamle Russian River-producenter, Foppiano. Flasken havde vi fået af gode Berkeley-venner, som er klubmedlemmer hos Foppiano og derfor havde fået signeret flasken af husets winemaker, Nathalie West. Meget fornemt!

Jeg har kun lidt erfaring med Petite Syrah, og de er ikke udelt positive. Men denne viste sig at være ret skøn med dejlige Pinot-agtige træk og så noget helt andet, som er lidt mere kantet, maskulint og rustikt.


Her kommer smagenoterne:
2008 Foppiano Vineyards Russian River Valley Estate Bottled Petite Syrah
Blækrød i glasset, tydelig sediment i flaskehalsen. Vidunderlig mørk frugtnæse a la klassisk Cali Pinot i næsen, altså noget i retning af sorte kirsebær, victoriablommer og måske solbær, jeg er ikke sikker. I munden adskiller den sig fra en klassisk Cali Pinot med mere solide tanniner, lidt mindre syrlig frugtighed og lidt mere sødme. Alkoholen kan også mærkes tydeligere som en lidt brændende fornemmelse i eftersmagen. Måske nok den bedste Petite Syrah, jeg er stødt på - den kan varmt anbefales, hvis din vej går forbi Foppiano lidt uden for Healdsburg i - you guessed it - Russian River Valley.

lørdag den 22. oktober 2011

Vin og jordskælv: Rystende oplevelser

I forgårs oplevede vi for første gang to jordskælv, som faktisk rystede os. Vi ved jo godt, at der er en vis risiko for den slags her i San Francisco-området, men det kommer stadigvæk som en stor overraskelse for os, når det sker. Jordskælvene var omkring 4.0 på richterskalaen, og det kan altså godt mærkes!


Men det, der virkelig får hjertet til at slå hurtigt, er lydene. Den dybe rumlen, som er helt anderledes noget, man ellers har hørt, for man fornemmer, at den er 'over det hele' og ikke bare lige uden for huset. Dertil kommer raslen og klirren fra skabe og skuffer, som giver en fornemmelse af hvor stor rystelserne er. Vi bor bogstaveligt talt oven på Hayward brud-linjen, og epicenteret i dagens jordskælv ligger lige under Lars' laboratorium på campus her i Berkeley, ca. 400 meter fra vores hus. Det kan være fedt at være i begivenhedernes centrum, meeen...

På utrolig kort tid når man at tænke rigtig mange tanker. Er det her 'the big one'?, Skal jeg søge dækning?, Hvor er kattene?, Hvad skal jeg gøre? 'Mon huset holder?' Og så er det overstået, og man kan lige så godt fortsætte med det, man var i gang med, som om intet var hændt. Det er altså ret underligt.

Jordskælvene forleden var ikke farlige, og heldigvis har vi stadig 'til gode' at opleve et skælv af den slags, der er stort og langt nok til at ryste ting ned fra hylder og ud af skabe, så vores lille skatkammer af god vin overlevede uden problemer.

Og man skal da være et skarn, hvis man ikke kan finde ud af at fejre, at man har overlevet et jordskælv (også selvom man ikke var i fare), så derfor besluttede vi os for at åbne en af husets bedste flasker. Valget faldt på 2008 DuMOL Russian River Valley Pinot Noir, som ikke bare dulmede nerverne, men også smagte rystende godt!

2008 DuMOL Russian River Valley Pinot Noir
Transparent kirsebærsort i glasset. Vidunderlig næse med brombær, røg, lakrids mynte, eukalyptus, kirsebær og nellike. Bløde tanniner, god syre, som holder frugtsukkeret i skak, så helhedsindtrykket på ingen måde er sødt, selvom det er frugtigt. Fantastisk smagsprofil med brombær, rålakrids/lakridsrod, Kongen af Danmark-bolcher og mørk blomme, som træder i karakter i eftersmagen. Det her er noget, af det bedste, man kan byde mig på efter et jordskælv - og på alle andre tidspunkter.



DuMOL forhandles i Danmark af KK Wine.

fredag den 21. oktober 2011

FredagsRecap: Våd høst, Terroir og kejserens nye klæder, Grand Cru fra Californien?, Energisk vin og rørende god Bourgogne

Q: FredagsRecap - hvad er nu det?
A: Hver fredag samler jeg op på highlights fra vinblogs og andre vinmedier, som jeg følger dagligt. Her får du overblik og måske inspiration til videre læsning. Det er ren public service.

Find tidligere FredagsRecaps her
Plukkemodne druer i Dry Creek Valley
Wine Spectator & The Gray Report: Våd høst i Nordcalifornien
Høsten går sin temmeligt skæve gang i det nordlige Californien. Regn midt i høsten gør druerne til vandballoner, og de, som venter med at plukke til, at vandet er fordampet fra druerne igen, risikerer råd og skimmel i drueklaserne. Læs den bekymrende høstrapport fra Wine Spectator her.

Men hvis du er typen, der ser glasset som halvt fuldt, så læs om Blake Grays optimistiske forventninger til en californisk 2011-årgang, som tegner til at blive lettere, spinklere og mindre alkoholisk, end de fleste californiere ellers foretrækker det. Det må da være godt nyt for alle jer eurofile vinelskere derude.

Heimoff: Terroir og Kejserens Nye Klæder
Steve Heimoff, der aldrig går af vejen for at tage en gammel traver op, har gjort det igen. Denne gang diskuterer han, om begrebet 'terroir' dybest set blot er en fis i en hornlygte. Jeg tror, han ender med at konstatere, at det nok er at stramme den lige lovligt meget. Men han holder fast i, at der så mange undtagelser og afvigelser fra enhver terroir-karakteristik (selv i Bourgogne), at begrebet kun giver mening, når man taler om det i meget generelle vendinger. Desuden  argumenterer Heimoff meget overbevisende for, at de små subtile forskelle fra det ene mikro-terroir til det andet som regel er så usignifikante, at de undslipper selv garvede smageres opmærksomhed, for slet ikke at tale om den almindelige forbrugers.
Tjek selv, om han kan overbevise dig her

Steinberger & Dr. Vino: Grand Cru fra Californien?
Det er faldet flere amerikanske vinbloggere for brystet, at Santa Barbara-producenten Sea Smoke Cellars har mærket deres 2009-årgang 'California Grand Cru'. Som bekendt har Californien ikke noget klassifikationssystem som de franske, hvilket får Dr. Vino til at bemærke, at termen er ren markedsføring uden noget reelt indhold. Mike Steinberger overvejer, om et cru-system som det bordeuax'ske, der rangordner vinslotte, eller som det bourgundiske, der rangordner vinmarker, ville fungere i Californien. Han konkluderer, at det er meningsløst i et ungt vinland som det californiske, hvor både marker og producenter stadig har få årtier bag sig. Personligt har jeg også svært ved at se for mig, at amerikanerne frivilligt skulle indordne sig under så stramme regler. Government får de som bekendt hurtigt nok af, de gode yanks. Sea Smoke Cellars skulle i øvrigt eftersigende producere nydelige Pinot'er. 

Mad about Wine: Energisk vin
Det er altid interessant, når vinelskere tager brydergreb på vinlingoen og forsøger at definere, innovere og filosofere sig nærmere en sproglig beskrivelse, som formidler de sanseindtryk, vinen giver os. Thomas fra Mad about Wine gør det ofte, og senest er det begrebet 'energi' i vin, som han tager under behandling. Hans blog er i det hele taget interessant for mig, fordi hans smag og tilgang til vin er så anderledes en min, så jeg føler, jeg får et sneak peek ind i en fremmed vinverden, når jeg læser med hos ham - og det gør jeg ofte. Desuden tager Thomas super smukke billeder, som i sig selv er et besøg værd. Se selv efter her

Kreutzer: Gode, gamle Bourgogne

Frederik 'Vinkreutzer' er i ekstase over en gammel fætter fra Bourgogne. Hans beskrivelse af mødet med en 1971 Pousse d’Or, Clos de la Bousse d’Or, Volnay 1’er Cru er virkelig vidunderlig, fordi den så fint formidler den store glæde og rørelse, som rammer en vinelsker, når han eller hun smager noget helt exceptionelt.

Indlægget mindede mig også om, at jeg stadig har til gode at smage en rød Bourgogne, som giver mig syn for sagn om områdets enestående fortræffeligheder. Jeg stiller egentlig ikke spørgsmålstegn ved, om Bourgogne er så stort, som det bliver gjort til, for stort set alle vineksperter kan vel ikke tage fejl. Jeg skal nok bare tage mig sammen og slippe, hvad rigtig god Bourgogne nu en gang koster, før jeg danner min egen mening.

Det samme gælder formentlig det at nyde meget gamle vine. Jeg har prøvet en del 20-30 år gamle vine, uden for alvor at være overbevist om, at de mange år i flasken gør en stor og positiv forskel. Men som vinelsker med hang til New World, er de fleste vine, jeg støder på, også drikkemodne i en ung alder, og faktisk ved de færreste, om disse vinene har lagringspotentiale, da producenterne sjældent har mere end 10-20-30 år på bagen.

Men jeg vil glæde mig til de mange store oplevelser, der venter mig, når jeg en dag får smagt mig ind på gode gamle bourgogner. I mellemtiden kan du læse med hos Frederik, som jævnligt tager livet af mangt en Old World-klassiker.

Cheers & god weekend!

torsdag den 20. oktober 2011

Tema om kvinder og vin: Det er jo det, kvinder vil have!

Det er efterhånden et velkendt faktum, at kvinder står for størstedelen af alle indkøbsbeslutninger i danske hjem og for den sags skyld også amerikanske. Faktisk foretages helt op til 80% af alle indkøb af kvinder. Det har vinbranchen også opdaget, og her i Staterne har det resulteret i mange kreative forsøg på at ramme kvinderne med 'feminin' markedsføring. De fleste forsøg rammer ikke bare skævt, men også langt uden for skiven. Her er nogle sjove eksempler:

Beringer White Lie
Kalorielet vin med etiket i tøsefarver og små feminine 'hvide løgne' på korkpropperne a la 'I got it on sale'. Så kan vi tøser blinke indforstået til hinanden, mens vi sipper billig slanke-Chardonnay. Er det ikke bare skide hyggeligt?

Little black dress

Alle ved, at kvinder altid har mode på hjernen. Derfor skal vi selvfølgelig også have en fashionabel vin og gode tips til at holde det optimale 'closet swap party' (whatever that is!). Og husk så: Responsible drinking is always in style.

Girly Girl Wine
Mød Kayla, hun elsker at rejse og er altid frisk på eventyr. Kayla er Girly Girl's Merlot. Eller måske er du mere til Chloe, naboens søde pige, som elsker et glas vin efter en lang shoppe-dag. Chloe er selvfølgelig Girly Girl's Pinot Gris. Og hvis ikke de søde piger får budskabet til at glide ned, så gør vi bare det hele lyserødt. Det virker altid på kvinder.


Mad Housewife

Der er 60'er-nostalgi på drengen - øh damen - med brandet Mad Housewife. Seriously, det her er et  direkte citat fra deres website: 'Wine should never intimidate, make you think too hard, or create a new line item in your budget'. Nej, Vorherre bevares! Stik mig hellere noget af den damevin!


Der er mange flere af samme skuffe - Virgin Vines, Two Wives, Working Girls og Gala Rouge for at nævne et par stykker.

Fælles for dem alle er, at de hverken tager kvinder eller vin alvorligt. Der er tale om billig discount-vin, og de forestillinger, reklamefolkene tilsyneladende har om kvinder, er i bedste fald fantasiløse. Jeg har ikke noget belæg for følgende påstand ud over, at jeg er kvinde og er glad for vin - men here goes:

Kvinder vil have god vin til en god pris. Og så skal markedsføringen ikke skrige 'damevin', men kort og klart forklare, hvad vinen smager af, hvad den passer til, og hvordan man med fordel kan servere den. Det tror jeg såmænd også, at mange mænd ville kunne se fornuften i. Se det var et helt gratis markedsføringsråd til den ganske danske vinbranche. Put that in your glass and drink it!

Se alle indlæg i serien om kvinder og vin

onsdag den 19. oktober 2011

Tema om kvinder og vin: Tøsevin?

For noget tid siden skrev Rasmus Holmård om kvinder og vin. Lad det være sagt med det samme, at artiklen i mine øjne ikke helt lever op til Holmgårds vanlige høje standard. Jeg kunne i hvert fald ikke genkende fra mig selv eller andre kvindelige vindrikkere, at vi foretrækker sød rosé med en isterning i! Ej heller kunne jeg finde undersøgelser, der bakker denne påstand op. Tværtimod. Men måske har Holmgård en undersøgelse i ærmet, som jeg ikke kender til.

Emnet kvinder og vin er egentlig ret interessant, hvis man ellers undgår de gamle, kedelige trivialiteter. Der er masser faldgruber, myter og misforståelser, og jeg føler mig paradoksalt nok ikke som en ekspert på emnet. Fx er det en gåde for mig, at så få kvinder virkelig interesserer sig for vin, når så mange af os interesserer sig for mad. Derfor har jeg sat mig for at undersøge forholdet mellem kvinder og vin lidt nærmere i den kommende tid, så spænd bæltet - det bliver vildt, det her (eller... det bliver i hvert fald interessant... håber jeg).

Lad os starte med seks kendsgerninger om kvinder om vin, som måske i sig selv kan mane nogle vildfarelser i jorden:

1) Kvinder drikker mere vin end mænd (i hvert fald i USA - jeg har ikke kunnet finde de tilsvarende tal for Europa)

2) Kvinder foretrækker rødvin frem for hvidvin og rosé

3) Kvinder drikker vin, fordi de kan lide smagen, og fordi vin passer godt til mad

4) Når kvinder vælger vin, går de først og fremmest efter druesort, pris og oprindelsesland. Flasken og etikettens udseende er sekundært.

5) Kvinder har mere sensitive smagsløg og næser end mænd

6) Kvinder er mindre påvirkelige af vinanmeldelser og -point end mænd

Du kan selv tjekke undersøgelserne bag disse påstande her, her, her og her.

Well, så er vi i gang med min 'Kvinder og vin'-serie. Stay tuned!

Se alle indlæg i serien om kvinder og vin