mandag den 7. januar 2013

2012: Årets boblende oplevelse

Et nyt år er skudt ind, og jeg glæder mig til at skylle 2013 ned med rigelige mængder kvalitetsvin. Men først et tilbage blik på året, der gik, med en stribe highlights og et par hår i suppen - så stay tuned i de kommende dage og tjek tidligere highlights her. Denne gang er turen kommet til årets boblende oplevelse:

Jeg er en stor fan af bobler og ikke overraskende med en særlig veneration for de californiske af slagsen. Men jeg er da ikke for fin til at drikke en enkelt champagne i ny og næ - det skal jo ikke hedde sig. Meget passende faldt årets bedste boblende oplevelse på årets sidste dag. Og det var oven i købet en champagne, nemlig Egly-Ouriet Grand Cru Brut Rosé, der tog stikket hjem denne gang. Sublim mousse og fantastisk næse med noter af nybagte croissanter, vanilje og grønne, friske æbler. Minder i stilen om californiske Domaine Carneros, som er et af mine absolutte favorithuse.

Fås hos Kjær og Sommerfeldt til 750 kroner

søndag den 6. januar 2013

2012: Årets skuffelse

Et nyt år er skudt ind, og jeg glæder mig til at skylle 2013 ned med rigelige mængder kvalitetsvin. Men først et tilbage blik på året, der gik, med en stribe highlights og et par hår i suppen - så stay tuned i de kommende dage og tjek tidligere highlights her. Denne gang er turen kommet til årets skuffelse:

Philipson Wines eksklusive Sassicaia-smagning på Søllerød Kro i efteråret nåede ikke helt de samme højder som middagen på Falsled. Der var ellers linet up med Italiens første og største 100-parker-point producent Tenuta San Guido - kendt for super-toscaneren Sassicaia. Vist var maden super ambitiøs og lækker. Vist var vinen flot og en stor oplevelse, men det blev ikke denne aften, der for alvor åbnede mine øjne for Italiens utvivlsomt store kvaliteter som vinland. Klimaks udeblev, og undertegnedes henrykkelsesniveau nåede aldrig op i uforglemmelige højder. Mere garvede Søllerød-gængere i selskabet kunne da også melde, at kroen på denne aften ikke helt levede op til sit vanlige høje niveau. Jeg var debutant på Søllerød Kro, men tager gerne deres påstand til troende.

Sassicaia fås til 1650-2530 kroner afhængig af årgangen hos Philipson Wine.
Et smugkig ind i det legendariske køkken på Søllerød Kro
Glas en masse

lørdag den 5. januar 2013

2012: Årets totaloplevelse

Et nyt år er skudt ind, og jeg glæder mig til at skylle 2013 ned med rigelige mængder kvalitetsvin. Men først et tilbage blik på året, der gik, med en stribe highlights og et par hår i suppen - så stay tuned i de kommende dage. Vi lægger flot ud med årets totaloplevelse:

Alting gik op i en højere enhed den forårsdag på Falsled Kro, hvor Laudrup Vin havde inviteret til winemaker's dinner med Sancerre-producenten Vacheron og Bourgogne-producenten Mark Haisma. Solen skinnede, æbletræerne og jordbærplanterne stod i blomst, vinene var en perlerække af behagelige øjenåbnere, maden uovertruffen med årstidens skønneste råvarer og selskabet af højeste karat. En aften, der står som et varmt lysende punkt i erindringen.








søndag den 11. november 2012

På herrebesøg

I denne uge har jeg den store glæde at være i godt maskulint selskab ovre hos d'herrer på Gastromand. Jeg optræder nemlig som gæsteblogger og anbefaler seks kraftige efterårsvine, der kræver sin mand - eller i hvert fald sin bøf eller en kraftig simreret.

Gastromand er en af de bedste danske madblogs, hvis du spørger mig. Perfekt doseret entusiasme, nørderi og uhøjetidelighed. Masser af brugere og debat, gode billeder, test og opskrifter. Den drives af Anders Dam, Klaus Kjeldsen, Brian Lambæk og Mads Schytte, som har fået skabt et univers, hvor både mænd og i hvert fald denne kvinde føler sig velkomne, godt underholdt og inspireret til gastronomiske eventyr.

Tjek mit indlæg og resten af Gastromand ud her...

fredag den 2. november 2012

Dagdrømmerejse på Kanalen

Restaurant Kanalen på Christianshavn. Fine omgivelser i en gamle stemningsfulde gamle toldbygning ved kanalen i tusmørke med ild i pejsen og regn og rusk udenfor.
Som nævnt tidligere var jeg inviteret til californisk vinmiddag på Kanalen i sidste uge. Det var Anja Clarke fra California Wine, der havde inviteret, og det blev en skøn dagdrømmerejse tilbage til den gang for ikke en gang et år siden, hvor vi slog vores egne folder i Californien.


Anja og hendes canadiske mand startede sidste år California Wine, som de indtil videre driver i deres fritid. De får hjælp til distributionen fra lageret i Danmark, men står ellers selv for indkøb og markedsføring fra deres hjem i Paso Robles. Deres drivkraft er passionen for små, uortodokse vine, og derfor vil de fleste producenter på deres liste formentlig heller ikke klinge bekendt i danske ører.

Og hvor var skønt at møde en ligesindet - både hvad angår kærligheden til californisk vin, følelsen af at have et ben i Danmark og et Californien og drømmen om at vin en dag kunne blive en levevej. For mig er det måske nok mest en dejlig dagdrøm. Men Anja er gået i gang med at realisere den, og jeg håber, at det vil lykkes til fulde.



Selvom fokus denne aften var på Paso-vine, så tog vi også et par afstikkere til Russian River Valley og Napa Valley. For mig var aftenens tre highlights følgende:

2008 L'Angevin Russian River Valley Pinot Noir
Fin klassisk RRV Pinot-næse med solmodne skovbær og rosenpotpourri.  Blød og behagelig i munden med medium+ fylde, og en smagsprofil med noter af varme hindbær, sort te, og engelsk lakrids. Super lækker og en helt rimelig pris.
260 kroner

2009 Alta Colina Toasted Slope Paso Robles Syrah
Koncentreret, dyb, intens. Stadig lidt ung struktur med let kantede tanniner, men næsen og smagsprofilen er forførende med noter af mørke stenfrugter, vanilje og ristet kaffe.
295 kroner

2007 Pierson Meyer Napa Valley Cabernet Sauvignon
Topårgang fra Napa Valley , der viser sig med en forførende aroma præget af solbær, mørke stenfrugter og let toasted fad. Super lækker creamy mundfornemmelse og smagsnoter af solbær og brombær med et herbalt strejf af kørvel, salvie og vanilje. En flot Napa Cab, der rammer balancen mellem let tilgængelighed og interessant kompleksitet.
475 kroner

mandag den 22. oktober 2012

Kalifornikation på Kanalen

Forleden modtog jeg en invitation fra Anja Clarke, der driver den lille vinimport-virksomhed California Wine. Jeg har tidligere korresponderet lidt med Anja, men har ikke haft anledning til at møde hende før nu og har også kun begrænset kendskab til vinene i hendes sortiment.

Men det bliver der lavet om på på torsdag, hvor jeg tager til ’Kalifornikation’ på Bib Gourmand-restauranten 'Kanalen' på Christianshavn. På menuen er tre lækre retter + ost og et flot line up af sjældne og – efter californiske standarder – lidt anderledes vine.

Jeg glæder mig især til at stifte nærmere bekendtskab med producenterne L’Aventure og Alta Colina, som jeg har læst meget godt om, men endnu ikke har oplevet på egne læber. Og så glæder jeg mig selvfølgelig til en hyggelig aften i selskab med andre Californien-entusiaster

Du kan stadig nå at komme med, hvis du tilmelder dig via linket her.

Og stay tuned for en reportage fra aftenen her på bloggen senere på ugen.

mandag den 8. oktober 2012

Pinot Galore


Alt for sjældent har man lejlighed til at åbne flere gode flasker på den samme aften og smage dem side om side. Men nu ville skæbnen (med en lille smule hjælp), at vi havde to gode flasker Pinot åbne i lørdags - så hvorfor ikke åbne en tredje og lave en lille smagning?

Det var selvfølgelig et All Californian line up, hvoraf to var gamle kendinge her på bloggen, nemlig 2009 Rochioli Russian River Valley Pinot Noir og 2010 Cazar Sonoma Coast Pinot Noir. Den tredje var en vin, jeg første gang stiftede bekendtskab med for små to år siden i selskab med Kenneth fra KK Wine, der selvfølgelig importerer benævnte skattebasse. Navnet er 2009 Paul Lato 'Matinee' Santa Barbara County Pinot Noir.


Ud over sidstnævnte sjældne fugl var det rigtigt interessante ved smagningen selvfølgelig at få mulighed for at smage vinene side om side og lave en direkte sammenligning. Tre anerkendte producenter, tre regioner, to årgange, en druesort. Vi springer direkte til konklusionerne:

 1) Cazar - der var lillebroderen i dette flight både hvad angår pris, omdømme og alder - klarede sig overraskende godt. Vel fremstod den lidt mere rå og usleben end de to andre, men var stadig overordentlig god value for pengene her og nu, og formentlig i endnu højere grad om et par år.

 2) Paul Lato
var som ventet mørkere, varmere og mere krydret i stilen. Lækker blød mundfornemmelse, mørke bær og stenfrugter, sort peber, kardemomme, kanel og allehånde. Super lækker, karakterfyldt og ikke for sarte Bourgogne-sjæle.

3) Rochioli var igen-igen aftenens vinder. Indrømmet - jeg har et sentimentalt forhold til denne producent, som var en af de første, jeg besøgte i Californien - men det ER altså bare en fantastisk vin. Ikke mindst i denne årgang. Her er det hindbær, lakrids, lavendel og tørrede rosenblade kombineret men velpoleret mundfornemmelse, der forfører.

 4) Selvom Rochioli var favoritten hele bordet rundt, så har Paul Lato en karakter og tyngde, som jeg helt sikkert vil foretrække på visse dage og til visse retter. Det er en humør-vin i ordets bedste forstand: Er du i humør til en mørk, tung, lækker, maskulin Pinot-basse - og hvem er ikke nogen gange det? - så er Paul Lato din mand.

Cazar forhandles af American Wine, og står dig i 125 kroner flasken.
Rochioli forhandles af KK Wine, og koster dig 288 kroner i denne årgang.
Paul Lato forhandles også af KK Wine, og løber op i 320 kroner i denne model og årgang.