fredag den 22. februar 2013

Super Syrah


Syrah kryber langsomt men sikkert op på min favoritliste, og det er takket være nogle mindeværdige oplevelser med Syrah, der overrasker med læskende, frugtig saftighed, moderat styrke og lag på lag af kryddernoter, der supplerer frugten så fint, så fint.

For noget tid siden var det 2004 Yarra Yerring Underhill Shiraz, der tog mig med storm, og på det seneste har to andre skattebasser krydset min vej, som gør Yarra Yerring selskab i min egen private hall of fame.

Vino
2008 Maranet Russian River Syrah produceres af folkene fra DuMOL, som leverer noget af de bedste Pinot Noir og Chardonnay i Californien, in my humble opinion. Som jeg forstår det, er Maranet DuMOLs 'second label', som ligger lidt under i pris og kvalitet, og som primært sælges til restauranter. Men DuMOL har rigeligt at give af (både mht. pris og kvalitet), så Maranet er en førsteklasses Syrah, der fremstår elegant med et strejf af sommersøde solbær og brombær, undertoner af chokolade, mynte og hvid peber. Det hele på en bund af blød og lækker mundfornemmelse. Med denne beskrivelse tænker du måske, at det lyder som en typisk oversøisk bulderbasse, men det, der gør Maranet til et uforglemmeligt bekendtskab, er netop, at den rummer alle disse gavmilde new world-træk, men virkelig behersker sine virkemidler. Wauw - stor anbefaling og flot eksempel på, at Syrah virkelig rykker i Californien i disse år.
Maranet importeres af Kenneth fra KK Wine, der også fører DuMOL

Vino & Bongo
2011 Encus Tharlarn Syrah kan på en måde det samme. Selvom den er mindre varm i stilen, så kombinerer den overdådig frugt og saftighed med snorlige stilsikkerhed. Mørke skovbær, tydeligt yoghurtagtigt malolaktisk indslag, lidt friskkværnet sort peber. Medium fylde og en nærmest perfekt kombination af frisk, læskende syrlighed og en behagelig blød mundfornemmelse. Det er en balance, som er super svær at ramme, men det er så godt, når det lykkes. Castell D'Encus holder til i Coster del Segre i det vestlig Spanien, hvor klimaet er kendetegnet af varme somre og kolde vintre og store temperaturudsving fra dag til nat. Huset opsøger efter udsagn køligt beliggende vinmarker, hvilket jeg gerne vil tro efter at have smagt Tharlan Syrah. I hvert fald klart køligere i stilen end Maranet. Stor anbefaling fra mig - og for den sags skyld også fra en vis Hr. Parker, hvis der skulle være nogen, der lægger vægt på hans mening.
Encus forhandles af Laudrup Vin og står i 399 kroner (etstykspris).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar