torsdag den 9. juni 2011

J for Jætte bra bobler

Hvis der er en kategori af vine, som næsten kan få mine smagsløg lige så højt op at ringe som californisk Pinot Noir, så må det være sparkling wines. Og Californien leverer mange rigtig fine af slagsen, ikke mindst i 'value'-kategorien mellem  $20-30, hvor jeg faktisk vil vove pelsen og påstå, at de giver Champagne om ikke baghjul, så i hvert fald kamp til stregen.

J Vineyards ligger i Russian River Valley og er en af de større og anerkendte producenter af sparkling wines i Californien. Vinene produceres efter Methode Champenoise (den med to gæringer - en før og en efter at vinen er tappet på flaske), og druerne er dyrket rundt omkring i dalen. Med kun 25 år på bagen har J Vineyards vokset sig til en temmelig big business og er i dag et af de største vinhuse i Russian River Valley-distriktet målt på vinmark-areal. De eksporterer til det meste af verden, og i Danmark er det KKWine, der forhandler tre af deres sparklere og en enkelt Pinot Noir.

Granit-belægning i vinmarken = Vinmarksvandring for de dovne eller for dem med non-mudder-proof ballerinaer
J Vineyards leverer vine, hvor de fleste kan være med - både smags- og prismæssigt. Vinene er måske ikke super originale, men af en solid kvalitet, hvor man kan være rimelig sikker på ikke at gå galt i byen. Overraskende mange producenter ville have problemer med at levere samme kvalitet til samme pris, så der er god grund til at tjekke J Vineyards ud, hvis du får chancen.

J Vineyards tasting room er et kapitel for sig: Lave, modernistiske betonbygninger, som næsten forsvinder bag en tæt og veltrimmet have med japansk stemning, vandkunst og åkander. Indenfor finder man alverdens merchandise, og bag den top tjekkede bardisk står personalet iført nystrøgne hvide skjorter klar til at skænke, hvad hjertet og ganen måtte begære. Hvis man er til de overdådige, lækre tastingroom-oplevelser, så er mulighederne mange i Californien, og J Vineyards bestemt et must see.

Og når man nu er der, så er det næsten synd ikke at slå vejen forbi J Vineyards restaurant, The Bubble Room, hvor vi blev trakteret med små,  super lækre anretninger som eksempler på egnede food pairings til husets vine. Super høj kvalitet og altid interessant at få lov at opleve vinene i deres rette element sammen med mad.
Sweet life - bemærk den fine hat i baggrunden. Sådan skal det gøres.
 Vi blev præsenteret for en håndfuld af de vine, som J Vineyards eksporterer til Danmark eller Europa (det er lidt same-same for amerikanerne) - her kommer mine smagenoter for de vine, der kan fås hos Kenneth i KKWine:

J Brut Rose NV ($30, 200 DKK hos KKWine)
Fin, lys laksefarve og små livlige bobler i glasset. Frisk, syrlig stil med smagsnoter af pink grape, blodappelsin og appelsinskal. Overraskende stram, men meget forfriskende, læskende, ren smag. Super til fede, cremede retter, vi jeg tro.

J Cuvee 20 NV ($22, 176 DKK hos KKWine)Lys, gylden farve og små, elegante bobler. Ren, frisk og ligetil stil med smagsnoter af grønne æbler og citron. Dejlig hverdagssparkler eller sommervin til grillmaden, picnickurven eller til en sommerdag i skyggen på terrassen. Og lidt overraskende for mig et fint match til parmasanost-mousse med indkogt balsamico. Sparkling og ost er et tema, som jeg helt klart skal udforske mere.

J Vineyards 2008 Russian River Valley Pinot Noir ($35, 250 DKK hos KKWine (for 2007 årgangen)
Stor og mørk i stilen. Aromaer præget af mørke kirsebær, sort te og vanilje. Smag domineret af flere kirsebær, brombær og 'vaniljet' eg med undertoner af anis og mynte. En stor basse af en Pinot, som sagtens kunne matche det grillede lammekød med egetræsrøget kartoffelmos, som vi fik serveret til.

Vi købte et desuden et eksemplar af deres 2002 Vintage Brut sparkler med hjem, så jeg vender tilbage og aflægger smagerapport, når den er blevet sat til livs.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar