mandag den 6. juni 2011

En Pinot-pige i Paradis

I går trodsede vi truende regnskyer og satte kursen mod mit elskede Russian River Valley. Her laves de bedste Pinot Noir-vine, jeg har smagt, her ligger charmerende småbyer med lækre restauranter, og her er så utrolig smukt uanset årstiden. Og det sene forår er ingen undtagelse. For tiden står markene lysegrønne og bugner af friskhed og vitalitet, selvom foråret indtil videre har været koldt, og vinavlerne begynder at frygte, at 2011 bliver et sommer-løst år lige som 2010. Her ligger mit paradis, og i går fandt vi endnu en vidunderlig plet, som fluks røg ind på listen over must do's i Russian River Valley, nemlig Merry Edwards Winery.
Min version af Paradis
Jeg har aldrig set rød hyld før, men de duftede umiskendeligt af dansk sommer
For nogle dage siden omtalte Simon på Winelover Merry Edwards 2007 Meredith Estate Pinot Noir, som var en af hans favoritter ved den nylige New World Wine Tasting i Politikens hus. Jeg kendte producenten af omtale, men havde ikke fået besøgt vingården eller smagt vinen før i går.

Merry Edwards er en Grand Old Lady i det californiske vinland. Hun er en af de første kvinder, der gennemførte den krævende uddannelse i Food Science and Enology på UC Davies og måtte ifølge hende selv kæmpe for sin plads som kvindelig winemaker i et mandsdomineret fag tilbage i 70'erne. Der er stadig langt flere mandlige end kvindelige winemakers i Californien, men Merry Edwards, Helen Turley, Ann Colgin og Jean Phillips er alle markante kvindelige forbilleder i vinens verden i dag. Merry Edwards har slået sit navn fast som en af landets top Pinot-producenter, men i de senere år er det hendes Sauvignon Blanc, som er løbet med opmærksomheden. 2007-årgangen scorede 96 point i Wine Spectator, og Merry Edwards Sauvignon Blanc er kåret som landets bedste Sauvignon Blanc to år i træk.
Proud Merry
Merry Edwards' winery ligger ved den lillebitte by Graton midt i Russian River Valley-distriktet. Man kommer dertil ad små veje, som snor sig ud og ind og op og ned af bløde bakker med vinmarker til alle sider. Vingården er nybygget og putter sig lidt mellem vinmarker og røde hyldebuske, som på denne tid af året dufter, så englene synger. Her blev vi præsenteret for fire vine - tre Pinoter og en Sauvignon Blanc - her er mine tasting notes:
Merry Edwards 2008 Russian River Valley Pinot Noir forhandles af Otto Suenson i Danmark
1) Merry Edwards 2008 Russian River Valley Pinot Noir ($42, 381 kroner hos Otto Suenson)
Aroma præget af vilde hindbær, skovjordbær og blåbær. Strejf af vanilje. I munden er den silkeblød, fyldig og koncentreret. Eftersmag af anis. Ikke noget, der kradser - ren og skær velbehag, men med masser af lag af frugt at gå på opdagelse i. På sin vis en feminin vin, selvom den er stor og fyldig. En stil, jeg er ret vild med, og denne vin er en af mine all time favorites. Vinen er lavet med henblik på at kunne nydes umiddelbart efter release, så den behøver ikke ekstra lagring, selvom den skulle kunne holde sig fint de næste 6-8 år.

2) Merry Edwards 2008 Russian River Valley Meredith Estate Pinot Noir  ($54, 498 kroner hos Otto Suenson)
Kraftig aroma med mørke bær, skovbund, hvid peber og lavendel. Stor og koncentreret med kraftigere tanniner, som giver mundfornemmelsen lidt mere kant og bid. Stadig meget elegant og super lækker. Skulle blive rundere og mere helstøbt med 5-6 års ekstra lagring, sagde de kloge hoveder i tasting roomet.

3) Merry Edwards 2008 Russian River Valley Klopp Ranch Pinot Noir ($57, 504 kroner hos Otto Suenson)
Kraftig aroma med mørk frugt, rosenblade og måske et lille hint af kostald. Igen mere markante tanniner og en frisk syre. Fyldig og mere krydret end de ovenstående. En super dejlig vin, som også skulle fortjene 5-6 år mere i flasken, før den nydes.

4) Merry Edwards 2010  Russian River Valley Sauvignon Blanc ($30, forhandles ikke i Danmark, så vidt jeg ved)
Stor aroma med masser af parfumerede blomsternoter (caprifolie, hyldeblomst), passionsfrugt og fersken. Off-dry i munden, stor og fyldig. En mundfuld varm, blomstrende sommerdag. Denne lidt usædvanlige Sauvignon Blanc-stil tilskrives, at Merry Edwards blander traditionelle SB-kloner med et Bordeaux-klon, der hedder Savagnin Musque, som giver denne fyldigere, sødere og mere blomsterprægede stil. Desuden er den fremstillet på egefade, hvor ca. 20% er nye - det er vist også lidt usædvanligt for en Sauvignon Blanc, der normalt fremstilles på smagsneutrale ståltanke. I en blindsmagning ville jeg have gættet på, at vinen var  en Gewürtztraminer, og stilen er langt fra den pivfriske, eksotiske stil fra New Zealand, som jeg foretrækker. Men det en super fin vin, som jeg glæder mig til at nyde - måske som kølig aperitif på en varm sommerdag.

Disse vine hører til i den halvpebrede ende rent prismæssigt. Ikke mindst de danske priser. Men jeg må indrømme, at jeg gerne slipper 381 kroner for Merry Edwards 2008 Russian River Pinot, for den er ren og skær englesang for smagsløgene. Den skal nok trøste mig, når jeg om 6-7 måneder sidder frysende i vintermørket i Danmark og drømmer mig tilbage til mit elskede Russian River Valley.

2 kommentarer:

 1. Hej Nanna
  Hvor er det fedt at læse om dit besøg hos Merry Edwards - der gad jeg godt hen, når jeg engang skal på vintur til Californien.

  Ja, jeg synes virkelig det er en god pinot, men den er lidt dyr i DK ;(

  Drik ud mens du kan over there!

  Bedste hilsener
  Simon

  SvarSlet
 2. Hej Simon,
  Fedt, at du synes om teksten. Kan varmt anbefale både vin og et besøg på vingården. I går var vi forresten forbi Dutton-Goldfield, som ligger næsten lige ved siden af. De laver også super gode Pinot'er, men i deres helt egen stil. Mere 'urtede'i smagen. Vender tilbage med en beskrivelse i løbet af ugen.

  I mellemtiden vil jeg arbejde hårdt på at få drukket så meget Merry Edwards som muligt, inden vi vender hjem :) Det lyder som en sund hobby, ikke?

  Bedste hilsener, Nanna

  SvarSlet