fredag den 18. maj 2012

George Clooney i flydende form

De færreste har den. Den dér tilbagelænede selvtillid, hvor man bare ved, man har så meget godt kørende for sig, at man ikke behøver tænke over det. Det er de færreste, der får det til at virke nemt at være vildt lækker og attraktiv, uden at blive selvbevidst og lidt forceret. Faktisk kan jeg kun komme i tanker om en vis Hr. George Clooney, der til perfektion mestrer den dér casual elegance, der gør både kvinder og mænd bløde i knæene, og som har gjort ham til en af verdens mest feterede stjerner. George Clooney og så vinene fra Sancerre-producenten Vacheron.

Det ville nu nok være at stramme den lidt at sammenligne vinmager Jean-Laurent Vacheron med George Clooney, selvom han bestemt er både charmerende og interessant selskab. Jeg havde fornøjelsen af at følges med Jean-Laurent og Helle i toget mellem København og Falsled og havde også Jean-Laurent til bords under middagen, hvilket jo er et scoop for en vinnørd som undertegnede.

Jean-Laurent Vacheron
Jean-Laurent har arbejdet sammen med de største navne i den internationale vinverden, herunder selvfølgelig Aubert de Villaine og (til min store begejstring) californiske ikoner som Joseph Phelps og holdet bag Opus One. Faktisk er han ret well-connected i den californiske vinverden og vi fik udvekslet anekdoter om fælles 'bekendte' (for mit vedkommende på 'har engang hilst på ham-niveauet') som stjerne-sommelieren Rajat Parr og vinbranchens svar på Thorkild Thyrring, Jean-Claude Boisset. Nu er han tilbage i spidsen for sit anerkendte familie-vineri, Vacheron, som ligger midt i byen Sancerre i Loire-dalen.

Familiens vinmarker ligger på bakketoppen, der krones af selve Sancerre-byen, hvor jordbunden består af sand- og flintesten på en lerholdig jordbund. Her dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper, vinene er ufiltrerede og uklarede. Ikke fordi Jean-Laurent er øko-dogme-hippie, men fordi det efter hans mening giver den bedste vin.

Og det er altså virkelig god vin, de laver hos Vacheron. Især husets klassiske Sauvignon Blanc-baserede Sancerre-vine overgik alt, hvad jeg har prøvet fra regionen og også mange andre Sauvignon-baserede vine. Sammenlignet med en typisk New Zealandsk Sauvignon Blanc er Vacheron mindre 'grøn' eller 'vegetativ' i stilen. Sammenlignet med californisk Sauvignon Blanc er den strammere og mindre eksotisk. Måske kan man sige, at Vacheron har alle de elementer, man finder i Sauvignon Blanc fra hele verden tilsat lidt ekstra mineralitet og tilbageholdende balance. Vine, der ikke behøver at flashe nogen fortrin for vise deres verdensklasse. Det er ret suverænt og sender fluks Vacheron ind på min liste over vinårets absolutte highlights.

Why hello, Mr. Clooney
Ved middagen på Falsled Kro blev de hvide vine serveret med nyopgravede grønne og hvide asparges, pighvar, fjordrejer og skovsyre og var et klassisk og helt suverænt match. Den lidt mere fyldige rosé blev serveret til en mere utraditionel ret med pocheret, friteret hønseæg serveret på løgmarmelade og med nye løg. Et for mig overraskende godt match. Generelt stod sommelier Nicolai Hyllested og køkkenchef Per Hallundbæk for flere fine og overraskende pairings, som var med til at løfte det samlede indtryk af en fantastisk aften på Falsled.

Nåmmen, nok snak. Her kommer smagenoterne:
2011 Vacheron Sancerre Blanc
Fin, diskret velbalanceret næse med noter af græs, citron, flint og kridt. Livlig syre i munden, men også med et svagt eksotisk og lidt mere sødmefuldt frugtigt strejf af passionsfrugt. Det er den fuldstændig sikre balance mellem det syrlige, frugtige og mineralske - og så det lille charmerende sødmefulde strejf, der pleaser min 'new world palate' - der gør denne vin til min favorit blandt det fine lineup fra Vacheron.

2010 Vacheron Sancerre Les Romains
De velkendte noter af grønt (pyrazine), mineraler og citrus. Denne enkeltmarksvin virker en anelse køligere end den et år yngre Sancerre Blanc og sætter mineraliteten og syren i førersædet. Jeg fornemmede også strejf af citrusskal, som gav en let bitterhed i eftersmagen, der dog hurtigt klingede ud. En super lækker og kompleks vin, der overbeviser med sin ranke, slanke stil.

2010 Vacheron Sancerre Rosé

Pinot Noir-baseret rosé, der bekender kulør med en næse præget af lidt skovbund og røde bær. Overraskende fyldighed og rundhed i munden - her er syre, men der er også en cremet fornemmelse, friske sommerbær og et strejf af citrus. Slet ikke så stram som de to ovenstående, men slægtskabet er der stadig i form af tilbageholdende, stilsikker elegance.

Vacheron forhandles af Laudrup Vin & Gastronomi og ligger i 1 styks-prisklassen fra ca. 250-400 kroner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar