mandag den 31. oktober 2011

En dag i Mondavi-land


Robert Mondavi Winery er vel nok det californiske vin-brand, som er bedst kendt i Danmark. Husets grundlæggger, legenden Robert Mondavi, var den første, der så muligheden i at markedsføre vin til amerikanerne som en del af en livsstil - la dolce vita - og han var også den første, der i 1965 byggede et winery med eksklusive besøgsfaciliteter og tastingroom i Napa Valley. Hans betydning for den californiske vinindustri kan nok ikke overvurderes, og selvom vineriet ikke længere er på familiens hænder, lever hans ånd stadig i de fine bygninger i spansk kolonistil, som ligger ved Saint Helena Highway lidt nord for Yountville.

Mr. Mondavi himself
Som vaskeægte celebrities har Mondavi-familien selvfølgelig også gennemlevet en offentlig familiefejde, som kunne gøre selv Carrington- og Ewing-familjerne forlegne. Du kan læse den underholdende historie i 'The house of the Mondavi' af Julia Flynn Siler, som iøvrigt også giver et fint indblik i hele dalens historie.



I dag kendes Mondavi nok bedst for deres supermarkedsvine, som efter min mening yder udmærket value for money. Det er ikke stor vin, men det er prisen jo heller ikke. Disse vine skal imidlertid ikke tages som udtryk for, hvad huset kan præstere, når det er bedst. Det kunne vi ved selvsmagning konstatere, da vi besøgte Mondavi-land for et par uger siden og swirlede, sniffede og gurglede os igennem et fornemt flight af Reserve Cabernet Sauvignon. Det overordnede indtryk, vi tog med os derfra var overraskende positivt. Der er tale om stilfulde, velbalancerede og tilgængelige vine med masser af spændende nuancer og fantastisk tekstur.
Fornemt Reserve-flight. Bemærk hvordan tjenerne meget pædagogisk har noteret årstallene på foden af glassene. Så kan selv fordrukne damer følge med.
Selve winery-oplevelsen var til gengæld helt som ventet. Kaotisk som Disney Land på en dårlig dag. Masser af turistbusser med forvirrede kinesere i flok, opkogte og stressede børn og damer i den giftemodne alder på våd pigetur. Jeg ved snart ikke, hvad der er værst. Men en vinentusiast kan næsten ikke forlade Californien uden at have besøgt Mondavi, og det er så hermed gjort.

Undertegnede og en ældgammel druekværn. Det er kværnen til venstre.
Her kommer smagenoterne:
1999 Robert Mondavi To Kalon Napa Valley Cabernet Sauvignon
Begyndende lys teglfarve i glasset, men stadig masser af pigment tilbage. Delikat næse med noter af solbær og grønne urter. Stadig frisk syrlighed i munden og let kantede tanniner, men det er balancen, der er virkelig er slående. Fyldighed: Medium+. Smagsnuancer af mild tobak, tranebær, savsmuld og cassis. Dette er ikke en klassisk stor Californisk basse. Den er virkelig fin og elegant. Jeg havde ikke ventet at finde denne stil hos Mondavi. Min favorit.

2005 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Her er vi mere på hjemmebane i Napa Valley, men vinen er stadig præget af balance og elegance. Næsen domineres af mørke stenfrugter og frisk egrønne urter som salvie og eukalyptus. Ikke helt så syrlig i munden, og tanninerne er mere polerede. Stor fyldighed og tydeligere ristet fadpræg end 99'eren. Lars' favorit.

2006 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Endnu et trin op af fyldighedsstigen. Mørk blomme og mynte i næsen. Fløjlsblød og tyk i munden med karakterfaste tanniner. Det er virkelig mundfornemmelsen, der er denne vins helt store fortrin. De grønne urter fylder godt i munden på baggrund af lettere jammy frugt og et strejf af jord. Fadene er mere diskrete her.

2007 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon Reserve
Næsen skiller sig ud fra de øvrige vine med tydeligt earthy præg, skovbund og gamle champignoner. Måske også et let mineralsk strejf, som minder mig om mine kulstifter, som jeg tegner med en gang imellem, så det må vel være grafit? Præg af creme de cassis i munden og stadig flere grønne urter. Stor fyldighed, lidt mere sødme, lidt kraftigere tanniner. En mere maskulin vin.

Mondavis entry level-vine forhandles i Danmark af Dansk Supermarked, og Reserve-serien finder du, så vidt jeg kan søge mig frem til, hos Vinoble.dk

fredag den 28. oktober 2011

FredagsRecap: Radio 24syv lancerer vinprogram, med Jesper i Pinot-land, forbuden frugt, Pinot-fest og en meget stor føntørrer

Q: FredagsRecap - hvad er den af?
A: Den er god nok, du gamle. Hver fredag samler jeg op på highlights fra vin-blogs og andre vinmedier, som jeg følger dagligt. Her får du overblik og måske inspiration til videre læsning. Det er ren public service - intet mindre.
Find tidligere FredagsRecaps her

Yours truly som kratlusker i Beringers lavendelbed. Al søgning efter sammenhæng med teksten nedenfor vil være forgæves.
Politiken: Radio 24syv går i luften med vinprogram
Politiken beretter om, at den Danmarks nye radiokanal, Radio 24Syv går i luften med ethelt program dedikeret til vin. Programmet skulle hedde 'Flaskens Ånd' og været hedde Poul Pilgaard Johnsen. Han beskrives som forfatter og levemand med hang til  finere madlavning og champagne. Radio 24Syv overtager P2's sendefrekvens fra den 1. november, og hvis de også podcaster eller online streamer, så vil jeg helt sikkert lytte med.
Læs mere her

Vintanker: På opdagelse i Pinot Noir-land
Jesper har sat sig for at finde en Pinot, han kan lide. Indtil videre har han sværget til større og fyldigere vin som aussie Shiraz og store italienere.  Jeg har anbefalet ham at smage to af mine favoritter i prisklassen omkring 200 bobs, nemlig La Crema Sonoma Coast og Fess Parker Santa Barbara County. Jeg håber og tror, at han vil opleve, at Cali Pinot er nem at nyde - faktisk ren hedonisme på flaske, hvis du spørger mig. Jeg glæder mig under alle omstændigheder til at følge med i hans opdagelsesrejse i Pinot-land.
Turen starter her

Fermentation: Forbuden frugt
Et af de store debatemner i den amerikanske vinbranche er et lovforslag, som skal gøre det illegalt at sende vin og anden alkohol på tværs af statsgrænser i USA. Ja, du hørte rigtigt. I The Land of Freedom, arbejder stærke kræfter på at gøre det til en strafbar handling at indføre vin fra en forhandler eller producent i anden amerikansk stat! De stærke kræfter er naturligvis alkoholdistributørerne, som har interesse i at fastholde '3 tier-systemet', som sikrer grossistens plads i fødekæden. Flere stater, bl.a. New York, Maryland og Texas har allerede indført tilsvarende restriktioner med puritanske undskyldninger om afholdenhed og mådehold. Men den slags fromme hensyn plejer jo at vige pladsen for mere pragmatiske argumenter om indtægter fra skatter og afgifter, og det formentlig Tom Warks bevæggrund for at spekulere over, hvor meget disse stater kunne hente hjem til statskassen, hvis de liberaliserede alkohollovgivningen
Læs mere om sagen her

Vinography: Så der Pinot-fest (igen)
Denne gang er det restauranten og San Francisco-ikonet Farallon, der afholder en stor Pinot-smagning med californiske producenter. Der er stort set kun stjerner på plakaten, så hvis du er i området den 19. november og er klar til slippe 100 amerikanske dask for en vinsmagning, så har du her en super chance for at smage dig godt og grundigt ind på californisk Pinot Noir. Jeg er fristet, men jeg synes, at prisen er noget pebret, så ender nok med at stå over og bruge pengene på et par gode flasker i venners lag.
Læs mere om arrangementet hos Alder Yarrow på Vinography

NPR: En meget stor føntørrer
Regnvejret i de nordlige californiske vindistrikter, som er tæt på at drukne høsten for mange uheldige vinbønder, har fået Bruce Cakebread, der ejer Napa-vineriet af samme navn, til at gribe til desperate metoder. Han har hyret en helikopter til at hænge over hans vinmarker for at tørre druerne, så de ikke rådner på grund af de store vandmængde. Det må da give ildrøde tal i Mr. Cakebreads grønne regnskab!
Læs historien her

onsdag den 26. oktober 2011

Halloviiiiiiiiiiiiiin

Tak for græskarinspiration til Chokoladesansen
Halloween nærmer sig og er på rekordtid blevet min yndlingshøjtid her i USA. Jeg elsker lysene, farverne, kreativiteten og efterårs(u)hyggen. I år er jeg gået all-in med splatter cupcakes, græskarhoveder og selvfølgelig en dejlig, blodrød Hallo-vin.



Mens efterårsmørket sniger sig ind på os, virker det helt oplagt at vælge en lidt mørkere vin end mine ellers så højt skattede Pinot'er. Så vores Hallovin er en Petite Syrah fra en af de gamle Russian River-producenter, Foppiano. Flasken havde vi fået af gode Berkeley-venner, som er klubmedlemmer hos Foppiano og derfor havde fået signeret flasken af husets winemaker, Nathalie West. Meget fornemt!

Jeg har kun lidt erfaring med Petite Syrah, og de er ikke udelt positive. Men denne viste sig at være ret skøn med dejlige Pinot-agtige træk og så noget helt andet, som er lidt mere kantet, maskulint og rustikt.


Her kommer smagenoterne:
2008 Foppiano Vineyards Russian River Valley Estate Bottled Petite Syrah
Blækrød i glasset, tydelig sediment i flaskehalsen. Vidunderlig mørk frugtnæse a la klassisk Cali Pinot i næsen, altså noget i retning af sorte kirsebær, victoriablommer og måske solbær, jeg er ikke sikker. I munden adskiller den sig fra en klassisk Cali Pinot med mere solide tanniner, lidt mindre syrlig frugtighed og lidt mere sødme. Alkoholen kan også mærkes tydeligere som en lidt brændende fornemmelse i eftersmagen. Måske nok den bedste Petite Syrah, jeg er stødt på - den kan varmt anbefales, hvis din vej går forbi Foppiano lidt uden for Healdsburg i - you guessed it - Russian River Valley.

lørdag den 22. oktober 2011

Vin og jordskælv: Rystende oplevelser

I forgårs oplevede vi for første gang to jordskælv, som faktisk rystede os. Vi ved jo godt, at der er en vis risiko for den slags her i San Francisco-området, men det kommer stadigvæk som en stor overraskelse for os, når det sker. Jordskælvene var omkring 4.0 på richterskalaen, og det kan altså godt mærkes!


Men det, der virkelig får hjertet til at slå hurtigt, er lydene. Den dybe rumlen, som er helt anderledes noget, man ellers har hørt, for man fornemmer, at den er 'over det hele' og ikke bare lige uden for huset. Dertil kommer raslen og klirren fra skabe og skuffer, som giver en fornemmelse af hvor stor rystelserne er. Vi bor bogstaveligt talt oven på Hayward brud-linjen, og epicenteret i dagens jordskælv ligger lige under Lars' laboratorium på campus her i Berkeley, ca. 400 meter fra vores hus. Det kan være fedt at være i begivenhedernes centrum, meeen...

På utrolig kort tid når man at tænke rigtig mange tanker. Er det her 'the big one'?, Skal jeg søge dækning?, Hvor er kattene?, Hvad skal jeg gøre? 'Mon huset holder?' Og så er det overstået, og man kan lige så godt fortsætte med det, man var i gang med, som om intet var hændt. Det er altså ret underligt.

Jordskælvene forleden var ikke farlige, og heldigvis har vi stadig 'til gode' at opleve et skælv af den slags, der er stort og langt nok til at ryste ting ned fra hylder og ud af skabe, så vores lille skatkammer af god vin overlevede uden problemer.

Og man skal da være et skarn, hvis man ikke kan finde ud af at fejre, at man har overlevet et jordskælv (også selvom man ikke var i fare), så derfor besluttede vi os for at åbne en af husets bedste flasker. Valget faldt på 2008 DuMOL Russian River Valley Pinot Noir, som ikke bare dulmede nerverne, men også smagte rystende godt!

2008 DuMOL Russian River Valley Pinot Noir
Transparent kirsebærsort i glasset. Vidunderlig næse med brombær, røg, lakrids mynte, eukalyptus, kirsebær og nellike. Bløde tanniner, god syre, som holder frugtsukkeret i skak, så helhedsindtrykket på ingen måde er sødt, selvom det er frugtigt. Fantastisk smagsprofil med brombær, rålakrids/lakridsrod, Kongen af Danmark-bolcher og mørk blomme, som træder i karakter i eftersmagen. Det her er noget, af det bedste, man kan byde mig på efter et jordskælv - og på alle andre tidspunkter.



DuMOL forhandles i Danmark af KK Wine.

fredag den 21. oktober 2011

FredagsRecap: Våd høst, Terroir og kejserens nye klæder, Grand Cru fra Californien?, Energisk vin og rørende god Bourgogne

Q: FredagsRecap - hvad er nu det?
A: Hver fredag samler jeg op på highlights fra vinblogs og andre vinmedier, som jeg følger dagligt. Her får du overblik og måske inspiration til videre læsning. Det er ren public service.

Find tidligere FredagsRecaps her
Plukkemodne druer i Dry Creek Valley
Wine Spectator & The Gray Report: Våd høst i Nordcalifornien
Høsten går sin temmeligt skæve gang i det nordlige Californien. Regn midt i høsten gør druerne til vandballoner, og de, som venter med at plukke til, at vandet er fordampet fra druerne igen, risikerer råd og skimmel i drueklaserne. Læs den bekymrende høstrapport fra Wine Spectator her.

Men hvis du er typen, der ser glasset som halvt fuldt, så læs om Blake Grays optimistiske forventninger til en californisk 2011-årgang, som tegner til at blive lettere, spinklere og mindre alkoholisk, end de fleste californiere ellers foretrækker det. Det må da være godt nyt for alle jer eurofile vinelskere derude.

Heimoff: Terroir og Kejserens Nye Klæder
Steve Heimoff, der aldrig går af vejen for at tage en gammel traver op, har gjort det igen. Denne gang diskuterer han, om begrebet 'terroir' dybest set blot er en fis i en hornlygte. Jeg tror, han ender med at konstatere, at det nok er at stramme den lige lovligt meget. Men han holder fast i, at der så mange undtagelser og afvigelser fra enhver terroir-karakteristik (selv i Bourgogne), at begrebet kun giver mening, når man taler om det i meget generelle vendinger. Desuden  argumenterer Heimoff meget overbevisende for, at de små subtile forskelle fra det ene mikro-terroir til det andet som regel er så usignifikante, at de undslipper selv garvede smageres opmærksomhed, for slet ikke at tale om den almindelige forbrugers.
Tjek selv, om han kan overbevise dig her

Steinberger & Dr. Vino: Grand Cru fra Californien?
Det er faldet flere amerikanske vinbloggere for brystet, at Santa Barbara-producenten Sea Smoke Cellars har mærket deres 2009-årgang 'California Grand Cru'. Som bekendt har Californien ikke noget klassifikationssystem som de franske, hvilket får Dr. Vino til at bemærke, at termen er ren markedsføring uden noget reelt indhold. Mike Steinberger overvejer, om et cru-system som det bordeuax'ske, der rangordner vinslotte, eller som det bourgundiske, der rangordner vinmarker, ville fungere i Californien. Han konkluderer, at det er meningsløst i et ungt vinland som det californiske, hvor både marker og producenter stadig har få årtier bag sig. Personligt har jeg også svært ved at se for mig, at amerikanerne frivilligt skulle indordne sig under så stramme regler. Government får de som bekendt hurtigt nok af, de gode yanks. Sea Smoke Cellars skulle i øvrigt eftersigende producere nydelige Pinot'er. 

Mad about Wine: Energisk vin
Det er altid interessant, når vinelskere tager brydergreb på vinlingoen og forsøger at definere, innovere og filosofere sig nærmere en sproglig beskrivelse, som formidler de sanseindtryk, vinen giver os. Thomas fra Mad about Wine gør det ofte, og senest er det begrebet 'energi' i vin, som han tager under behandling. Hans blog er i det hele taget interessant for mig, fordi hans smag og tilgang til vin er så anderledes en min, så jeg føler, jeg får et sneak peek ind i en fremmed vinverden, når jeg læser med hos ham - og det gør jeg ofte. Desuden tager Thomas super smukke billeder, som i sig selv er et besøg værd. Se selv efter her

Kreutzer: Gode, gamle Bourgogne

Frederik 'Vinkreutzer' er i ekstase over en gammel fætter fra Bourgogne. Hans beskrivelse af mødet med en 1971 Pousse d’Or, Clos de la Bousse d’Or, Volnay 1’er Cru er virkelig vidunderlig, fordi den så fint formidler den store glæde og rørelse, som rammer en vinelsker, når han eller hun smager noget helt exceptionelt.

Indlægget mindede mig også om, at jeg stadig har til gode at smage en rød Bourgogne, som giver mig syn for sagn om områdets enestående fortræffeligheder. Jeg stiller egentlig ikke spørgsmålstegn ved, om Bourgogne er så stort, som det bliver gjort til, for stort set alle vineksperter kan vel ikke tage fejl. Jeg skal nok bare tage mig sammen og slippe, hvad rigtig god Bourgogne nu en gang koster, før jeg danner min egen mening.

Det samme gælder formentlig det at nyde meget gamle vine. Jeg har prøvet en del 20-30 år gamle vine, uden for alvor at være overbevist om, at de mange år i flasken gør en stor og positiv forskel. Men som vinelsker med hang til New World, er de fleste vine, jeg støder på, også drikkemodne i en ung alder, og faktisk ved de færreste, om disse vinene har lagringspotentiale, da producenterne sjældent har mere end 10-20-30 år på bagen.

Men jeg vil glæde mig til de mange store oplevelser, der venter mig, når jeg en dag får smagt mig ind på gode gamle bourgogner. I mellemtiden kan du læse med hos Frederik, som jævnligt tager livet af mangt en Old World-klassiker.

Cheers & god weekend!

torsdag den 20. oktober 2011

Tema om kvinder og vin: Det er jo det, kvinder vil have!

Det er efterhånden et velkendt faktum, at kvinder står for størstedelen af alle indkøbsbeslutninger i danske hjem og for den sags skyld også amerikanske. Faktisk foretages helt op til 80% af alle indkøb af kvinder. Det har vinbranchen også opdaget, og her i Staterne har det resulteret i mange kreative forsøg på at ramme kvinderne med 'feminin' markedsføring. De fleste forsøg rammer ikke bare skævt, men også langt uden for skiven. Her er nogle sjove eksempler:

Beringer White Lie
Kalorielet vin med etiket i tøsefarver og små feminine 'hvide løgne' på korkpropperne a la 'I got it on sale'. Så kan vi tøser blinke indforstået til hinanden, mens vi sipper billig slanke-Chardonnay. Er det ikke bare skide hyggeligt?

Little black dress

Alle ved, at kvinder altid har mode på hjernen. Derfor skal vi selvfølgelig også have en fashionabel vin og gode tips til at holde det optimale 'closet swap party' (whatever that is!). Og husk så: Responsible drinking is always in style.

Girly Girl Wine
Mød Kayla, hun elsker at rejse og er altid frisk på eventyr. Kayla er Girly Girl's Merlot. Eller måske er du mere til Chloe, naboens søde pige, som elsker et glas vin efter en lang shoppe-dag. Chloe er selvfølgelig Girly Girl's Pinot Gris. Og hvis ikke de søde piger får budskabet til at glide ned, så gør vi bare det hele lyserødt. Det virker altid på kvinder.


Mad Housewife

Der er 60'er-nostalgi på drengen - øh damen - med brandet Mad Housewife. Seriously, det her er et  direkte citat fra deres website: 'Wine should never intimidate, make you think too hard, or create a new line item in your budget'. Nej, Vorherre bevares! Stik mig hellere noget af den damevin!


Der er mange flere af samme skuffe - Virgin Vines, Two Wives, Working Girls og Gala Rouge for at nævne et par stykker.

Fælles for dem alle er, at de hverken tager kvinder eller vin alvorligt. Der er tale om billig discount-vin, og de forestillinger, reklamefolkene tilsyneladende har om kvinder, er i bedste fald fantasiløse. Jeg har ikke noget belæg for følgende påstand ud over, at jeg er kvinde og er glad for vin - men here goes:

Kvinder vil have god vin til en god pris. Og så skal markedsføringen ikke skrige 'damevin', men kort og klart forklare, hvad vinen smager af, hvad den passer til, og hvordan man med fordel kan servere den. Det tror jeg såmænd også, at mange mænd ville kunne se fornuften i. Se det var et helt gratis markedsføringsråd til den ganske danske vinbranche. Put that in your glass and drink it!

Se alle indlæg i serien om kvinder og vin

onsdag den 19. oktober 2011

Tema om kvinder og vin: Tøsevin?

For noget tid siden skrev Rasmus Holmård om kvinder og vin. Lad det være sagt med det samme, at artiklen i mine øjne ikke helt lever op til Holmgårds vanlige høje standard. Jeg kunne i hvert fald ikke genkende fra mig selv eller andre kvindelige vindrikkere, at vi foretrækker sød rosé med en isterning i! Ej heller kunne jeg finde undersøgelser, der bakker denne påstand op. Tværtimod. Men måske har Holmgård en undersøgelse i ærmet, som jeg ikke kender til.

Emnet kvinder og vin er egentlig ret interessant, hvis man ellers undgår de gamle, kedelige trivialiteter. Der er masser faldgruber, myter og misforståelser, og jeg føler mig paradoksalt nok ikke som en ekspert på emnet. Fx er det en gåde for mig, at så få kvinder virkelig interesserer sig for vin, når så mange af os interesserer sig for mad. Derfor har jeg sat mig for at undersøge forholdet mellem kvinder og vin lidt nærmere i den kommende tid, så spænd bæltet - det bliver vildt, det her (eller... det bliver i hvert fald interessant... håber jeg).

Lad os starte med seks kendsgerninger om kvinder om vin, som måske i sig selv kan mane nogle vildfarelser i jorden:

1) Kvinder drikker mere vin end mænd (i hvert fald i USA - jeg har ikke kunnet finde de tilsvarende tal for Europa)

2) Kvinder foretrækker rødvin frem for hvidvin og rosé

3) Kvinder drikker vin, fordi de kan lide smagen, og fordi vin passer godt til mad

4) Når kvinder vælger vin, går de først og fremmest efter druesort, pris og oprindelsesland. Flasken og etikettens udseende er sekundært.

5) Kvinder har mere sensitive smagsløg og næser end mænd

6) Kvinder er mindre påvirkelige af vinanmeldelser og -point end mænd

Du kan selv tjekke undersøgelserne bag disse påstande her, her, her og her.

Well, så er vi i gang med min 'Kvinder og vin'-serie. Stay tuned!

Se alle indlæg i serien om kvinder og vin

tirsdag den 18. oktober 2011

Svedig vin

Jeg har sagt det før, men det kan ikke siges ofte nok. Efteråret er den skønneste årstid i Bay Area med temperaturer i midt-tyverne, smukke farver, fantastisk lys og solnedgange. Nogle dage sniger temperaturen sig op over de 30 grader, og det kalder jo på kølig, læskende hvidvin, som sveder i flasken, så snart den er taget ud af køleskabet.

J Vineyards sveder i varmen, men køler tørstige og trætte dansk-californiere efter en varm dag.
Når vores lejlighed er lummervarm efter en lang solskinsdag, og solen er på vej i havet bag Golden Gate, som vi kan skimte fra stuevinduet, så foretrækker jeg min vin køligere, end hvad forskrifterne ellers tilsiger. Det er nok ikke helt fair over for vinen, og derfor er en billig, letbenet sag også mit foretrukne valg ved sådanne lejligheder.

I går faldt valget derfor på J Vineyards 2010 Calfornia Pinot Gris, som står i $16 her i området. Den skulle vise sig at være citrusset og ret aromatisk på trods af den lave temperatur: Aroma af fersken og et strejf af pomerans. I munden tilføjes pink grape, som hænger ved i eftersmagen. Medium fylde, godt med frisk syre og en honningagtig sødme, som bringer vinen kanten af at være off dry.

Ikke nogen stor vin, men fin til prisen og anledningen. J Vineyards forhandles i Danmark af KK Wine.

Læs også om mit besøg hos J Vineyards i Russian River Valley her.

søndag den 16. oktober 2011

Det er synd for danskerne

Jeg indrømmer, at der findes større problemer for danskerne, men dette er ikke ubetydeligt: Det er nemlig synd for alle jer dansk-boende danskere, at så godt som ingen danske vinimportører tilsyneladende har opdaget, at Californien producerer endog mange fine sparkling wines i 15-20-dollars-klassen. Kvalitetsniveauet ligger næsten altid højt (omkring 90-93 point i de store publikationer), og stilen er som regel tør, ren og sprød med frugten i centrum.

En af dem er Mumm Napa Brut Prestige, som netop er en eksponent for denne rene, tilgængelige stil, hvor fade, krydderier og 'earthiness' går af vejen for frisk syre, grønne æbler, grøn melon et strejf af druesukker og vanilje og fine, elegante  langvarige bobler. I like a lot - og den er et kup til 15 dollars.

Mumm Napa er delvist ejet af det franske champagnehus af samme navn, men den historie slipper du for i denne omgang. Jeg forstår ikke, hvorfor flere af dem ikke har fundet vej over Atlanten, men et par dejlige undtagelser er Schramsberg Mirabelle Rosé, som du finder hos Sigurd Müller og J Vineyards Cuvé 20, som du finder hos KK Wine. De koster selvfølgelig lidt mere i Danmark end i deres hjemland, og du kan vist nok få dem for 120-180 gode danske kroner.

lørdag den 15. oktober 2011

Til tasterne, medbloggere: Tasty Brands tromler vinblogger!

En af mine blogger-kollegaer, Simon fra Winelover, har skiftet blognavn til VINisten.

Årsagen er, at vinimportfirmaet Tasty Brands, som har brugsret til domænet winelovers.dk, har truet med bål og brand, hvis ikke Simon ophører med at bruge winelover.dk (altså uden s). Formentlig ville Simon have en god sag, hvis han havde orket og gidet tage kampen. Men hvem gider det, når man blogger af lyst og interesse og ikke har noget kommercielt at vinde (eller tabe) ved kampen. Du kan læse Simons beretning om sagen her.


Det provokerer mig for det første, at Tasty Brands og deres advokat henvender sig på en truende og intimiderende facon. Det er tydeligvis deres strategi, at skræmme Simon til at bakke ud, selvom han formentlig har retten på sin side.

For det andet er det bare så utrolig dumt, at Tasty Brands ikke selv har forebygget problemet ved at registrere nabodomæner, hvilket er standard procedure, når man etablerer et kommercielt website.

For det tredje er det endnu mere dumt og unødvendigt at gøre sig til uvenner med en blogger, som tydeligvis ikke er ude på genere en. Hvorfor ikke henvende sig stille og roligt til Simon og høre, om man kunne finde en mindelig løsning? Tasty Brands kunne formentlig have sparet advokatsalæret og kompenseret Simon med et par kasser god vin - og så var den potte ude. Måske ville Tasty Brands endda have fået lidt god omtale oven i købet.

Men når de nu vælger at tromle en blogger, så må vi bloggere jo gribe til det stærkeste modtræk, vi har til rådighed: Giv Tasty Brands en ordentlig virtuel røffel og send masser af bloggerkærlighed til Simon og VINisten.

fredag den 14. oktober 2011

FredagsRecap: Knaldtilbud på Mondavis villa, Vive la bureaucratie, Gratis PR-råd, Metrokort over franske vindistrikter, Pinot on the River

Q: FredagsRecap - hvad er nu det?
A: Hver fredag samler jeg op på highlights fra vinblogs og andre vinmedier, som jeg følger dagligt. Her får du overblik og måske inspiration til videre læsning. Det er ren public service.

Find tidligere FredagsRecaps her

Robert Mondavis villa til salg: Gør et kup
Så er der chokudsalg på en af Napa Valleys mest dekadente og legendariske matrikler. Lige nu kan du spare næsten 50%, hvis du drømmer om at flytte ind i selveste Robert Mondavis luksuriøse villa lidt uden for det fashionable Yountville i Napa Valley. Knaldhytten kan blive din for den nette sum 13,9 millioner dollars, men så får du også over 1000 m2, to tennisbaner, pool i stuen og skøn udsigt over dalen. Tjek billederne her

Men før du slår til, kan du også lige tjekke på Dr Vinos blog, hvad du også kan få for pengene, hvis du eksempelvis hellere vil investere i vinmarker i Bourgogne.

Steve DeLong: Metro kort over franske vindistrikter:
Arkitekten David Gissens metro-kort over vindistrikter i Frankrig har efterhånden cirkuleret i blogosfæren i noget tid. Har du ikke set det endnu, så tjek det ud her. Det er en rigtig sjov idé og ret illustrativt. Du kan købe print af kortet i sin helhed på Steve DeLongs vinblog.


Vive la bureaucratie
Historien om den franske vinbonde, Oliver Cousin, der er kommet i klemme i det strikse og bureaukratiske fransk AOC-system, er gået verden rundt, og de amerikanske vinbloggere sympatiserer med den lille mand i hans kamp mod det store system.

Nu er der generelt stor antipati mod regulering og indgreb fra det offentlige her i Guds eget land, så det kommer måske ikke som den store overraskelse. Men retfærdigvis skal man vel huske på, at det franske system på trods af fejl og mangler har sikret, at franske topdistrikter vedbliver at producere distinkte, stedtypiske vine, som har sikret sig en permanent plads i vinens hall of fame. Desværre er systemet også rigidt og forhindrer til en vis grad innovation og udvikling i den franske vinindustri.

I øvrigt glimrer reguleringen af det amerikanske vinindustri ved sit fravær. Selvom de fleste amerikanere er imod offentlig regulering, er der i den californiske vinbranche bred enighed om, at appellationerne i Californien er så godt som meningsløse, fordi de er blevet til på baggrund af økonomiske og politiske interesserer og ikke en overordnet, uafhængig vurdering af de forskellige terroirers særlige kendetegn. 

Du kan læse Dr Vinos behandling af sagen her og Mike 'Wine Diarist' Steinbergers ditto her. Sidstnævnte har også en ret interessant kommentarspor med opfordring til at skrive under på en støtteerklæring til Olivier Cousin.

Heimoff: Gratis PR-råd
Steve Heimoff giver gode råd til PR-folk, som gerne vil skabe opmærksomhed og omtale af deres kunders vin i eftertragtede publikationer. En af hans kæpheste er, at man kommer længst med såkaldte 'trend-historier', hvor man skriver kundens produkt eller forretning ind i en større trend - fx kendis-winemakers, biodynamik, vin nature etc.  Og så opfordrer han til at droppe masseudsendelser af pressemeddelelser og i stedet lære journalisterne og skribenterne godt at kende, så man ved, hvad de hver især vil have. Det lyder meget fornuftigt, men jeg kender også virkeligheden fra PR-branchen og presset for levere resultater - mange resultater -, så jeg forstår helt ærligt godt, hvorfor mange falder i masseudsendelsernes massegrav. Det gør ikke Heimoff reminder mindre relevant.
Læs mere her

Fermentation: Pinot on the River
Flere amerikanske bloggere, blandt andre Tom Wark, som driver bloggen 'Fermentation', omtaler en kommende event i Healdsburg kaldet 'Pinot on the River'. Her disker mere end 100 lokale producenter op med deres våde varer, og mine tænder løber allerede i vand.  Mon ikke, vi kan finde de 2 X $75 det koster at få midlertidig adgang til paradis på jord.
Læs Tom Warks omtale her eller gå direkte til event-sitet

torsdag den 13. oktober 2011

Fi... Fi... Fess Fess

Sorry, overskriften er lidt plat, men nu jeg har din opmærksomhed, kan du jo lige så godt læse videre.

Chancerne for, at du kender Fess Parker er nok størst, hvis du var en rask dreng i midten af 1950'erne og fan Davy Crockett - ham den kække pioner med vaskebjørnshuen. Fess Parker var skuespilleren, der udødeliggjorde Davy Crockett i Disneys tv-serie af samme navn, som løb over skærmen i 1955 og 1956, og han vedblev for mange at være essensen af barndommens nostalgi.

I 1987 startede Fess Parker sit eget vineri ved Santa Barbara, hvor han året før også havde åbnet et luksuriøst hotel. Her har han gennem årene produceret stribevis af anmelderroste vine, og jeg har stiftet bekendtskab med de to seneste årgange (2008 og 2009) af hans entry level Pinot Noir fra Santa Barbara County. I begge tilfælde super dejlige vine til prisen, som på sin vis er ret stedtypiske med deres mørke bærnoter og eksotiske spiciness.

Fess Parker døde i foråret 2010 i en alder af 86, men vineriet og hotellet drives videre af hans familie. Min daværende chef i vinmarkedsføringsbureauet Charles Communications, Kimberly Charles, havde et særligt forhold til Fess Parker og hans familie, fordi han var hendes første kunde, da hun startede sin egen virksomhed. Jeg hørte første gang om Fess Parker, før vi tog til  Californien via BBC-serien 'Oz & James's Big Wine Adventure', som blev sendt for nogle år siden på DR2. Her besøgte de to værter Fess Parker, som optrådte med vaskebjørnshue og det hele. Han virkede som et sympatisk, varmt og humoristisk menneske, og det indtryk fik jeg bekræftet af Kimberly og stort set alle andre, jeg har mødt i den californiske vinbranche. Derfor er det også dejligt at kunne give hans vin en varm anbefaling med på vejen:

Fess Parker 2009 Santa Barbara County Pinot Noir
Fin, krydret Pinot-næse præget af mørke skovbær og måske et hint af jordbær. Et diskret strejf af 'asian spice' afslører, at vi er under sydligere himmelstrøg på Central Coast. Medium fylde, blød mundfornemmelse med et pift af frisk syre og smagsnoter af mørk, moden frugt, nellike og sichuan peber og en eftersmag a la cherry coke. Det lyder måske lidt underligt, men det er altså forførende godt.

Fess Parker forhandles i Danmark af H.J. Hansen Vin, og 2008-udgaven Santa Barbara County Pinot'en kan blive din for en 200-mand.

onsdag den 12. oktober 2011

Californiske highlights: Et lynhurtigt overblik

Her til morgen fik jeg en mail fra en dansk læser, som er bosiddende i San Francisco. Han er også vinnørd og spurgte, hvilke steder jeg synes, han skal besøge, mens han er her. Her er et lille udsnit af mit svar - som selvfølgelig blev alen langt. Det er den risiko, man løber, når man beder mig udbrede mig om californisk vin. Nedenstående giver imidlertid et nemt, hurtigt overblik over gode wineries og regioner, som er et besøg værd. På lidt længere sigt vil jeg lave nogle mere udførlige mini-guides med billeder og det hele i stil med denne, men for andre områder:

Lyn-overblik over highlights i det californiske vinland:

Mine Sonoma-favoritter:
Rochioli: En af de første seriøse Pinot-producenter i området. Deres 2009 Estate Russian River Valley Pinot Noir er en af årgangs bedste. Tasting room'et på West Side Road er simpelt men super hyggeligt med picnic terrasse, hvor du kan indtage din madpakke og udsigten over vinmarkerne.

Williams Selyem: Du skal være på deres medlemsliste for at besøge dem, men de producerer et stort udvalg af Pinot'er, som svinger fra medium til stor fylde, men altid med lækre skovbærnoter.

DuMOL: Har ikke noget tasting room, men deres vine er topklasse - både Syrah og Pinot. Det er store basser, men de er stadig elegante og velbalancerede.

Lynmar Estate: Smukke omgivelser, lækkert tasting room og super god Pinot og Syrah - begge i den mørke, koncentrerede, fyldige stil.

Merry Edwards: Super Pinot og legendarisk Sauvignon Blanc - sidstnævnte i den halvsøde ende, som jeg i en blindtest helt sikkert ville forveksle med en Gewürtz. Hyggeligt lille tasting room.

Hartford Family Winery: Ligger smukt i Forrestville og laver fantastisk Pinot under navnet Hartford Court.

Mine Napa-favoritter

Stag's Leap Wine Cellars
: Legendarisk Cab-producent og en af de bedste, jeg har smagt.

Alpha Omega: Nyere producent, men de laver virkelig god Cab, som er velbalanceret og 'stram' sammenlignet med mange andre Napa Cabs.

Schramsberg: En af de bedste sparkling producenter i CA. Bestil rundtur og tasting i god tid - det er det hele værd.

Domaine Carneros: Også topklasse sparkling wine. Ligger i Carneros lidt syd for Napa. Et meget fancy 'fransk' slot.

Darioush: Super lækker Cab, Chard og Viognier. Sjove omgivelser i det luksuriøse persiske tempel.

- og så er der jo alle giganterne, som man næsten bør opleve: Mondavi, Rubicon, Beringer, Freemark Abbey, Beaullieu Vineyard osv.

Områder, som ligger mere end en dagstur væk fra San Francisco:

- Jeg planlægger en snarlig tur sydpå for at udforske vinlandet omkring Santa Barbara og Paso Robles, så stay tuned på bloggen.

- For en lidt anderledes vinoplevelse er Sierra Foothills et besøg værd (overnat evt. i den historiske guldgraverby Nevada City).

- Og Anderson Valley i Mendocino County er super smuk og huser mange fine producenter, bl.a. Roederer Estate Anderson Valley (sparkling).

- Og endelig the True Sonoma Coast helt ude ved Highway 1 nord for Sonoma. Her er usigeligt smukt, og du finder bl.a. Hirsch, Cobb og Fort Ross Vineyards, som alle laver fine, spinkle, elegante Pinot'er, som tydeligvis har den burgundiske stil som forbillede.

tirsdag den 11. oktober 2011

Nye højder

Vi tilbragte weekenden i Yosemite Valley i fantastisk efterårsvejr og endnu mere fantastiske omgivelser. Klippevægge med et lodret fald på en kilometer, gyldne og glimtende vandfald, ærefrygtvækkende bjergmassiver, buldrende floder og majestætiske skove.



Det eneste, der manglede, var et godt glas vin. Jeg havde faktisk pakket en pinot i tasken, men læste så, at alle dufte (selv fra toiletgrej) tiltrækker bjørne, og det er mindre spændende, når man bor i en telthytte. Så hellere undvære rødvinen, trods alt.



Et enkelt glas blev det dog til, da vi spiste 'fint' (dvs. med kniv og gaffel) på Mountain Room ved Yosemite Lodge. Jeg fik et glas 2008 Wild Horse Central Coast Pinot Noir - en billig sag af en slags, der hurtigt går i glemmebogen, så der ikke grund til at spilde alt for mange ord på den. Men i situationen gik den an, for jeg var træt og glad efter en enestående smuk (og temmelig strabadserende) vandretur til det spektakulære Vernal Fall. Jeg tror, at stort set hvad som helst ville være gledet ned den aften.

2008 Wild Horse Central Coast Pinot Noir
Lidt for meget lidt for billig eg, tror jeg. I hvert fald var næsen aggressivt oaket og slog næsten over i permanentvæske - de af jer, der var unge i starten af 90'erne, ved, hvad jeg taler om. Men det dampede heldigvis lidt af og afslørede pæne frugtnoter præget af brombær og røde kirsebær. Lidt spids i munden og uden rigtig at hænge sammen og forene delene. Retfærdigvis skal det siges, vi drak vinen af tykke standardglas, som var fyldt godt op, så det ikke var plads til megen slyngning og snifning.

fredag den 7. oktober 2011

FredadagsRecap: EU fører vinkrig på amerikansk territorium, Gay Grapes, Indkøbs(u)vaner, Hvad Pinot har tilfælles med måner, Vinøse Wallpapers og Panjebegejstring

Q: FredagsRecap - hvad er nu det?
A: Hver fredag samler jeg op på highlights fra vinblogs og andre vinmedier, som jeg følger dagligt. Her får du overblik og måske inspiration til videre læsning. Det er ren public service.

Find tidligere FredagsRecaps her

Goodgrape: EU fører vinkrig på amerikansk territorium
Nu begynder den amerikanske vinverden at mærke, at EU smider endog rigtig mange euro efter markedsføringen af europæisk vin. Markedsføringsindsatsen er en del af den storstilede vinreform, som EU søsatte tilbage i 2006, og som strækker sig helt frem til 2019. Eksempelvis er 50% af helsideannoncerne i seneste nummer af Wine Spectator helt eller delvist betalt af EU. Jeff Lefevre fra vinbloggen goodgrape.com giver en god og grundig redegørelse for den europæiske vinreform og dens potentielle implikationer for det amerikanske og globale vinmarked.
Bliv klogere her

Wine Spectator: Gay Grapes
Hvert år afholder Wine Spectator en videokonkurrence, hvor læsere indsender hel- og halvprofessionelle videoer, som hylder vin og vinkultur. Vinderen blev kåret for nylig, og min favorit, som har nogle temmelig gay druer i hovedrollen, fik tredjepladsen.
Kig med her
 

Holmgård: Indkøbs(u)vaner
Rasmus Holmgård opfordrer danske forbrugere til at handle vin snart sagt alle andre steder end i de store supermarkedskæder. Det altoverskyggende argument er, at det er de små forhandlere, der sikrer diversiteten i udbuddet i Danmark. Så skru op for eventyrlysten og bestil vin på nettet eller hos den lille vinhandel. I couldn't agree more. Holmgårds artikler er som regel ret velresearchede og har tit mange gode fakta med om vinmarkedet og -forbruget i Danmark. Det gælder også denne gang, og det gør artiklen ekstra interessant.
Læs selv her

Vintanker: Er online vinkøb cool?
Lidt i samme boldgade gør Jesper sig vintanker om, hvorvidt det er god stil at købe vin online. Betænkeligheden går på, at det uvægerligt skader de små forhandlere med fysiske butikker. Jeg køber selv det meste af min vin direkte hos producenterne, resten køber jeg online og hertil kommer udvalgte hverdagsvine, som jeg finder i Safeway (en slags Superbrugsen, som har et rigtig fint udvalg af californiske vine til meget lave priser). Jeg tror på, at både små og store vinforhandlerne, fysiske såvel som online, skal overleve på at have de rigtige produkter til den rigtige pris. God rådgivning er et stort plus, men i det lange løb bliver kunderne ikke hængende, hvis ikke pris og produkt er konkurrencedygtige. Life is tough - men sådan er det bare.
Læs Jespers overvejelser her

Heimoff: Pinot'er har den stil Pinot'er skal have

Steve Heimoff har læst bogen 'In search of Pinot Noir' af Benjamin Lewin og er nået frem til den konklusion, at Pinot Noir altid har været en dynamisk størrelse under forandring, og at der altid har været divergerende meninger om, hvad 'rigtig' Pinot Noir er. Derfor mener den gode Heimoff, at der ikke er grund til at lytte alt for meget til kritikerne af californisk Pinot Noir, som ifølge mange burgundifile er for stor og uelegant. Stil og smag skifter som en vis vinekspert skifter underbukser, så spring op og fald ned på det, nyd den vin, du foretrækker, og glæd dig over diversiteten.
Læs Steves ræsonnementer her

Vinography: Vinøse desktop wallpapers i efterårsfarver
Jeg har før omtalt de smukke desktop wallpapers, som Alder Yarrow jævnligt stiller til rådighed for sine læsere på vinography.com. Jeg må ikke gengive dem her, men tjek dem ud - de er virkelig flotte. Ikke mindst de seneste efterårs- og høstbilleder.
Se med og download her

Winelover: Simon elsker panje
Simon fra Winelover har en fantastisk evne til at formidle sin glæde og entusiasme for vin. Ikke mindst i den seneste post, hvor han hylder en sexet dame ved navn Krug Rosé. Mine tænder løber i vand, og jeg glæder mig til, at en af mine venner inviterer mig på surprise-Krug.
Glæd dig sammen med Simon her

torsdag den 6. oktober 2011

Errare humanum est

En udsendelse på canadisk tv har genoptaget den populære folkesport at bashe vineksperter og vise, at de ikke aner, hvad de taler om. Og det er pærelet - bild eksperterne ind, at en billig vin er dyr og vice versa, og de hopper på limpinden som små villige lemminger og skamroser den billige vin i den tro, at det er en topvin, mens de nedgør topvinen i den tro, at den er billig. Eneste problem: Det er set mange gange før, og det siger ikke ret meget om, hvad vi kan bruge eksperter til.

Historien er fyldt med vineksperter, der har dummet sig i en blindtest. Senest stjernesommelieren Rajat Parr, der igennem længere tid højlydt og i skarpe vendinger havde kritiseret vine med høj alkoholprocent, men som ved en offentlig blindtest ratede højalkoholiske vine over alle andre. Pinligt, eller?
Blindsmagning - kan du identificere ophav, årgang, producent, fremstillingsmetode ud fra smagen, duften og udseendet alene?
Ikke? Don't worry. Det er ikke en forudsætning for at være ekspert.
Jeg har hørt om folk, der i en blindtest uden at blinke og med absolut præcision kan identificere land, region, årgang, drue, fremstillingsmetode og så videre. Det er ret imponerende, men jeg har aldrig oplevet det live, så jeg ved faktisk ikke, hvor sikre de er, når det kommer til stykket. Men er det virkelig nødvendigt at have, hvad der svarer til absolut gehør, for at man kan rådgive og undervise andre om vin og kalde sig ekspert? Nej, selvfølgelig ikke. Du kan sagtens have en stor viden, en følsom palet og masser af relevant smageerfaring, selvom du ikke har en 100% hit rate i blindsmagninger. Og er du tilmed en dygtig formidler, og kan man mærke din entusiasme, så har du bestemt en berettigelse som vinekspert på denne jord. Men er du en skråsikker braldrerøv, gør du det meget nemt for folk med den slags tilbøjeligheder at pille dig ned.

Nu betragter jeg ikke mig selv som ekspert, men jeg forsøger alligevel at afholde mig fra at udtale mig alt for kategorisk om vin, netop fordi jeg er klar over, at mine (og de fleste andres) smagsløg er inkonsistente, og min hjerne og mine forventninger skygger for de nøgne sanseindtryk. Det er blandt andet derfor, jeg ikke giver point til de vine, jeg omtaler her på bloggen. Det ville kræve meget større konsistens både af mine smagsløg og de forhold, jeg smager vinene under, at kunne give sammenlignelige bedømmelser - så det afholder jeg mig fra.

Samtidig er vin en så vidunderlig mystisk og foranderlig ting, at man næsten altid kommer på glat is, hvis man vover sig ud i generaliseringer og kække holdninger om fx jammy frugtbomber fra Californien (gosh! har vi hørt den før, og er vi trætte af det? I think so!) eller stramme, utilnærmelige, europæiske syrebasser. Der er masser af undtagelser fra den slags generaliseringer - og heldigvis for det . Derfor går eksperter i søen hver eneste dag, men det gør dem ikke til uduelige eksperter. De er blot mennesker, der som alle os andre er fejlbarlige.

Du kan i øvrigt læse Steve Heimoffs behandling af tv-udsendelsen her.

tirsdag den 4. oktober 2011

Gammel kærlighed ruster ikke

Kender du det der med, at ens første store kærlighed altid vil have en plads i ens hjerte, selvom der løbet meget vand under broen siden da? Tænker du stadig med en lille tåre i øjenkrogen tilbage på den gang, du første gang kom i nærkontakt denne fantastiske krop, som var tilpas fyldig, blød og rund uden at være flabby og lasket? Og de delikate dufte, der sendte dig lige lukt i den syvende himmel, mens dine tænder løb i vand i forventning om at sætte læberne til denne skønhed?

Jep, sådan har jeg også, og min første store kærlighed hedder Rochioli til fornavn, Pinot Noir til efternavn og kommer fra Russian River Valley. Og uanset om jeg møder 2007-, 2008- eller 2009-modellen, så må jeg bare erkende, at jeg havde virkelig god smag, den gang jeg som grøn vinentusiast faldt pladask for denne perle, hvis ophav da også er en områdets fineste og ældste familier.
Det er her, min første store kærlighed kom til verden.

Forleden forkælede vi os selv med et gensyn med Rochioli 2009 Russian River Valley Pinot Noir, og den lever op til og overgår måske endda de tidligere årgange. Vidunderlig Pinot-næse med noter af hindbær og vilde skovbær, vanilje og lakrids. Medium til kraftig fylde, rund og blød uden at være anonym, skøn smagsprofil, hvor røde og sorte bær er i centrum og får selskab af stjerneanis og sort te. En fantastisk eftersmag, som bare bliver hængende, indtil du opdager den og bliver overvældet af den lækre fornemmelse af hindbær og hard candy, som vinen har efterladt.

Jeg er så glad for, at en hel kasse af slagsen står i KK Wine's lager og venter på at give os en blød landing, når vi vender hjem til Danmark om fire måneders tid. Skynd dig ind på kkwine.dk og bestil (mindst) en af slagsen. Det bliver bare ikke ret meget bedre, hvis du spørger mig! Den kan sagtens nydes nu, men burde også kunne holde de næste 5-6-7 år, siger eksperterne.

søndag den 2. oktober 2011

Hvad siger du? Siduri!

Der er så meget vin og så lidt tid. Et af verdens helt store dilemmaer. Jeg har imidlertid sat mig for, at angribe det på den mest oplagte og konstruktive måde - nemlig ved at besøge flest mulige vinerier og smage på deres varer så ofte som muligt i de godt og vel fire måneder, vi har tilbage her i Californien.
'Der må være en blonde!'
Siduri-folkene måtte tilføje en diskret bølge og fjerne brystvorterne på den babylonske vingudinde Siduri, før etiketten kunne godkendes af de amerikanske myndigheder.
Som led i denne mission lagde vi for nogle dage siden vejen forbi vineriet Siduri, som holder til i en lagerhal i byen Santa Rosa i Sonoma County. Selvom tasting room-oplevelsen i garagen ikke er blandt de meste sindsoprivende, så er vineriet alligevel interessant af flere grunde:

Siduri er det vineri i Californien, som producerer flest forskellige Pinot Noir-vine. Både enkeltmarks- og appelationvine fra Oregon, Sonoma County og Sonoma Coast i nord til Santa Lucia Highlands og Santa Rita Hills i syd. Siduri er desuden et af de vinerier, som Wine Spectator fremhæver i det seneste september-nummer, hvor temaet er den historisk gode 2009 Pinot Noir-årgang i Californien. Og sidst men ikke mindst er vinene prissat meget rimeligt, så hvis man ellers når at stille sig i køen, inden de er udsolgt, så kan man købe rigtig fine vine fra $30-55.

Vi smagte på vine fra både 2008 og 2009, og jeg må desværre sige, at jeg fandt kvaliteten lidt for svingende. I den gode ende lå 2009-udgaven enkeltmarksvinen 'Rosella' fra Santa Lucia Highlands. Den havde en god, medium fylde, friske skovbær-noter og et krydret strejf, som jeg efterhånden må konstatere er typisk for vinene fra dette område. I like!

I den mindre heldige ende lå 2009-udgaven af Chahelem Moutains-pinot'en fra Oregon. Den var alt for spinkel for mine smagsløg og mindede mig om vin blandet op med vand. Ikke så underligt, for jeg har sidenhen læst mig til, at Siduri-folkene havde problemer med at holde udbyttet per acre nede i 2009, selvom de havde beskåret klaserne, så der kun var en tilbage per stok. Det betød store drue-bær, der har alt for meget væde i forhold til skind, som giver kraft og struktur til vinen. Derfor måtte winemakeren ty til saignee-metoden, hvor man tapper juice fra, efter at druerne er blevet knust, så forholdet mellem juice og skind kommer i bedre balance. Men resultatet var desværre stadig en vin, som Siduri-folkene skulle have undladt at markedsføre, for den skæmmer altså deres ellers gode navn og rygte.
Ikke verdens mest charmerende tasting room, men det betyder mindre, når vinen er god.
Alt i alt er Siduri et rigtig spændende bekendtskab, som dog langt fra slår mine favoritter af pinden. Modsat Wine Spectator har ikke super svært ved at få armene ned over Siduri, men hvis man tager prisniveauet med i regnestykket, så leverer de bestemt et godt og relevant produkt. Jeg kan især anbefale Siduri 2009 Rosella's Vineyard Santa Lucia Highlands Pinot Noir og Siduri 2009 Santa Rita Hills Pinot Noir, der begge er velbalancerede med medium fylde, godt med syre, peber, asian spice og mørke frugtnoter (blåbær/brombær for Rosella'en og kirsebær/blomme for Santa Rita Hills-vinen).

Siduri forhandles mig bekendt ikke i Danmark, men prøv evt. Fess Parker's Santa Barbara County Pinot Noir, hvis du gerne vil prøve den lidt mørke, krydrede stil fra disse sydlige himmelstrøg. Den forhandles af H. J. Hansen Vin. Eller prøv La Crema Sonoma Coast Pinot Noir, som forhandles af worldofwine.dk. De ligger begge i nogenlunde samme pris- og kvalitetsniveau som Siduri og kan erhverves i Danmark for en 200-mand.