Historien er fyldt med vineksperter, der har dummet sig i en blindtest. Senest stjernesommelieren Rajat Parr, der igennem længere tid højlydt og i skarpe vendinger havde kritiseret vine med høj alkoholprocent, men som ved en offentlig blindtest ratede højalkoholiske vine over alle andre. Pinligt, eller?
Blindsmagning - kan du identificere ophav, årgang, producent, fremstillingsmetode ud fra smagen, duften og udseendet alene? Ikke? Don't worry. Det er ikke en forudsætning for at være ekspert. |
Nu betragter jeg ikke mig selv som ekspert, men jeg forsøger alligevel at afholde mig fra at udtale mig alt for kategorisk om vin, netop fordi jeg er klar over, at mine (og de fleste andres) smagsløg er inkonsistente, og min hjerne og mine forventninger skygger for de nøgne sanseindtryk. Det er blandt andet derfor, jeg ikke giver point til de vine, jeg omtaler her på bloggen. Det ville kræve meget større konsistens både af mine smagsløg og de forhold, jeg smager vinene under, at kunne give sammenlignelige bedømmelser - så det afholder jeg mig fra.
Samtidig er vin en så vidunderlig mystisk og foranderlig ting, at man næsten altid kommer på glat is, hvis man vover sig ud i generaliseringer og kække holdninger om fx jammy frugtbomber fra Californien (gosh! har vi hørt den før, og er vi trætte af det? I think so!) eller stramme, utilnærmelige, europæiske syrebasser. Der er masser af undtagelser fra den slags generaliseringer - og heldigvis for det . Derfor går eksperter i søen hver eneste dag, men det gør dem ikke til uduelige eksperter. De er blot mennesker, der som alle os andre er fejlbarlige.
Du kan i øvrigt læse Steve Heimoffs behandling af tv-udsendelsen her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar