fredag den 21. oktober 2011

FredagsRecap: Våd høst, Terroir og kejserens nye klæder, Grand Cru fra Californien?, Energisk vin og rørende god Bourgogne

Q: FredagsRecap - hvad er nu det?
A: Hver fredag samler jeg op på highlights fra vinblogs og andre vinmedier, som jeg følger dagligt. Her får du overblik og måske inspiration til videre læsning. Det er ren public service.

Find tidligere FredagsRecaps her
Plukkemodne druer i Dry Creek Valley
Wine Spectator & The Gray Report: Våd høst i Nordcalifornien
Høsten går sin temmeligt skæve gang i det nordlige Californien. Regn midt i høsten gør druerne til vandballoner, og de, som venter med at plukke til, at vandet er fordampet fra druerne igen, risikerer råd og skimmel i drueklaserne. Læs den bekymrende høstrapport fra Wine Spectator her.

Men hvis du er typen, der ser glasset som halvt fuldt, så læs om Blake Grays optimistiske forventninger til en californisk 2011-årgang, som tegner til at blive lettere, spinklere og mindre alkoholisk, end de fleste californiere ellers foretrækker det. Det må da være godt nyt for alle jer eurofile vinelskere derude.

Heimoff: Terroir og Kejserens Nye Klæder
Steve Heimoff, der aldrig går af vejen for at tage en gammel traver op, har gjort det igen. Denne gang diskuterer han, om begrebet 'terroir' dybest set blot er en fis i en hornlygte. Jeg tror, han ender med at konstatere, at det nok er at stramme den lige lovligt meget. Men han holder fast i, at der så mange undtagelser og afvigelser fra enhver terroir-karakteristik (selv i Bourgogne), at begrebet kun giver mening, når man taler om det i meget generelle vendinger. Desuden  argumenterer Heimoff meget overbevisende for, at de små subtile forskelle fra det ene mikro-terroir til det andet som regel er så usignifikante, at de undslipper selv garvede smageres opmærksomhed, for slet ikke at tale om den almindelige forbrugers.
Tjek selv, om han kan overbevise dig her

Steinberger & Dr. Vino: Grand Cru fra Californien?
Det er faldet flere amerikanske vinbloggere for brystet, at Santa Barbara-producenten Sea Smoke Cellars har mærket deres 2009-årgang 'California Grand Cru'. Som bekendt har Californien ikke noget klassifikationssystem som de franske, hvilket får Dr. Vino til at bemærke, at termen er ren markedsføring uden noget reelt indhold. Mike Steinberger overvejer, om et cru-system som det bordeuax'ske, der rangordner vinslotte, eller som det bourgundiske, der rangordner vinmarker, ville fungere i Californien. Han konkluderer, at det er meningsløst i et ungt vinland som det californiske, hvor både marker og producenter stadig har få årtier bag sig. Personligt har jeg også svært ved at se for mig, at amerikanerne frivilligt skulle indordne sig under så stramme regler. Government får de som bekendt hurtigt nok af, de gode yanks. Sea Smoke Cellars skulle i øvrigt eftersigende producere nydelige Pinot'er. 

Mad about Wine: Energisk vin
Det er altid interessant, når vinelskere tager brydergreb på vinlingoen og forsøger at definere, innovere og filosofere sig nærmere en sproglig beskrivelse, som formidler de sanseindtryk, vinen giver os. Thomas fra Mad about Wine gør det ofte, og senest er det begrebet 'energi' i vin, som han tager under behandling. Hans blog er i det hele taget interessant for mig, fordi hans smag og tilgang til vin er så anderledes en min, så jeg føler, jeg får et sneak peek ind i en fremmed vinverden, når jeg læser med hos ham - og det gør jeg ofte. Desuden tager Thomas super smukke billeder, som i sig selv er et besøg værd. Se selv efter her

Kreutzer: Gode, gamle Bourgogne

Frederik 'Vinkreutzer' er i ekstase over en gammel fætter fra Bourgogne. Hans beskrivelse af mødet med en 1971 Pousse d’Or, Clos de la Bousse d’Or, Volnay 1’er Cru er virkelig vidunderlig, fordi den så fint formidler den store glæde og rørelse, som rammer en vinelsker, når han eller hun smager noget helt exceptionelt.

Indlægget mindede mig også om, at jeg stadig har til gode at smage en rød Bourgogne, som giver mig syn for sagn om områdets enestående fortræffeligheder. Jeg stiller egentlig ikke spørgsmålstegn ved, om Bourgogne er så stort, som det bliver gjort til, for stort set alle vineksperter kan vel ikke tage fejl. Jeg skal nok bare tage mig sammen og slippe, hvad rigtig god Bourgogne nu en gang koster, før jeg danner min egen mening.

Det samme gælder formentlig det at nyde meget gamle vine. Jeg har prøvet en del 20-30 år gamle vine, uden for alvor at være overbevist om, at de mange år i flasken gør en stor og positiv forskel. Men som vinelsker med hang til New World, er de fleste vine, jeg støder på, også drikkemodne i en ung alder, og faktisk ved de færreste, om disse vinene har lagringspotentiale, da producenterne sjældent har mere end 10-20-30 år på bagen.

Men jeg vil glæde mig til de mange store oplevelser, der venter mig, når jeg en dag får smagt mig ind på gode gamle bourgogner. I mellemtiden kan du læse med hos Frederik, som jævnligt tager livet af mangt en Old World-klassiker.

Cheers & god weekend!

4 kommentarer:

  1. Dejligt initiativ, men du skal lige rette lidt på dine links i post da de alle har fået blogger.com foran URL'er så de ikke virker uden man selv retter i dem.

    /Kasper

    SvarSlet
  2. Hej Kasper
    Tak fordi at du læser med og for tippet om linkene. De er rettet nu. God weekend.
    Nanna

    SvarSlet
  3. Tusinde tak for de flotte ord, Nanna.

    Du har et godt flow i dine indlæg efterhånden...ligger pres på os andre ;-).

    Ham der Steve Heimoff trænger til et stort krus naturvin eller Panje...stakkels mand ;-).

    Hygge....

    /Thomas

    SvarSlet
  4. Det er mig, der takker, Thomas!

    Jeg er bange for, at naturvin ikke vil hjælpe meget på Heimoffs humør. Du og han udgør vist en slags modpoler i mit blogunivers - og jeg glæder mig over mangfoldigheden :)

    Bedste hilsener, Nanna

    SvarSlet