tirsdag den 14. juni 2011

En lummer sommerflirt?

Jeg er ellers ikke til piger sådan i the real life, men af en eller anden grund falder det mig naturligt at beskrive vine som kvinder, som jeg lader mig charmere og forføre af. Lidt for lummer fantasi eller dybe fortrængninger, som på mystisk vis finder deres outlet gennem vinen? I don't know, men jeg har i hvert fald indledt en sommerflirt med en yppig blondine ved navn Gewürztraminer.
Her er hun så - min seneste sommerflirt
Rasmus Holmgård forsøger i sit seneste blogindlæg at definere, hvad en rigtig sommervin er. Det fangede min interesse, for jeg tror nok, jeg har brugt ordet uden helt at gennemtænke, hvad jeg mener med det. Når jeg har givet en vin prædikatet 'en rigtig sommervin', så har det nok mest været på baggrund af en intuitiv fornemmelse af, at denne vin ville jeg nyde på en varm sommerdag, en lys sommeraften, til grillmaden, til picnic'en osv. Rasmus' bud på en definition rammer i mine øjne rigtig tæt på plet. Først og fremmest slår han fast, at en sommervin i princippet skal være af lige så høj kvalitet som alle andre vine, men der er særlige karaktertræk, som gør en vin velegnet til denne vidunderlige årstid:

1) Den skal være læskende i sommervarmen 
2) Den skal være god, selvom den drikkes under vanskelige forhold (på båden, på stranden, i grøftekanen, af cykeldunken, papkrus osv)
3) Den skal passe til sommersæsonens smagsmæssigt lettere råvarer
4) Den skal passe til grillbøffen

Vinen kan naturligvis ikke rumme alle kvaliteter på en gang, så du må anskaffe den rigtige vin til lejligheden. Holmgård nævner ikke sparkling wines i sit indlæg, men for mig er tørre, rene, perlende sparkling wines uomgængelige sommervine, som må høre hjemme i Holmgårds kategori 1. Jeg drikker sparkling året rundt, men deres læskende kvaliteter kommer virkelig til deres ret på en varm sommerdag.

Som etikken siger: Arrowood 2009 Russian River Valley Gewürztramier Saralee's Vineyard
Min seneste sommerflirt må høre hjemme i kategori 2, fordi den med sine markante, fine aromaer kan overdøve både biernes summen og havets brusen - eller regnens trommen på teltdugen for den sags skyld. Det drejer sig om Arrowood 2009 Russian River Valley Gewürztraminer Saralee's Vineyard. Vineriet ligger i den smukke Sonoma Valley, og vi besøgte det for omkring tre måneder siden, hvor jeg havde mit første rendezvous med denne charmerende frøken. Druerne til vinen er hentet fra husets egen vinmark i Russian River Valley, som er lidt køligere og mindre fugtig end Sonoma Valley. Det skulle efter sigende være ideelle forhold for Gewürztraminer-druen, men lad mig blot nøjes med at slå fast, at denne vin er ualmindelig pragtfuld med sin friske syre, som balancerer en let sødme, og med en aroma, der bugner af frugt og hvide sommerblomster. Her kommer smagenoterne:

Arrowood 2009 Russian River Valley Gewürztraminer Saralee's Vineyard
Lys, grøngylden farve i glasset og en forførende næse af moden pære, hvidtjørn, kaprifolie og hvide vingummibamser. I munden desuden hvid fersken og Faxekondi (jeg tror, at det er druesukkersmagen, der får mig til tænke på både hvide vingummibamser og Faxekondi). Medium til kraftig fylde og et sødt strejf, som holdes fint i skak af forfriskende syre. En særdeles fremragende, charmerende, feminin vin, der i den grad rimer på sommer. Den passede i øvrigt fortrinligt til min hjemmelavede chicken tikka masala med blomme/mango/mynte/chili-salsa og kunne sagtens matche rettens spiciness.
Jeg har ikke kunnet opstøve en dansk forhandler af Arrowood, men europæerne er jo også velsignet med skønne 'Gewürzer' fra Alscace og Norditalien, så der skulle være masser af muligheder for at fylde picninckurven med de ædle dråber. Gå efter de tørre af slagsen - de er mest forfriskende i sommervarmen.

2 kommentarer:

 1. Hej Nanna

  Tak for referencerne. Og du har da helt ret: Det med boblerne er jeg mægtigt nonchalant springet højt og flot hen over. Men ikke med vilje. Øv. Det må være den gamle hjerneblødning, der er sprunget op igen.

  God gewürz-beskrivelse. Men jeg kan heller ikke finde Arrowood i DK, så det må blive ved ordene på denne side af dammen.

  Har du smagt Ampelos' viognier?

  I øvrigt, jf. diskussionen på ham der Steve etellerandets blog om californisk vin og terroir, så tænkte jeg, at du måske kunne hjælpe mig med at afklare lidt om et af mine postulater. Jeg foreslog jo i diskussionen, at nogle europæeres fornemmelse af, at terroir ikke betød lige så meget for californiske vinmagere som for europæiske kunne hænge sammen med den måde vinene blev markedsført på, fx via etiketten. Så blev jeg fluks belært om en 30 år gammel vinlov, og må som sådan konkludere, at i hvert fald den person, som svarede mig, ikke oplever nogen udvikling på kommunikationsområdet, dvs. i, hvad vinmagerne skriver på etiketten.

  Jeg kunne godt tænke mig at undersøge etiketterne på fx 300 vine fra hhv. Californien og Frankrig og notere følgende om dem:

  1) Står druesortens navn på foretiketten?
  2) Står druesorten med større bogstaver end området/vinmarken?
  3) Står områdets/AVA'ens/vinmarkens navn på etiketten?

  Så kunne vi producere en fin lille infographic, der kunne vise mig, at jeg tager fejl, når jeg antager, at vi vil finde mange flere druer på de californiske vine, og mange flere geografiske angivelser på de franske vine. Hvilket selvfølgelig - i givet fald - ikke ville bevise noget om, i hvilket omfang en vin er produceret med det formål at udtrykke sit terroir. Men dog indikere en vis retning for informationskulturernes forskel i de to stater.

  Jeg kan ikke lige overskue at organisere selve undersøgelsen lige nu, men hvis du er frisk på det, skulle vi iværksætte den, inden du tager til Danmark. Her er det nemlig ikke særligt let at finde 300 californiske vine.

  Rasmus

  SvarSlet
 2. Hej Rasmus,
  Tak for ros - har ikke smagt Ampelos Viognier, og kender kun producenten af navn. Men jeg vil bestemt tjekke den ud, for jeg er meget til de aromatiske hvide :)

  Jeg er frisk på at lave en undersøgelse. Jeg er dog ret sikker på, at du har ret i din antagelse om, at druesorten har en mere prominent placering på californiske vinetiketter end fx franske. Men jeg tror, at det først og fremmest hænger sammen med, at der i Californien (og mange andre New World-vinlande) ikke findes regler for, hvilke druer der må dyrkes i hvilke områder, som tilfældet er i de prominente områder i Europa. På den måde er fx 'Pinot Noir' en helt essentiel information på en Russian River Valley-rødvin, for den kunne også have være en Zin, Merlot, Syrah, Cab osv. I modsætning til fx en rød Bourgogne, der med 98% sandsynlighed er en Pinot Noir, en Bordeaux en Cab/Merlot-baseret blend og en Rhone en Syrah/Grenache-baseret blend osv. (At det stadig ville være venligt at oplyse druesorten/erne og blandingsforhold for de mindre oplyste forbrugere, er en anden sag).

  Jeg tror, at Steven Heimoffs pointe var, at californiske producenter altid har været bevidste om terroir. Og du har formentlig samtidig ret i, at de fleste amerikanske/new world-forbrugere (mig selv inklusiv) ser på druesort før område/AVA/Vinmark - men det giver altså også meget god mening i et land, hvor den samme vinmark kan lægge jord til Pinot Noir, Syrah, Zinfandel, Merlot, Cab osv. Eller i ovennævnte Saralee's Vineyard tilfælde Gerwürz, Viognier, Marsanne, Rousanne og Pinot Blanc, hvoraf nogle blendes og andre sendes på markedet som single varietals. Læg hertil, at nabomarkerne sandsynligs er beplantet med Chardonnay og Sauv. Blanc. For slet ikke at tale om, at mange vinmarker er blevet omplantet siden 90'ernes phylloxera-angreb og derfor leverer helt andre sorter, end de gjorde for 15-20 år siden. Druesorten er altså på ingen måde givet på forhånd, selvom du kender ophavet.

  Til gengæld er det min fornemmelse, at 'vineyard designations' og i det hele taget enkeltmarksvine har vundet frem i de sidste 10 års tid. Det er ikke noget, jeg har undersøgt, så det er bare en mavefornemmelse.

  Hvis vi laver undersøgelsen, kunne det være interessant at se på, om der er forskel på, hvordan druesorten deklareres på fx franske VDP-vine, hvor druesorten ikke er givet på forhånd, og på vine fra druesort-specifikke AOC'er.

  Hvad siger du?

  Nanna

  SvarSlet