tirsdag den 16. april 2013

Ellevild med Melville




Melville - altså ikke Herman med den store hvide hval, men Ron med de gode Pinot'er og Chardonnay'er fra Sta. Rita Hills på Californiens Central Coast - har sendt et fint udvalg af 2010-årgangen til Kenneth KK Wine, som var flink nok til at kigge forbi og aflevere et par flasker til mig for noget tid siden.

Efter en spektakulær 2009-årgang for Pinot i stort set alle regioner i Californien, kom både producenter og forbrugere ned på jorden igen i 2010, hvor et koldt og vådt forår fulgt en meget varm sensommer og efterår gav en kort vækstsæson, som blev rundet af med regn i høstsæsonen. Ikke katastrofalt, men langt fra optimalt. Derfor er det spændende at se, hvem der har klaret skærene med 2010-vinene, der rammer Danmark i disse måneder.

Her på Frederiksberg er vi snart på vej ind i fjerde måned i arbejdstøjet i vores nye lejlighed, så de fleste glas vin falder på et meget tørt sted hos os. Men Melville kan mere end bare slukke tørsten og blødgøre spændingerne i ømme arbejdsrygge og -arme. Melville leverer generelt vine i mellemprisklassen og kvalitet i klassen over. Estate-vinene ligger i omegnen af 250 kroner, mens enkeltmarksvinene sniger sig op på 340-360 kroner. Og lad det være sagt med det samme, at Melville har bestået prøvelserne i 2010. Formentlig blandt andet takket være deres estimerede winemaker Greg Brewer, der også kendes for sit eget eksklusive mærke, Brewer-Clifton. 

Af Melvilles 2010 Pinot'er har vi smagt på estate-udgaven og single vineyard-vinen 'Carrie's'. Begge flotte vine, men især 'Carrie's' skilder sig ud. Her kommer smagenoterne:

2010 Melville Carrie's Sta. Rita Hills Pinot Noir
Flot krydret Pinot-næse med noter af skovbær, lidt frisk timian og ristet fad. Fyldig, mørk og rund i munden med dyb frugtighed præget af sorte sommerbær, hvid peber, vanilje og sort blomster-te. Super flot Pinot og et godt eksempel på Central Coast Pinot'ernes karakteristiske krydrede præg.

2010 Melville Estate Sta. Rita Hills Pinot Noir
En klassisk Central Coast Pinot med vilde bær og igen et tydeligt krydret præg. Hindbær, kirsebær, sort te, sort peber, lidt mynte og salvie. Skiller sig især ud fra Carrie's ved at være en lidt enklere og en anelse mindre poleret i strukturen. En rigtig flot Pinot til prisen.

Begge vine finder du hos KK Wine.

søndag den 14. april 2013

Hirschlig Pinot




Årgang 2010 fra Hirsch er sluppet løs, og jeg fangede takket være KK Wine en enkelt model af slagsen, nemlig St Andreas Fault Pinot Noir - og what a catch!

Elegant, florlet røde bær, et strejf af engelsk lakrids og hybenrose. Let på fødderne og super forførende. Flere og flere californiske Pinot-producenter forsøger sig med koldklima-Pinoter, og selvom jeg egentlig godt være i humør til en lidt lettere sag end fx DuMol, Williams Selyem eller Rochioli, så savner de lette Pinoter mange gange lidt dybde og lidt flere dimensioner, hvis du spørger mig.

Men ikke denne gang. Sammenlignet med tidligere årgange er det som om, at Hirsch virkelig er ved at finde sin egen identitet i farvandet mellem de mørke, fuldmodne californiske Pinot'er og de letbenede, strammere bourgundiske af slagsen. I mine øjne en perfekt balance, som gør vinen til sig helt egen.  Bedste Hirsch-oplevelse blandt mange stjernestunder til dato.

Denne skattebasse står i 400 bobs og er et must for enhver Pinot-entusiast.