søndag den 26. august 2012

En sjælden fugl


Der er langt mellem de gode, billige californiske Pinot'er. Men nu har jeg fundet en af slagsen. For sølle 125 kroner kan du nemlig erhverve dig en superlækker Sonoma Coast Pinot Noir fremstillet af ingen ringere end Bill Hunter, manden bag det prestigefyldte Chasseur Winery.

Vinen er en 2010 Cazar Sonoma Coast Pinot Noir og er lillebroderen til Chasseur-vinene. Den er ikke helt så finpoleret og kompleks som sine storbrødre, men er alligevel på mange måder en klassisk cali Pinot med masser af bær, rabarber og lakrids. På samme tid fyldig og frisk. Til den mørke side med brune krydderier og strejf af hindbærbolsjer.

Faktisk er det lidt af et mirakel, at American Wine kan sælge Cazar for 125 kroner flasken her i Danmark. Det nemlig nogenlunde, hvad den står i ovre i sin hjemstat, og normalt skal man lægge mindst 50% oven i den danske i pris i forhold til den amerikanske.

Vinen kan blive din ved at sende en mail til Keld fra American Wine. Han har ikke nogen webshop, men et rigtig fint udvalg, som du kan få indsigt i, hvis du kontakter ham via hjemmesiden americanwine.dk

En berømt hemmelighed

Ja, jeg har fået en ny sjov foto-app. Men bare rolig. Det er nok en forbipasserende dille.
DuMOL er vel nok en af de mest hemmelige berømte producenter af Pinot og Chard  i Californien. Du kan ikke besøge vineriet, huset ejer ingen vinmarker selv, og du skal kende nogen, der kender nogen, hvis du vil have fat i deres sjældne blends. Medmindre selvfølgelig du har stået på ventelisten årevis, eller bor i Danmark og har opdaget, at KK Wine har et rigtig fint udvalg af de ædle dråber.

Hvad der til gengæld ikke er en stor hemmelighed, er, at jeg er ret vild med DuMOL. Og ikke kun deres silkebløde, lækre, mørke, fyldige Pinoter, men også deres friske og alligevel cremede, toasty, citruslækre Chardonnay'er. Californisk Chardonnay bliver ikke meget bedre i mine øjne.

Derfor var forventningerne også høje, da vi for nogle uger siden åbnede en flaske 2008 DuMOL 'lia' Russian River Valley Viognier. Viognier på Californisk kendetegnes som regel af en fantastisk blomsterpræget aroma a la tysk Gewürztraminer, men fremstår stør, frisk og citrusset i munden med undertoner af fjernøstlige krydderier. Ret lækkert, hvis du spørger mig.

DuMOLs Viognier skriver sig ind blandt de vel 3-5 bedste californiske Viognier'er, jeg har haft glæden af at stifte bekendtskab med, bl.a. Albans Viognier fra Central Coast og Darioush' Napa Valley Viognier. Her kommer smagenoterne:

2008 DuMOL 'lia' Russian River Valley Viognier
Karakterfuld næse med noter af kaprifolie, abrikos, moden fersken og nektarin. Et strejf af vanilie og æbletobak. I munden er vinen tør og frisk, og noterne af stenfrugt og citrus går igen. Det, jeg virkelig holder af ved en Viognier som denne er, at næsen skaber forventninger om en sød moscato-agtig vin, men man overraskes af en super frisk, fyldig, men velbalanceret, tør og kompleks profil.

Denne skattebasse står i 340 kroner hos KK Wine.

lørdag den 25. august 2012

Middag på Chai Wong

Der har været stille her på bloggen hen over sommeren. For meget arbejde og for lidt ferie er en del af forklaringen. Men heldigvis har sommeren også budt på gode mad- og vinoplevelser - for det skal være meget slemt, hvis jeg ikke kan få klemt den slags ind i programmet.

For nogle uger siden var vi fx på Chai Wong på Frederiksberg. Det var en hyggelig aften i den lille tætpakkede restaurant, indretningen cool på den moderne asiatiske måde, maden OK uden virkelig at imponere. Vinen var til gengæld velvalgt takket være Helle, der genkendte en hvid Rioja fra producenten Allende, der tidligere var i Laudrups sortiment, og som var en øjenåbner for hende i hendes tidlige dage som vinentusiast.

Chai Wong fortjener bestemt en anbefaling med det forbehold, at priserne i mine øjne er et nudge for høje i forhold til, hvad man får for pengene. Aftenen var ikke til seriøs notetagning, så I må tage til takke med billederne.

Snacks med bl.a. reje- og tangchips og skummende kryddermayo
Grillede spicy tigerrejer med pomello
Tuntatar
Vidunderlig vino
Rejer i stjerneanis, løvstikke og andet godt
En god gammeldags Pad Thai
Suppe med five spice gris med æg
Earl grey te-is med anis crumble

mandag den 6. august 2012

Boblende sommer highlights


Sommeren er forhåbentlig ikke slut endnu, men det er min ferie, som i år har varet hele fem dage. Og heller ikke den danske sommer har indtil videre været noget at prale af, men så er det jo dejligt, at der har været tid og anledning til mange skønne boblende vineoplevelser, og du får top tre lige her:

 

1992 En Tirage Russian River Valley Sparkling Wine
Lidt af en særling fra winemaker Don Baumhefner, der vist heller ikke selv er en helt almindelig fyr. Vinen er såkaldt 'late discorged' - og ikke bare late. Very late. Faktisk har den lagret ikke mindre end 17 år på gærresterne efter anden gæring, og før selvsamme gærrester fjernes ifølge Madame Clicquots anvisninger, og prop og metalhætte monteres. Resultatet er i dette tilfælde en elegant og karakterfuld sparkler fra gode gamle Russian River Valley, med liflige noter af mandler, marcipan bagte æbler og krydret tobak. Små, fine bobler og lang behagelig eftersmag. Og så blev den ikke dårligere af at blive nydt i selskab med vores danske Californien-venner, Helena og Lars + deres lille krudtugle Hannah i deres nedlagte landbrugskollektiv. Lidt alternativ San Francisco-spirit har de uden tvivl taget med hjem til Hvalsø.
Forhandles af KK Wine til en plovmand.

2002 Perrier-Jouët Brut Champagne Fleur de Champagne Cuvée Belle Epoque
Den smukke flaske og det romantiske navn gør nok, at mange har bidt mærke i denne champagne, måske uden at have smagt den. Jeg har i hvert fald længe været nysgerrige efter at smage Belle Epoque, og denne sommer fik jeg så chancen - da vi fejrede, at min elskede Lars endelig kom hjem fra Californien. Og vinen levede op til sit navn og den fine indpakning - ren, crisp med noter af æble og citron og strejf brun farin og kanel. Men som så ofte med de fine pagner, er det moussen, der virkelig forfører mig. Perlende, prikkende, skummende. Små livlige bobler, der bliver ved og ved. Heldigvis har jeg endnu en lille håndfuld på lager, til næste gang lejligheden byder sig.
Tror, den forhandles mange steder, men du finder den i hvert fald hos fragtfrivin.dk for knap 800 bobs.

2010 Zillinger 'Indiskret' Sekt Rosé
Fra verdensstjernebobler, der lever op til deres rygte til noget så sjældent og ubeskrevet som østrigsk sekt. En lille florlet sylfideagtig yndighed med bedårende sart rosa farve og inciterende tør, ren frugtsmag med noter af røde sommerbær. Jeg har researchet lidt og fundet ud af, at den er baseret på den østrigske sort blauer Zweigelt  og fremstillet efter den traditionelle champagne metode. Så blev vi så kloge. Anyway - sommerens mest overraskende og easy drinking boble-oplevelse og bedste valuta for pengene i dette line up. Jeg havde nok aldrig smagt den, hvis ikke det var for min private vinpusher, Helle fra Laudrup Vin, som heldigvis sørger for at udvide min vinhorisont på mest delikate vis. Det fortsætter forhåbentlig også, selvom sommeren snart går på hæld.
Du får Zillinger Indiskret for sølle 175 kroner hos Laudrup Vin (men så skal du også købe en hel kasse).