torsdag den 31. marts 2011

Vinverdenens drengerøv nummer 1 sadler om

Gary Vaynerchuck er navnet på den mand, som i de senere år vel nok har gjort mest for at forny måden vi kommunikerer om vin. For fem år siden startede han Wine Library TV, hvor han i sit ''Thundershow' underholder og anmelder vin i turbotempo, taler med vinmagere, kendisser og eksperter. Stilen er uortodoks med håndholdt kamera, improviserede omgivelser, Jets-hjelm som spyttespand og skæve emner som 'Vin matchet med morgenmadsprodukter'.

Blandt de mest legendariske episoder er hans interview med den sindssyge 'Mad Money'-vært Jim Cramer og NHL-stjernen Wayne Gretzky. Personligt er et af mine favoritafsnit hans interview med den højt estimerede britiske vinekspert Jancis Robinson, som  på mange måder er Garys modstykke med stiff upperlip, præference for europæisk vin og saglig, seriøs formidling. Men Jancis er stor i vinens verden, og hun ved, hvad hun taler om, Garys respekt blandet med en barnlig lyst til at udfordre hende lidt er super underholdende. I afsnittet nedenfor anmelder han vin i minibaren på et hotel i Nashville, Tennessee - optaget i bedste dogme-stil med håndholdt mobilkamera.



Wine Library TV er blevet en kæmpe succes med en stor fanskare, som debatterer lystigt i det tilknyttede forum og deltager i events rund om i landet. Mange taler om om Gary Vaynerchuck som en ny magtfaktor i vinverdenen, og han har virkelig givet de ellers så magtfulde medier Robert Parkers Wine Advocate og Winespectator noget at tænke over. De virker ærlig talt også som nogle gamle dinosaurer i sammenligning med Vaynerchucks speedede stil og hans evne til at ridde med på den sociale mediebølge.

Forleden løb afsnit nummer 1000 over computerskærmen, og her annoncerede Gary, at Wine Library TV lukker ned og bliver afløst af The Daily Grape. Stilen i de daglige videoer på Daily Grape er den samme - heldigvis - men nu kan du også downloade apps og mod en beskeden sum ($3.99 om måneden) abonnere på hans udvidede nyhedsbrev, som giver adgang til gode vintilbud og eksklusivt indhold. Mon ikke den gode Vaynerchuck har ønsket at finde en model, hvor han kunne tjene penge på sin succes i de sociale medier. Ikke den nemmeste nød at knække, for de fleste forventer at få indholdet serveret gratis - lige som her på bloggen, kære læser. Indtil videre er jeg da også bare gratist på The Daily Grape - men check det ud, næste gang du sidder på arbejdet og ikke kan tage dig sammen til at lave noget :)

Schramsberg: Historiens (og flagermusenes) vingesus

Tid til at afsløre et af mine yndlingsvinehuse i Californien: Schramsberg - de har bare så meget godt kørende for sig: Super lækre sparkling wines, en fantastisk historie og enestående oplevelser i deres underjordiske grotter og historiske tasting room.

Klar til at gå ombord i et imponerende 'flight' af sparkling wines i Schramsbergs tasting room.
Og den bedste nyhed til alle jer forfrosne danskere: Schramsberg importeres til Danmark af Sigurd  Muller Vinhandel, så du kan også sætte læberne til deres sprøde bobler, hvis du ikke kan modstå fristelsen efter at have læst nedenstående:

Schramsberg, som vi kender det i dag, blev grundlagt i 1965 af Jack og Jamie Davis, men vingården blev grundlagt helt tilbage i 1862 af Jacob Schram, der også lavede de første udgravninger til stedets underjordiske grotter. Dermed er Schramsberg blandt de ældste vingårde i Californien. Selveste Robert Louis Stevenson (yep, ham med Skatteøen) udødeliggjorde vingården, da han i 1880 besøgte stedet og oven i købet skrev sin bog 'Silverado Squatters', som beretter om livet blandt vinbønder og andet godtfolk i dalen i slutningen af 1800-tallet. Men da Jack og Jamie Davies rykkede ind på Schramsberg i 1965 havde bygningerne stået tomme i årevis, så de startede blandt andet med at fordrive en pokkers masse flagermus, der havde taget bolig i de gamle grotter. Jack og Jamie har i det hele taget været betydningsfulde aktører i Napa Valley op gennem 70'erne og 80'erne - det kan du læse mere om i James Conaways super gode bog 'Napa: The story of an American Eden'. OK, den er rimelig nørdet, men vi nørder elsker den!

De mange kilometer underjordiske grotter bruges til lagring af vinene på Schramsberg. Men de danner også rammerne om lærerige og underholdende rundture. Du skulle prøve det en dag!
Schramsberg ligger i den nordlige ende af Napa Valley, men har i dag vinmarker og opkøber druer fra andre californiske distrikter, bl.a. Los Carneros, som på grund kølige vinde er ideel til dyrkning af druer til sparkling wine. Jack og Jamie Davies gjorde tingene rigtigt fra starten og producerede sparkling wine efter den rigtige chamapgne metode opfundet af ingen ringere end Den Gule Enke. Resultatet er vine i absolut topklasse - senest har deres non-vintage  North Coast Brut Rose 'Mirabelle' modtaget 93 point fra Winespectator (det er ret godt for $20)! I min næse er det vinens duft af friskbagte fødselsdagsboller, der virkelig henrykker mig, mens den i munden byder på pivfrisk, ren frugtsmag og en super sprød tekstertur takket være de små, livlige bobler. Og så gør det jo ikke noget, at den ser super indbydende ud i glasset med sin sarte rosa farve. Det holder!
Hårdt arbejde at smage på sagerne - men nogen skal jo gøre det!
Hvis din vej skulle komme forbi Napa Valley, så må du ikke snyde dig selv for et besøg på Schramsberg. Husk at bestille billetter i god tid. Prisen er lidt pebret (omkring $40), men så inkluderer det også en ret imponerende tasting, hvor man også får lov at smage på de dyre dråber.

En lille turguide til Sonoma County

Nogle venner spurgte, om jeg ville sende dem et par tip til gode vin-seværdigheder i Sonoma County. Sonoma County er en subregion i North Coast-regionen. Regionen er meget alsidig, men rummer flere af de køligere distrikter som Sonoma Coast, Russian River Valley og Green Valley, som blandt andet er kendt for deres super lækre Pinot Noir-vine. Jeg lader sjældent en lejlighed til at snakke vin passere, så jeg endte med at sende dem nedenstående forslag til en endags-tur i det skønne Sonoma County:

Fra Sonoma by kør via  Highway 12 mod Santa Rosa. Det er en smuk rute gennem Glen Ellen og Valley of the Moon. Der er gode wineries på vejen (fx B.R. Cohn, som også laver olivenolie og andre delikatesser), men hvis I kun orker 2-3 stykker på en dag, så spring dem over.

Når, I er fremme ved Santa Rosa, kør nordpå via 101 til Healdsburg. Her er mange gode restauranter - så det er et oplagt frokoststop. Bistro Ralph på Plaza Street skulle være god til frokoster.

Fra Healdsburg, kør vest på via Westside Road. Vejen er legendarisk, fordi her ligger nogen af de bedste vinmarker og vingårde i Russian River Valley. Den er oven i købet super smuk med gamle egetrær, smukke vinmarker og charmerende vingårde og tasting rooms. Matrix ligger super smukt og laver gode pinot'er til prisen (omkring $30). Arista ligger også smukt og laver vine af flere sorter og i flere prisklasser. Min favorit er dog Rochioli, som af Robert Parker anses for at være blandt de 5-10 bedste Pinot Noir-producenter i Californien.
Picnic-terrasen ved Rochiolis tasting room
Tastingroomet ligger også smukt og har et dejligt picninc-område, hvor man kan medbringe egen madkurv. Prisen på deres Estate Pinot Noir er lidt pebret - omkring $50-60 hvis jeg husker rigtigt. Men hver en cent værd! 

Følg Westside Road, til I kommer til River Road og drej til venstre over Russian River. Det er en fin gammel, rusten bro - meget charmerende.

En af de fine gamle broer over Russian River
Herfra kan I køre mod Forrestville via Martinelli Road til Iron Horse Winery - det ligger for enden af en hullet grusvej - god ide at slå GPS'en til. Deres tasting 'room' ligger udendørs med smuk udsigt. Og deres sparkling wines er gode, sjove, uhøjtidelige. Ligesom stemningen på stedet. Min favorit vin er deres Wedding Cuvee (man er vel romantiker). Forresten, så er det meningen, at man bare hælder slatter ud over skrænten. Det er ret sjovt :)
Bobler i solen på Iron Horse Winery
På dette tidspunkt er I nok ved at have lidt palate fattigue, som man kalder det herovre, når man har drukket så meget vin, at det er ved at være svært at smage forskel. Men hvis I har mod på mere, har jeg netop fået anbefalet Lynmar Estate, som også ligger i  Russian River Valley, få miles fra Iron Horse. Jeg har ikke været der endnu, men deres seneste release har fået rigtig fine anmeldelser - ikke mindst deres 2008 Quail Hill Vineyard Pinot Noir ($60) - den glæder jeg mig personligt til at stifte bekendtskab med. Tasting roomet ser også lækkert ud at dømme ud fra billederne på deres hjemmeside.

Hvis I vender tilbage til Sonoma by om aftenen - så kan jeg varmt anbefale at spise middag på El Dorado Kitchen, som ligger på et hjørne på byens hyggelige plaza. Ikke overdrevet dyr (sådan midt imellem), og laver super lækker fransk/californisk mad. Og omgivelserne i den historiske bygning er super charmerende. Er vejret til det, så prøv, om I kan få bord i deres super hyggelige patio. I det hele taget er der mange hyggelige butikker, tasting rooms, restauranter, delikatesse-forretninger osv. omkring plaza'en - helt bestemt et besøg værd.

Velkommen til Det Vilde Vesten

Californiens vinland har mere at byde på, end de fleste danskere ved. Det er ikke så underligt, for de 'gamle' vinproducerende lande i Europa har haft mange års forspring til at gøre indtryk på danske vinelskere. De første vinerier i Californien blev grundlagt i midten af 1800-tallet - mange af dem i den  legendariske Napa Valley. Det var i den dengang, hvor 'det vilde vesten' stadig var vildt, og guldfeberen var på sit højeste.

Men det store gennembrud for den californiske vinindustri kom først med 'The Paris Wine Tasting' i 1976, hvor dengang ukendte californiske vine slog franske kultvine ved en blindsmagning, hvor dommerne vel at mærke var franske eksperter og topproducenter. Herefter tog udviklingen virkelig fart, og i dag er USA verden fjerde største vinproducent, hvoraf Californien står for ca. 90% af produktionen. Men hvad der er vigtigere er, at Californien i dag producerer vin, som kan måle sig med den bedste i verden. Fra Napa Valleys fyldige Cabernet Sauvignon, til Sonoma Countys elegante Pinot Noir og Central Coasts krydrede Rhone-blandinger. Eventyret er kun lige begyndt!

I dag tiltrækker det californiske vinland mere end 20 milioner turister om året - hvilket eftersigende skulle gøre vinindustrien til Californiens næststørste turistattraktion - kun overgået af Disneyland. Nogen rynker på næsen af 'tivoliseringen' af vinkulturen - personligt synes jeg det er en forfriskende tilgang til et fænomen, som ellers er forbundet med snobberi og skræmmer de fleste begyndere væk. Jeg glæder mig til at dele min entusiasme, erfaringer og viden med dig, kære læser, efterhånden som jeg får drukket mig igennem de mange glæder i det Californiske vinlandt. Tak fordi, du læser med.